Akkerbouw

Foto & video

Eerste graszaad is gedorst

Het eerste graszaad is al binnen. Het schapegras was nog niet helemaal klaar, maar voor de onweersbuien binnengehaald.

Foto

 • Wouter Vijfvinkel heeft samen met zijn vader een akkerbouw- en loonbedrijf in Hellevoetsluis (Z.-H.). Het bouwplan bestaat onder andere uit wintertarwe, suikerbieten en graszaad. Al op 26 juni oogstte Vijfvinkel zijn schapegras. Hij dorste het gewas van stam af.
  Foto’s en tekst: Niels van der Boom.

 • Dit jaar ruilde Vijfvinkel zijn oude Massey Ferguson 34-maaidorser in voor een gebruikte Cerea 7274, afkomstig uit Groot-Brittannië. Dealer Barendregt in Oude-Tonge (Z.-H.) haalde de machine daar vandaan. Vijfvinkel haalde de machine zelf op bij de Ro-Ro-veerdienst (roll on, roll off) Cobelfret in het Botlekgebied, dat maar enkele kilometers van zijn bedrijf ligt.

 • De Massey Ferguson-combine heeft acht schudders, een kenmerk van alle grote Cerea-maaidorsers. Onder de motorkap ligt een 8,4 liter Sisu-dieselmotor van 220 kW (300 pk) en een graantank met een inhoud van 95 hectoliter. De 7274 is het op een na grootste model in de Cerea-serie. De 7278, het topmodel, heeft alleen een grotere graantank en 36 kW (50 pk) meer. Deze serie maaidorsers wordt nu verkocht onder de naam Centora, maar is onderhuids grotendeels gelijkgebleven.

 • Aan de machine hangt een 20 voet, zes meter breed, Powerflow-maaibord. Een uitvinding van Massey Ferguson die het bedrijf al ruim 40 jaar toepast. Kleine transportbandjes moeten ervoor zorgen dat het gewas beter voor de vijzel wordt gepositioneerd. Omdat de planten het eerst met de kop naar binnen gaan, zou ook de capaciteit hoger moeten liggen. Ook bij het dorsen van graszaad heeft het maaibord wat voordeel.

 • Ondanks de groene halmen en een negatief advies van de graszaadfirma besloot Vijfvinkel te dorsen. Voor 28 juni werden zware onweersbuien voorspeld. Die wilde hij liever niet afwachten. "Er ligt nu al wat zaad op de grond, na enkele buien wordt dit alleen maar erger", vertelt hij.

 • Op sommige plekken is het gewas wat gaan liggen. Volgens Vijfvinkel is dit te wijten aan het feit dat hij niet met Moddus en CeCeCe heeft gespoten. Hazen vinden het graszaad een fijne verstopplek. Ze maken er tunnels in en drukken het verder plat.

 • Vijfvinkel rijdt niet hard. "Het is belangrijk dat de zeven voldoende tijd hebben om alle rommel uit het zaad te zeven", meent hij. Aan de capaciteit van de combine zal het niet liggen, die geeft geen krimp. De teler hoopt dit jaar ongeveer 90 hectare met de machine te kunnen oogsten.

 • In het zaad zitten nog wel wat groene halmen en stukjes hooi. Goed drogen zal zeker nodig zijn. De opbrengst noemt Vijfvinkel dit jaar matig. Hij zaaide het gewas twee jaar geleden, een dag na het zaaien van de voorvrucht wintertarwe. Het zal nog twee jaar blijven staan.

 • Voor het graszaadhooi is een goede markt, ondanks dat er niet heel veel op zit. Vijfvinkel hoopt over een week zijn andere graszaad, roodzwenk, te kunnen dorsen.

Niels van der Boom

Of registreer je om te kunnen reageren.