Akkerbouw

Foto & video 13 reacties

Griekse boeren verkopen aardappelen op straat

De Grieken kiezen op 6 mei een nieuw parlement. Het zullen de eerste verkiezingen worden sinds de schuldencrisis Griekenland aan de rand van de afgrond bracht. Intussen gaat de verkoop op straat van agrarische producten gewoon door en blijven de goedkope aardappelen een gewild product. De boeren hebben door de crisis een middel ontdekt om de grillige tussenhandel te omzeilen en een fatsoenlijke prijs voor hun producten te krijgen. De verwachting is dat Nea Demokratia en PASOK, die van oudsher de Griekse politiek domineren, zware klappen oplopen bij de komende verkiezingen.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • andy7383

  Dat zouden we in België en Nederland beter ook doen in plaats van elk veel te veel te oogsten en er niets aan verdienen !

 • agratax1

  Andy7383. in het vorige artikel over deze rechtstreekse verkoop, waren zowel boeren als burgers blij. De boeren hadden eindelijk de kostprijs+marge voor hun aardappelen en de burgers betaalden tussen 30 % - 50 % van de winkelwaarde. Waarom is een dergelijk uit de nood geboren systeem in Nederland niet mogelijk? Willen burgers alleen maar veel betalen en willen boeren alleen maar met verlies produceren om samen te kunnen klagen over de Supermarkt?

 • John*

  misschien dat er volgend jaar als er wat meer bezuinigd wordt weer gekeken wordt naar onbewerkte etenswaren dan naar de vele panklare producten. Het moet toch prima mogelijk zijn om een 'landwinkel' op te richten. De eigen producten eerst laten verwerken en deze verkopen. De schakel tussen producent en retail accepteren 60+ dagen in de betaling. Dus met deze rekening kunnen we de winkel financieren. Daarnaast hebben we de opbrengst van onze producten direct.

 • denker123

  De verwerkende cooperaties zoals Friesland Campina,Vion,Greenery enz.kunnen beter samen of apart grote winkelketens opkopen in binnen en buitenland.In plaats van alleen verwerking opkopen in het buitenland zoals nu gebeurd.
  Dit is de plaats waar de meeste winst in de keten te halen is,daarna kunnen zij de prijs voor de andere winkelketens bepalen ,de consument betaalt direkt dit is de eerste winst al .De consument uit de supermarkt halen om de produkten zelf te verkopen lijkt mij onhaalbaar.In de V.S.lukken deze pogingen niet.

 • andreetje

  ook in griekenland zullen er meer ondernemende en creatievere boeren zijn die hier goed mee uit de voeten kunnen. en er zullen er zijn die evengoed van de tussenhandel afhankelijk zijn. vraag is hoeveel procent er op deze manier een voordeel aan heeft.

 • agratax1

  Andreetje. Bespeur ik enige excuus geachte om deze Griekse ervaring maar niet in te voeren. Ik had zezelfde bedenkingen toen de eerst boboeren er aan begonnen, maar nu niet meer. Ik ben in Oldebroek naar een landwinkel geweest waar in samenwerking met verschillende takken (tuinbouw, akkerbouw, vleesvee, biologische bakker etc.) ongeveer een compleet pakket (vers en bewerkt) wordt aangeboden en als extra huis decoratie artikelen. De prijs is niet hoger, eerder lager dan in bij de ons bekende supermarkt ketens. Op zaterdagmiddag was het er ondanks het slechte weer zwart van de kopers. Als het in een plattelands dorp kan moet het zeker in de steden kunnen.

 • Mels

  Denker123,ik denk dat jouw voorstel maar naar de Campina moet of naar een aardappelhandelsbedrijf,Agrico heeft juist de verwerking afgestoten omdat het zich zgn met zijn core business scheen te moeten bezighouden......

 • henk fledderus

  nou dat lijkt wel te lopen daar. als we te maken hebben met grote super markt ketens die grote overheads moeten dekken dan gaat de prijs snel omhoog.
  zij weten niet wat achteruit boeren is en bepalen de prijs.
  Het enige dat hen in stand houd is het gemakzucht van de consument, en die betaald heel graag te veel, voor soms mindere kwaliteit als het maar makkelijk is.

 • bertbultman


  cooperatie=samenwerken, en dat moeten alle boeren doen, dan krijgen de boeren een redelijke prijs en ook de consument.
  Gewoon de middelman uitschakelen.
  Dit is hetzelfde verhaal de wereld over.
  wanneer je werkt voor multinationals, kun je nooit goed verdienen, zij zorgen voor overproductie en dat houdt de prijs laag en de winst voor hen hoog.
  degene die verbouwt en het risico draagt moet daarvoor betaald worden, niet de supermarkten.
  Bert

 • andreetje

  @ agratax. voer maar in han. ik zou niet weten hoe je dat doen moet maar voer maar in. ik zeg dat we met een marktwerking te maken hebben. als de vraag er is vanuit de nederlandse consument om direct te verkopen, dan komt het aanbod er ook wel, dat gaat vanzelf hoef je niks aan te sturen. in een vrije markt verdienen sommige meer dan andere dat hoort er gewoon bij. en degene die zelf een goede markt hebben ontwikkeld die gaan niet inleveren om met zn allen in een coop te werken.

 • agratax1

  Andreetje. Ik kan dit systeem niet invoeren, dan zou ik supermarkt zijn. Het systeem moet door de boeren zelf gedragen worden en ingevoerd. Je stelling over de vrije markt is helemaal waar, maar dan moet je ook niet klagen over mensen die honger lijden, omdat ze de (winkel)prijs niet kunnen betalen. Als we jouw vrije markt denken voor 100 % invoeren bij de voedsel voorziening, zal de honger nog groter worden op de wereld omdat er steeds meer producenten zullen afvallen die voor deze uitgeknepen prijzen niet meer kunnen produceren. Kurstjens heeft ons gewezen op het tekort aan opvolgers in Australië, dit betekent dat er heel veel marginale gronden op termijn uit productie gaan en de productie daalt om een nieuw kostendekkend evenwicht te krijgen. hogere prijzen dus en weer meer mensen die door geldgebrek zullen verhongeren. De economen hebben immers de marktwerking Heilig verklaart ook voor voedsel en daar hoort geen enkele subsidie bij.

 • denker123

  De cooperaties zijn + - 120 jaar geleden opgericht om de macht van de toenmalige super liberale fabrikanten ,handelaars en grondeigenaars te breken De boeren werden toen uitgebuit door de rijke handelaars en grondeigenaars,die hun land gekocht hadden van het geld dat ze verdienden door hun arbeiders en de boeren een hongerloon uit te betalen.Nu zijn de multinationals en de grootwinkelketens in hun plaats gekomen . De cooperaties zijn altijd redelijk succesvol geweest ,maar nu is duidelijk dat ook de laatste stap verkoop in de supermarkt ook in boerenhanden moet zijn. Zelf verkopen is niet meer van deze tijd ,als de bedrijven groter moeten worden,op twee paarden wedden dat gaat niet.Rechtstreekse verkoop is goed voor uitbollende bedrijven.Maar vormt geen vuist tegen de supermarkten.

 • tessemakergj

  zou ik ook doen als ik boer was in dat land
  kwestie van overleven

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.