Akkerbouw

Foto & video 10798 x bekeken

Vloeibare kunstmest spuiten

Cors Onnes past al sinds 2005 vloeibare kunstmest toe. Dat gaat om NTS 27 + 3 (stikstof en zwavel). Makkelijker, nauwkeuriger en ook nog iets goedkoper dan korrelkunstmest.

Foto

 • Cors Onnes heeft een 120 hectare akkerbouwbedrijf in Finsterwolde met een typisch Oldambtster bouwplan met overwegend graan. Al sinds 2005 past hij vloeibare kunstmest toe. Dat gaat om NTS 27 + 3 (Stikstof en zwavel). Makkelijker, nauwkeuriger en ook nog iets goedkoper dan korrelkunstmest. Over het resultaat is hij tevreden.
  Foto’s: Mark Pasveer, tekst: Martin Smits.

 • De kunstmest wordt met de spuitmachine gespoten. Dat gaat snel en nauwkeurig. Verbranding is geen probleem, mits er op een droog gewas wordt gespoten.

 • De doppen voor de bemesting zitten in de dophouder van de gewone spuitdoppen. Inschakelen is dus een kwestie van gewoon de dop ervoor draaien.

 • Eigenlijk is het meer gieten dan spuiten. De dop bestaat uit een aantal grove gaten die 180 graden rondom naar achter spuiten.

 • Als tussenopslag wordt een 19.000 liter gebruikte melktank gebruikt. Als tijdelijke opslag is dat toegestaan, voor permanente opslag moet de voorraadtank in een opvangbak staan.

 • Op dit moment zitten er cultuurbanden onder de spuitmachine, maar in de herfst en het vroege voorjaar zitten er brede banden onder (800/65R32). Zit de 4.200 liter tank van de spuitmachine tot de rand vol, dan is dat gelijk aan 5.460 kilo kunstmest.

 • De vloeibare kunstmest wordt betrokken van Alfing in Termunterzijl. Die heeft eigen opslag en distributie. Meestal wordt de kunstmest rechtstreeks gebracht van de menginstallatie in Emden (Dld).

 • Bij het laden van de vrachtwagen in Emden wordt er ook een monster genomen en bewaard. In het geval er achteraf twijfel ontstaat over gehaltes dan is dat dus nog te achterhalen.

 • Alfing heeft door het succes van vloeibare kunstmest in het noorden nog maar een beperkte omzet in korrelkunstmest. Door de ruimte die daardoor in de loods vrij is gekomen wordt er nu ook tarwe opgeslagen. Op de achtergrond een aantal 1.000-litercontainers waar voor de kleinere gebruiker ook vloeibare meststoffen in worden geleverd.

 • Op de tarwe wordt NTS 27+ 3 gebruikt. Dat staat voor12,8 procent Carbamidestikstof, 6,4 procent nitraat, 7,8 procent Ammoniumstikstof en 7,5 procent wateroplosbare zwavel. Daarvan is 50 procent als elementaire zwavel en 50 procent als sulfaat.

 • De wintertarwe in het Groningse Oldambt had door gebrek aan sneeuw dit jaar nogal te lijden van de vorst. Diverse percelen staan er mooi bij, maar er is ook overgezaaid en doorgezaaid met zomertarwe. Onnes zaaide ook een 15 hectare over met zomertarwe. Hij gebruikt een 4 meter rotorkopeg met opgebouwde pneumaat. Dat past mooi met dubbellucht aan de trekker. In het Groningse Oldambt kun je met zo’n combinatie ook nog redelijk probleemloos een stukje over de weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.