Akkerbouw

Foto & video

Sleepslang met buffer in tarwe

Houmest bv uit Aagtekerke (Zld.) rijdt momenteel 24 uur per dag mest uit, het meeste over de wintertarwe. Nieuwste aanwinst is een trike met een kleine buffertank.

Foto

 • Houmest bv uit Aagtekerke (Zld.) rijdt momenteel 24 uur per dag mest uit, het meeste over de wintertarwe. Nieuwste aanwinst is een Vervaet-trike met een kleine buffertank. Deze foto’s zijn gemaakt bij het uitrijden van mest voor landbouwbedrijf Baecke in Nieuw-Namen (Zld.).
  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Hilko Bos.

 • De mest komt uit een depot uit de buurt. Transportbedrijf Daas verzorgt de aanvoer.

 • Van elke vracht wordt een monster genomen.

 • Vanuit de tankauto gaat de mest rechtstreeks via de pompunit naar de bemester. In de trekker voor de pompunit is de meststroom af te lezen. Als alles goed draait, en de slang niet te lang is, kan maximaal zo’n 200 kuub per uur gehaald worden.

 • Kenmerkend aan de trike met bemester is de buffertank van vier kuub. Op de kopakker blijft de mestaanvoer stromen, maar gaat de klep van de bemester dicht. De tank buffert de aangevoerde mest. In de eerste 50 meter van de volgende slag, rijdt de bemester wat sneller, zodat de opgebouwde buffer in de tank weer verdwijnt.

 • Een blik op het instrumentenpaneel van de trike. De computer regelt onder meer de afgifte, zodat deze gelijk blijft, als de rijsnelheid varieert.

 • De trike rijdt op RTK-gps. Mede daardoor is het mogelijk om momenteel dag en nacht door te draaien.

 • De bemester is voorzien van bolle schijven, waar veel kouterdruk op gezet kan worden, zodat de mest goed in de gleufjes komt.

 • Een detail van de mest in de grond. Hier ligt 25 kuub varkensdrijfmest per hectare.

 • De tarwe heeft al een mooie dichte gewasstand. Voordeel van de driewieler is dat in elk spoor maar één wiel komt, en de tarwe dus minimaal geplet wordt (zie spoor rechts). Het spoor links is niet van de bemester, maar is het spuitspoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.