Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Bietenrooier plant knolselderij

Een gestripte Agrifac ZA-215 dient als werktuigendrager voor een 12-rijige automatische knolselderijplanter. Volgend jaar komt er nog een 6 meter brede kopeg bij.

Foto

 • Loonbedrijf Lokers in Zevenbergen (N.-Br.) nam vorige week een nieuwe plantcombinatie voor het planten van knolselderij in gebruik. In totaal plant Lokers dit jaar 400 hectare knolselderij met vier planters. De nieuwe combinatie is bijzonder. Ze bestaat uit een oude bietenrooier als werktuigendrager en een nieuwe volautomatische plantmachine.
  Foto’s: Peter Roek, tekst: Hilko Bos.

 • Als werktuigendrager dient een oude Agrifac ZA-215-bietenrooier. Deze is helemaal gestript. De werkrichting van de rooier is omgekeerd. De cabine is omgedraaid en verplaatst van de vooras naar de achteras. Hier stond eerst de motor, die is op zijn beurt een kwartslag gedraaid en lager geplaatst. Net voor de cabine.

 • In de hefinrichting hangt een nieuwe 12-rijige automatische planter. Vanwege de grote breedte van in totaal 7 meter, wordt de plantmachine bij wegtransport op een dieplader gezet.

 • De planter heeft een eigen elektrisch, pneumatisch en hydraulisch systeem. De aandrijving komt van de werktuigendrager. Waar eerst het rooigedeelte in de hef hing, hangt nu de planter.

 • Een van de redenen om voor deze werkwijze te kiezen, is dat op de werktuigdrager eenvoudig vier pallets met planten meegenomen kunnen worden. Ook eventuele toepassing van vloeibare kunstmest tijdens het planten is bij deze machine eenvoudig op te bouwen. Overigens is na de test de planter nog voorzien van zes extra wielen achter de machine, voor een zo egaal mogelijk plantbed.

 • Elke tray met planten weegt 650 kilo.

 • Op de plantmachine zitten zes robots, die elk 7.500 planten per uur kunnen planten. De machine heeft één robot per twee rijen.

 • Vorige week werkte loonbedrijf Lokers met de machine op een eigen perceel. Overigens is de hoogte van de trays achterop het platform eenvoudig in te stellen, omdat aan elke kant een hefmast hangt.

 • Normaliter staan er twee mensen achterop de combinatie. De ene medewerker zet de plantentrays van de pallet achterop de machine en de andere plaatst de trays in de machine. Als de trays leeg zijn, stapelt de planter ze zelf weer op.

 • De plantjes worden met pinnen uit de trays gedrukt en door een soort pincetvormige grijpers overgenomen.

 • De aandrukrollen achterop de machine drukken de pasgeplante plantjes stevig aan. “Als je aan een van de stengels trekt, moet deze breken. Anders staat het plantje niet stevig genoeg”, vertelt Raymond Lokers.

 • De planten moeten bij het planten maximaal 11 centimeter groot zijn. Zijn ze te kort, dan worden ze scheef geplant of begraven. Zijn ze te lang, dan blijven ze in de machine hangen.

 • Volgend jaar wil Lokers de werktuigendrager nog voorzien van drie kopeggen van 2 meter breed. Die moeten tussen de voor- en achteras komen. Zo kan in dezelfde werkgang ook de grondbewerking plaatsvinden. Door de kopeggen op te klappen, is wegtransport geen probleem. Onder de machine hangen de drie hydromotoren die de kopeggen aandrijven, al klaar.

 • Nu gebeurt de grondbewerking nog in een aparte werkgang. Voor op de combinatie zit vloeibare kunstmest.

 • De machine plant 12 rijen tegelijk, de plantafstand is 50 centimeter. Het plantaantal per hectare varieert, maar ligt vaak tussen 65.000 en 70.000 per hectare. Deze machine kan 400.000 planten per dag poten. Dat is grofweg 6 hectare. De andere 12-rijer van Lokers, waarin de planten handmatig gezet worden door zes personen, doet 1,5 hectare minder per dag.

Eén reactie

 • andy7383

  Imposante machine ! Worden er zoveel knolselder geplant in Nederland?
  Wij doen dat hier nog steeds prima met een manuele 2-rijer. :-D

Of registreer je om te kunnen reageren.