Akkerbouw

Foto & video

Blubberen op de Feldtage

Op de DLG-Feldtage is veel mooi materiaal te zien. Helaas zorgt de regen voor veel blubber.

Foto

 • Eind juni werden in het Duitse Bernburg-Strenzfeld de tweejaarlijkse DLG-Feldtage gehouden. Een foto-impressie. De nieuwe Tecnoma FC Laser-spuit. Het model is een uitbreiding op de bestaande Laser-serie. Meest opvallend: de cabine helemaal voorop de machine kan heffen en zakken.
  Foto’s: Mark Pasveer, tekst: Hilko Bos

 • Niet nieuw, maar wel vrij onbekend in Nederland: Claas Cam Pilot. Via deze camera’s voorop de trekker kan deze automatisch strozwaden, gewasrijen of ploegvoren volgen. De aansturing gaat puur via hetgeen de camera ziet, niet via gps.

 • Zaaimachinefabrikanten zijn volop bezig met strip till. Daarbij wordt alleen die strook grond bewerkt waar ook daadwerkelijk gezaaid wordt. Een van de voordelen is brandstofbesparing. Veel fabrikanten werken nog aan prototypen. Vogelsang toonde onder meer zijn X-till machines, voor het aanleggen van de bewerkte grondstroken. Eventueel wordt in dezelfde werkgang mest onderin de strook geïnjecteerd.

 • In Nederland onbekend: de Tsjechische spuit van het merk Agrio. Het merk komt voorlopig niet naar Nederland, omdat zowel de beremming als de aansturing (deels) pneumatisch gaat. Wel bijzonder is dat zelfs het grootste model, met 8.000 litertank, nog op een enkele as rijdt. De spuit is dan ook voorzien van grote banden (R 46). De spuit op de foto heeft een 6.000 litertank.

 • Vogel & Noot is in Nederland vooral bekend vanwege de grondbewerkingsmachines, maar de fabrikant maakt ook spuiten. Hiermee is de firma niet actief op de Nederlandse markt. Hoewel de spuit vrij simpel oogt, gaat deze wel met zijn tijd mee. Zo is een deel van de spuiten nu ook leverbaar met een Müller Elektronik-computer met Isobus-aansturing. Verder zijn sectiecontrole en automatische boomhoogte leverbaar, net als trailcontrol.

 • N-sensoren en biomassa-sensoren zijn ook weer aanwezig. Hier de sensor van Isaria. Deze beschijnt met een led-licht met verschillende kleuren het gewas. Aan de hand van de reflectie en absorptie van het licht, wordt de gewasstand beoordeeld. Isaria bepaalt de plaatsspecifieke kunstmestgift altijd in combinatie met een bodemkaart. Dit om te voorkomen dat een ‘slechte’ bodem met weinig potentie overbemest wordt en een ‘goede’ bodem, die van zichzelf al een goed gewas vormt, verarmt.

 • Op de tweede dag van de beurs gaan alleen de demo met rechtrijden en kopakkermanagement door. De rest wordt afgelast.

 • De stoet trekkers na de demo levert wel mooie plaatjes op.

 • Nog een plaatje.

 • Een handige regenmeter. Via de verdraaibare ring bovenop is de totale regenval in een periode eenvoudig bij te houden.

 • Amazone doet onder meer onderzoek naar de rijafstand in tarwe. Op dit demoveld afstanden van 12,5 cm, 16,6 cm, 25 cm en 33,3 cm. Volgens de vertegenwoordiger is tot een afstand van 25 centimeter dezelfde opbrengst haalbaar als bij 12,5 centimeter. Dit door het grote uitstoelingsvermogen van de tarwe. Hier, bij 33,3 centimeter, is te zien dat de afstand te groot is.

 • Het nieuwe scherm van Müller Elektronik, de TouchME, waarop maximaal vijf verschillende functies tegelijk kunnen draaien, mits Isobus compatible. Zo kan de teler de aansturing van de spuit, een achteruitrijcamera en een rechtrijsysteem van de trekker op een scherm zien en bedienen. Het 12,1 inch grote scherm kan zowel staan als liggen.

 • IQ-Plant start deze herfst met een smartphone-app voor Duitse akkerbouwers. Via de app krijgt de teler onder meer informatie over poten en zaaien, gewasbescherming en bemesting.

 • In deze profielkuil van Väderstad is goed te zien hoe een koolzaadplant wortelt: recht naar beneden. Tot meer dan een meter diep. Tussen de twee opengegraven wortelstelsels ligt een doorgegraven drainbuis.

 • Hier een beeld van de wortels van mais: deze waaieren als het ware uit naar beneden.

 • Helaas voor de bezoekers gooit de regen roet in het eten op de tweede beursdag. Gevolg: veel vieze schoenen en kleren.

 • Sommige bezoekers zijn innovatief en weten hun schoenen schoon te houden.

 • De grootste verrassing wacht op het 12 hectare grote parkeerterrein: vrijwel alle auto’s zitten vast in de blubber. Als ze al van hun plek komen, komen ze verderop alsnog vast te zitten.

 • In totaal worden 30 trekkers, verreikers en shovels ingezet om alle auto’s los te trekken. Aansluiten maar.

 • Dat betekent dus rustig wachten op je beurt tot je weggesleept wordt.

 • Na het losslepen rustig wachten op het pad met de vaste ondergrond, totdat daar de file oplost.

 • En nog een tip: zet je mooie, schone Audi niet te dicht bij het pad…

Of registreer je om te kunnen reageren.