Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

900 ton sinaasappels plukken

Oogst van 900 ton sinaasappels in Australië: backpackers als plukkers, goede opbrengst maar matige prijsvorming.

Foto

 • Op 11 juni zijn medewerkers op de sinaasappelboomgaard van Moora Citrus (Australië) begonnen met de tweede oogst. Per week staan drie vrachten gepland: elke vrachtwagen neemt 52 kratten mee. Dit jaar produceren de bomen van het ras Washington Navels bijna te veel sinaasappels. Dat gaat dan ten koste van de maat. Bovendien kunnen de jonge bomen niet te veel gewicht dragen. In de periode van juni tot oktober wordt naar verwachting 900 ton sinaasappels geplukt.
  Tekst en foto’s: Sytze Bakker

 • Bij de oogst gaan de sinaasappels in kunststof kisten van 780 liter. Hierin gaat 420 kilo sinaasappels. Deze kisten zijn standaard in de sinaasappelindustrie en worden van productie tot markt gebruikt. De kisten zijn met 47 kilo licht en toch sterk. Dit is de geventileerde versie. Deze kan ook voor spoelen of gassen worden gebruikt (sinaasappels worden gegast, zodat ze sneller oranje kleuren).

 • Dit jaar heeft Moora Citrus twee plukwagens gekocht. Met de speciale kistenwagen en de kleine 44 kW (60 pk) New Holland rijden medewerkers vier kisten door de boomgaard.

 • De plukwagen rijdt behendig tussen de rijen kleine bomen door. De percelen met grotere en vooral bredere bomen vormen een uitdaging voor medewerkers om in en uit de rijen te steken.

 • Chauffeur André Liseckyj op de New Holland 6020 Super Steer heeft daarmee nu nog niet veel problemen. De pluksnelheid is lager dan de 0,8 kilometer per uur die zijn trekker aankan, dus veel stop and go-werk. De Trimble-autosteer had te veel tijd nodig om weer te kunnen sturen nadat er in de schuur was gelost, en is maar te ruste gelegd.

 • In totaal moet 34 hectare Washingtons worden geplukt (bomen variëren van 3 tot 5 jaar oud). Van dat ras wordt 188 ton verwacht.

 • Enkele studenten die vakantie hebben helpen mee. Maar vooral backpackers doen het plukwerk; vier komen er uit Ierland, twee uit Schotland en één uit Italië. Ze stoppen het fruit in zakken die over hun schouders en voor hun buik hangen. In de zakken kan 20 kilo. Meestal dragen de plukkers 10 tot 15 kilo. Dit vergt wat lichamelijke oefening, de eerste week plukken is vaak wat pijnlijk.

 • De zakken worden via de onderkant geleegd, zodat de sinaasappels zonder beschadiging in de kisten terechtkomen. Trekkerchauffeurs en groepsleiders, zoals Brit (midden op de foto), plukken in emmers. Een emmer kunnen ze makkelijk wegzetten of aan de topstang hangen als ze weer verder rijden.

 • Cat, rechts op de trailer is de operation manager. Zij regelt het personeel en begeleidt het plukken. Als ze niet zelf plukt, zoekt ze fruit uit op de trailer.

 • Het lijkt wel goud, de wagen is bijna vol. Helaas zijn de prijzen weer niet geweldig dit jaar. De nog relatief sterke Australische dollar helpt niet met de exportkansen. De laagste prijs was 0,50 dollar voor de kleine maat van de tweede soort. Voor de eerste kwaliteit en de optimale maat was de prijs 1,28 dollar: leuk, maar niet geweldig.

 • Kisten lossen in de schuur. De hef tilt de voorkant van de wagen omhoog tot de achterkant goed op de grond zit.

 • Als Henk Fledderus de vergrendeling losmaakt, rijden de kisten over de rolletjes van de wagen.

 • Tijdens het vooruitrijden komen ook de laatste kisten van de wagen. Dit systeem kennen we in Nederland in de wortelteelt, maar dan praat je over acht grote kisten.

 • De volle kisten worden vierhoog opgestapeld aan een kant van de schuur, waar ze wachten op de vrachtauto. Aan de andere kant van de schuur laadt de heftruck vier lege kisten weer op de wagen. Van elke vracht worden de kistnummers genoteerd voor de kwaliteitscontrole.

 • Een laagje sinaasappels in een kist van één en twee jaar oude bomen. Het is een vroeg ras, sommige zijn mooi oranje. Vanwege de jonge leeftijd van de bomen is de maat en kleuring van de sinaasappels ongelijk. Deze eten de werkers ter plekke op of ze nemen ze mee naar huis.

 • Voor de oogst van 900 ton zijn 2.140 kisten (van 420 kilo) nodig. Deze worden in Bindoon, 100 kilometer verderop, verwerkt om vervolgens in Perth op de fruitmarkt als vers fruit te worden verkocht.

Laatste reacties

 • kabee

  allright? De kisten worden verwerkt....? ;
  Leuk om iets over de sinaasappel te lezen/zien. !

 • henk fledderus

  de kisten gaan op de truck en worden in Bindoon verwerkt. dat is een uur zuidelijk van ons
  daar worden ze verpakt in 1st 2nd en onverkoopbaar. daarnaast worden ze gesorteerd op maat.
  afhankelijk van de vraag op de markt worden ze in dozen of kisten aangeboden

Of registreer je om te kunnen reageren.