Akkerbouw

Foto & video laatste update:29 jun 2012

Engelse aardappelen later aan de maat

Engeland kampt met een erg nat voorjaar. Tafelaardappelteler Richard Day geeft Boerderij een rondleiding over zijn bedrijf en langs de percelen

Foto

 • Engeland kampt met een erg nat voorjaar. De British Potato Council (BPC) meldde in mei dat Britse telers flink achterliepen met aardappelen poten. De vroege aardappelgebieden liggen in het Noord-oostelijk gelegen Lincolnshire. Ook daar regende het veel, maar minder extreem dan in de rest van Engeland. Tafelaardappelteler Richard Day teelt vroege aardappelen in het gehucht Wrawby.
  Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Henk Riswick

 • Tafelaardappelteler Day geeft Boerderij een rondleiding over zijn bedrijf en langs de percelen. Hij houdt stil bij een perceel vroege tafelaardappelen van het ras Maris Bard.

 • Het tal is goed, maar de knollen zijn nog klein. De akkerbouwer schat dat de knollen eind juli aan de maat zijn, twee weken later dan hij eigenlijk hoopte. Of hij dan nog kan profiteren van hoge prijzen, is afwachten.

 • Het is een hoog perceel zachte leemzandgrond met kleine kiezels. De stenen in dit perceel zijn zo klein dat Day hier niet hoeft te ontstenen. Een perfect aardappelperceel dus, want ontstenen kost al snel 225 Engelse pond (€279) per hectare.

 • In het perceel heeft Day twee vochtsensoren ingegraven; een op 20 centimeter diepte en een 40 centimeter diep. Modern, maar niet helemaal hightech. De gegevens worden namelijk opgeslagen in een databox op de sensor, en hij moet de gegevens elke week inladen in zijn pc. De data worden niet automatisch vanaf de sensor naar de pc verzonden. Na inladen van de vochtdata berekent het beregeningsprogramma of en hoeveel hij moet beregenen.

 • Day beregent zijn aardappelen met oppervlaktewater. Dat is in Engeland nog niet verboden. In de winter treedt altijd een hoog gelegen beekje buiten zijn oevers, waarna dat water de heuvel afstroomt. In die loop heeft Day een groot bassin van 4 meter diep gegraven, dat 9 miljoen liter kan bevatten. Dit meertje stroomt in de winter dus altijd vol. Dit meertje dient als beregeningsbassin. De inhoud is genoeg voor één seizoen.

 • Een perceel winterbonen. Deze bonensoort wordt in Engeland veel geteeld, in Nederland niet. De bonen worden geëxporteerd naar het Midden-Oosten.

 • De wintertarwe staat er goed op: dikke stengels, volle aren. Day schat dat een opbrengst van 10 ton per hectare makkelijk haalbaar moet zijn. Vorig jaar was het voorjaar heet en droog. De tarwe stond toen erg dun.

 • Ook de wintergerst is een plaatje.

 • Mooi egaal, geen legering en goed gevulde aren.

 • De suikerbieten blijven door het koude voorjaar wat achter in groei. “Normaal moeten ze het land dicht hebben op de langste dag, dat redden ze dit jaar waarschijnlijk niet.”

 • Een loonwerker schoffelt de bieten van Day. In Nederland wordt dat zelden meer gedaan. LDS-bespuitingen houden de bieten mooi schoon. Bieten schoffelen is in Engeland nog gemeengoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.