Akkerbouw

Foto & video

Ontheffing voor bovengronds uitrijden van mest tegen stuifschade

De droge maartmaand zorgde voor veel stuifproblemen in de Veenkoloniën. Harm Buirs maakte dankbaar gebruik van de ontheffing voor de inzet van drijfmest als stuifbestrijder.

Foto

 • Harm Buirs liet vorige week 18 van zijn 25 hectare bieten bemesten met rundveedrijfmest. Hij maakt gebruik van de ontheffing die hiervoor is in Groningen, Drenthe en Overijssel, om stuifschade te voorkomen. De gerst die hij zaaide als stuifbestrijder werkt niet dit voorjaar: door de lange droogte, kiemde deze in eerste instantie niet.
  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Hilko Bos.

 • De gerst zaaide Buirs tegelijk bij de zaaibedbereiding. Zaaibedbereiding en zaaien gebeurt met deze combinatie, met een zaaimachine bovenop de schijvencultivator. Achter de cultivator drukt een zware rol de grond weer aan. Een losse packerrol daarachter, zorg nog eens voor extra verdichting.

 • Loonbedrijf Bruggers uit Vlagtwedde (Gr.) rijdt de mest uit. Tijdens het uitrijden was de zandgrond nog flink droog.

 • Het bovengronds uitrijden van de mest, gebeurt gewoon met de ouderwetse ketsplaat. Uitrijden kan alleen als het niet al te hard waait.

 • De gift ligt op 10 tot 12 kuub per hectare.

 • Beeld van het perceel, na het uitrijden van de mest. Een nadeel is dat met de tank boven over het pasgezaaide gewas gereden moet worden. Sprake van insporen is er niet, maar de plantjes in de sporen moeten wel door een verdichte laag bovenkomen.

 • Voor het overladen van de mest vanuit de vrachtwagen naar de mesttank, wordt een stationaire tank als tussenbassin gebruikt.

 • Bij verplaatsing van de ene naar de andere locatie, kan de buffertank gewoon achter de mesttank aan.

 • Detailopname van de grond, na het mestrijden. Hoewel de grond niet volledig met mest bedekt is, zorgt de korstvorming voor voldoende vastlegging van de droge zandgrond.

 • De 13-kuubs mestverspreider heeft een werkbreedte van twaalf meter en rijdt precies over de zaaisporen van de bietenzaaier (met een werkbreedte van zes meter). In het midden van de foto een zaaispoor waar de tank niet overheen komt.

 • Het blijft een bijzonder plaatje om te zien. Overigens kampte loonbedrijf Bruggers nog met pech: de achteras van de tank brak af tijdens het werk. In alle hectiek van het voorjaarswerk werd snel een andere achteras opgescharreld en gemonteerd. Deze is nog niet in de oranjekleur meegespoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.