Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Akkerbouw op 3.478 hectare woestijn

Het Farm Frites-akkerbouwbedrijf Hashamia ligt afgelegen in de Libische woestijn. Het telt 3.478 hectare woestijngrond.

Foto

 • In West-Europa stagneert de fritesconsumptie, in het verre buitenland groeit die juist. Daarom investeert Farm Frites in Egypte. Om de potentie van Egypte als aardappelland aan te tonen, nodigde Farm Frites Boerderij uit voor een bezoek aan de Nijldelta en de woestijn. Bekijk hier deel 1 van deze reportage. Nu deel twee, het woestijnbedrijf van Farm Frites.

 • Het Farm Frites-akkerbouwbedrijf Hashamia ligt afgelegen in de Libische woestijn, bereikbaar via een ribbelige, smalle grindweg met soms diepe gaten. Dat in dit dorre landschap landbouw bedreven wordt, lijkt onwaarschijnlijk. Zo ver het oog reikt is glooiend, geel zand te zien met soms een enkel dor struikje.

 • Tot plots een oase van groene cirkels opduikt: het Farm Frites-akkerbouwbedrijf Hashamia.

 • Egyptenaar Anis Ghanem Abboud is bedrijfsleider op Hashamia. Het areaal per jaar van het bedrijf bedraagt 3.478 hectare. Er zijn twee teelten per jaar. 1.386 hectare aardappelen is bestemd voor frites.

 • Het gele zand voelt aan als scherp metselzand. Het bevat van nature veel kalium en natrium. Bij hitte wordt het van boven hard, wat scherpe kluiten geeft tijdens het rooien. De grond is erg arm en bevat minder dan 1 procent organische stof. De beschikbaarheid van kunstmest en bestrijdingsmiddelen luistert daarom erg nauw,

 • De grond lijkt homogeen klapzand, maar dat is schijn. Op diverse plekken zitten grote stukken versteend hout in de grond. Alleen op mooie, zanderige stukken wordt geteeld. In vroeger tijden stond hier tropisch bos.

 • Hashamia telt 38 pivots. Een pivot is een stationaire beregeningsinstallatie. Op Hashamia zijn de meeste percelen 45 hectare groot, enkele zijn 30 hectare.

 • Elke dag maakt de pivot zijn ronde. Per ronde wordt 4 tot 8 millimeter water gegeven. In februari is dat ruim voldoende, maar in april, met scherpe zon, harde wind en temperaturen rond 40 graden bedraagt de gewasverdamping soms wel 12 millimeter per dag.

 • Op diverse plekken in het perceel zijn regenmeters geplaatst, ter controle of de watergift egaal verdeeld is. Belangrijk is niet ineens te veel water te geven, anders slaat het door de bewortelbare zone en spoelen de kostbare meststoffen uit.

 • Een bemestingsbasisgift heeft geen zin, die spoelt uit. De vloeibare meststoffen worden tijdens het beregenen in de waterleiding geïnjecteerd, elke drie tot vier dagen een beetje.

 • Het is elke dag zoeken naar het fragiele evenwicht tussen droogtestress en uitspoeling. Drie meetstokken van 20, 30 en 40 centimeter lengte in de grond meten op welke diepte het water en de meststoffen zich bevinden. Bevat de meetbuis van 40 centimeter water, dan slaat water door. Dieper dan 35 centimeter zitten namelijk geen wortels.

 • Sinds vorig jaar experimenteert het bedrijf met de moderne beregeningssensoren van Dacom. Slimme software bepaalt de mate van gewasverdamping en past daarop de watergift aan.

 • Bedrijfsleider Anis Ghanem Abboud toont een perceel Innovator-aardappelen. Hij schat de opbrengst op zo’n 40 ton, wat in de woestijn een goede opbrengst genoemd mag worden. In de Innovator staat, in tegenstelling tot in percelen met andere aardappelrassen, veel geel vlinderbloemig onkruid. Dat komt omdat Innovator niet met Sencor mag worden gespoten.

 • Oogsten en poten gaat dag en nacht door. Bij ’s nachts poten kaarsrecht rijden valt niet mee. RTK-gps is een wens van Abboud die nog niet gerealiseerd is.

 • Naast aardappelen teelt het bedrijf gerst en erwten.

 • Dit perceel kan al gedorst worden.

 • Een moderne Ploeger-oogstmachine is bezig met de erwtenoogst. Erwten op stam oogsten gaat niet, vanwege de ongelijkheid van de grond komt dan te veel zand mee. De teelt vergt nog wel veel handwerk. De erwten worden namelijk met de hand gemaaid en in het zwad gelegd. Dit biedt werk voor tientallen mensen, wat goodwill kweekt bij de bevolking. De opbrengst bedraagt 3,6 tot 4,8 ton erwten per hectare.

 • Wat verderop is de aardappeloogst aan de gang. Bijzonder aan Egypte is dat het jaarlijks twee groeiseizoenen telt, het winter- en het zomerseizoen. Het winterseizoen loopt van begin september tot oogsten van december tot april. In het zomerseizoen worden de aardappelen gepoot van half december tot begin februari. Oogsten vindt plaats in mei en juni. Van half juni tot september wordt niet geteeld, het is dan te heet.

 • Werknemers gooien kluiten en rotte knollen van de band.

 • Het bedrijf werkt met modern materieel, zoals een Grimme-bunkerrooier en Deutz Fahr-trekkers.

 • De aardappelen gaan af land weg in Jumbo-zakken. Omdat in Egypte onvoldoende onderlossers zijn, worden veel aardappelen ook eerst in Jumbo-zakken geladen en vervolgens op vrachtwagens gezet. Vier mannen zijn bezig met vullen. Dat lijkt nogal inefficiënt, maar is eigenlijk een uitvloeisel van de sociale zorgplicht richting de maatschappij. Werk genereren voor de bevolking creëert goodwill. Ongeschoold personeel is in Egypte niet duur.

 • De werkplaats van Hashamia.

 • De moderne Bijlsma Hercules-sorteerinstallatie.

 • Aardappelloof met windschade.

 • Op veel plekken zijn windsingels aangeplant, om de gewassen te beschermen tegen de soms snoeiharde woestijnwind. Zo raasde in 2009 een zandstorm over de gewassen. 70 procent van de aardappelen had stormschade. ,,Het was alsof een maaier al het loof van de aardappelen had gemaaid.”

 • Het kantoor van Hashamia. Het gebouw heeft witte bolle daken, wat in de zomer de hitte wat beter weerkaatst. Hierdoor blijft het binnen langer aangenaam dan wanneer het gebouw een plat dak zou hebben.

 • In het kantoor zit een klein laboratorium, waar het bedrijf bijvoorbeeld bladsteeltjesanalyses uitvoert, om zodoende de juiste stikstofgift te bepalen.

 • Vlakbij Caïro staat de hypermoderne fritesfabriek van Farm Frites. Meer over Farm Frites in Egypte leest u in Boerderij nummer 32 van 8 mei 2012.
  Bekijk hier deel 1 van deze reportage.

Laatste reacties

 • The Hulk

  server ligt plat ???? of moeten we betalen voor de beelden van die promoreis.
  Mischiens visa versa eens compenseren mee die blogvergoedingen van tweede helft 2011 dewelke nog niet betaald werden

 • jampie

  hier op vruchtbare aarde valt het soms niet mee om 40 ton aardappelen van een ha te halen en hier in deze prachtige reportage wordt het uiteraard met de nodige investering op woestijn grond gerealiseerd. Ik snap nog steeds niet waarom er honger in afrika is

Of registreer je om te kunnen reageren.