Akkerbouw

Foto & video

Ploegen, poten, mestrijden (1)

Impressie van het veldwerk tussen de buien door afgelopen weekend in Drenthe.

Foto

 • Afgelopen vrijdag was er tussen de buien door toch wat veldactiviteit in Drenthe. Akkerbouwers waren vooral bezig met het poten van aardappelen, ploegen en mest uitrijden. Een impressie van het veldwerk.
  Tekst en foto’s: Sytze Bakker.

 • Peter de Jonge in Vledderveen (Dr.) heeft een melkveebedrijf, daarnaast teelt hij aardappelen. Hij vult de Grimme-pootmachine, die hij huurt van Jos Walta, met pootgoed van het ras Hansa. Deze aardappelen, uit kisten, zijn voor het kleine areaal eigen pootgoed.

 • Voor het poten is 20 kuub rundveedrijfmest per hectare uitgereden. Daarnaast heeft De Jonge 300 kilo KAS en 300 kilo kali-60 per hectare gestrooid.

 • De 8 hectare Hansa’s voor de consumptieteelt voor Celavita wordt vanuit de kipwagen gevuld.

 • Een algemene plaag is de aanwezigheid van ritnaalden, die De Jonge hier bestrijdt met Mocap. De doseerapparatuur is elektrisch aangedreven. De dosering is 15 á 16 kilo per hectare, bij een rijenbehandeling.

 • De uitloop van de slang hangt boven een kegelvorm per pootelement, die de Mocap gelijkmatig in de rug moet verdelen.

 • Op deze zandgrond is het niet moeilijk de aanwezige kunstmestsporen te bewerken, met de rotorkopeg voor op de John Deere 6610.

 • Het poten gaat, ondanks een paar buien, afgelopen uren toch goed. De poters komen er mooi in.

 • Een detail van de knollen in de grond.

 • Vincent Kisteman heeft samen met Sander Postma een loonwerktak overgenomen van eerder genoemde Jos Walta onder de naam Agra-Werk. Hier rijdt Kisteman met een Vervaet Hydro-trike rundveedrijfmest uit bij John de Vries, die net boven Vledderveen in Friesland zit.

 • Kisteman haalt de mest vanwege de redelijk kleine afstand rechtstreeks uit de put. Bij grotere afstanden zorgt een tankauto voor de aanvoer, met mestcontainer als buffer.

 • Op dit perceel wordt een groenbemester ondergewerkt. Binnenkort wordt hier mais ingezaaid.

 • De 35 kuub mest per hectare wordt goed ingewerkt door de cultivatortanden met de mestslangen.

 • Een voordeel van de 14 kuubs trike is de korte draaicirkel om voor de volgende werkgang te komen.

 • Bij maatschap Jaap en Edwin Postma in Vledder (Dr.) wordt na een buitje de volle pootmachine weer naar buiten gereden. Postma vindt het nu nog te nat om te poten. De maatschap verbouwt 50 hectare aardappelen, waarvan 22 hectare consumptieaardappelen, 21 hectare pootgoed en de rest zetmeelaardappelen. In het areaal staan de rassen Kuroda, Kondor, Fontane, Romano, Hansa en Seresta.

 • Ook Postma gebruikt Mocap tegen ritnaalden. De teler gebruikt voor de toediening een zelf ontwikkeld systeem met twee uitlopen. Hiermee wordt 10 kilo per hectare voor de vorentrekker ingebracht en 10 kilo per hectare na de vorentrekker. Op die manier wordt de Mocap volgens Postma in de hele rug verdeeld.

 • De aandrijving van de doseerapparatuur gaat hier met een ketting vanaf de pootmachine. Bij wisselende rijsnelheid is de dosering dus constant.

 • Op een perceel bij Wapse (Dr.) is Edwin Postma aan het ploegen met een vierschaarploeg met strokenrister en een aangebouwde vorenpakker die de grond direct aandrukt.

 • De vorenpakker laat een mooi, vlak ploegwerk achter, de aardappelen gaan er binnenkort in. Als bemesting is per hectare 3 kuub vinasse kali uitgereden (2,5 procent stikstof, 1 procent fosfaat en 8 procent kali). Daarnaast is ongeveer 60 kilo tripelsuperfosfaat en 100 kilo KAS gestrooid, voor de rassen Kudora en Kondor.

Of registreer je om te kunnen reageren.