Akkerbouw

Foto & video

Uien beoordeeld voor rassenlijst

Inkopers en verwerkers van zaaiuien beoordeelden vorige week 22 rassen op externe en interne kwaliteit na lange bewaring. Dit voor becijfering op de rassenlijst.

Foto

 • Vorige week beoordeelden 12 inkopers en verwerkers van uien 22 zaaiuirassen, na lange bewaring. De kwaliteitsbeoordeling wordt gedaan om de kwaliteitscijfers van de rassen te bepalen voor de rassenlijst. In dit geval gaat het specifiek om de zaaiuirassen voor de lange bewaring. De beoordeling vond plaats in een loods van Wiskerke in Kruiningen (Zld.). De vernieuwde rassenlijst wordt bekendgemaakt rond de uiendag van het Uien Informatie- en Kenniscentrum (UIKC) op 30 augustus.
  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Hilko Bos.

 • In groepen van drie personen werden de uien beoordeeld op zowel uiterlijke als innerlijke kwaliteitseigenschappen.

 • De buitenkant van de ui werd ondermeer beoordeeld op huidvastheid en vorm. Ook de uniformiteit van de partij werd bekeken.

 • Alle zaaiuirassen voor de lange bewaring worden meegenomen. Om op de uiteindelijke rassenlijst te verschijnen, moet een ras minimaal twee jaar beoordeeld zijn.

 • De groepen keuren de rassen blind. Ze weten dus niet welk ras ze voor zich hebben. Alle rassen zijn op twee locaties geteeld: zowel in Colijnsplaat (Zld.) als in Lelystad. Voor de beoordeling zijn alleen uien in de maat 50 tot 70 millimeter gebruikt.

 • Een aantal interne gebreken op een rij, dit is waterrot.

 • In deze ui heeft de MH-bespuiting te vroeg plaatsgevonden, waardoor de rokken los van elkaar gekomen zijn. Overigens wordt dit niet meegenomen in de beoordeling: dit is het gevolg van een teelttechnische actie, niet van een raseigenschap.

 • Hier nog een foto van een te vroege MH-bespuiting.

 • Een ui met pseudomonas.

 • In deze ui is de spruitrust doorbroken. Overigens wordt de spruitrust van alle rassen ook nog beoordeeld in een aparte proef, waarbij regelmatig gekeken wordt bij hoeveel uien de spruitrust doorbroken is.

 • Een ui met de bacterieziekte Erwinia.

 • Een ui met een dubbel hart.

 • Aan het eind wordt het tarrapercentage voor alle rassen bepaald. Dat gebeurt op basis van gewicht. Daarnaast is geteld hoeveel uien uitvallen op basis van interne gebreken. Het eindcijfer is het gemiddelde van de vier groepen. En de eindcijfers van deze beoordeling worden weer gemiddeld met de cijfers van eerdere jaren, zodat het eindcijfer op de rassenlijst uiteindelijk een gemiddelde is van vijf of zes jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.