Akkerbouw

Foto & video

Fries en Gronings veldwerk

Friese en Groningse akkerbouwers waren vorige week vooral bezig met het poten van hun pootaardappelen. Tussen de buien door is al flink wat gepoot.

Foto

 • Arjen van der Zee in Tzummarum (Fr.) poot samen met loonwerker Jelle Postma een perceel Amorosa-pootaardappelen. Van der Zee heeft de helft van zijn pootgoedareaal er al in en verwacht nog een paar dagen werk te hebben.
  Foto’s: Mark Pasveer, tekst: Luuk Meijering

 • Nadat de grove poters op zijn verwisselt Postma de bakjes van de pootband om weer kleinere maten te kunnen poten.

 • De kiemen van de Doré’s zijn al mooi afgehard. Veel haast met poten heeft Albert Hogenhout in Kimswerd (Fr.) echter nog niet. De teler vindt de grond nog te koud. Rond 30 april vindt hij een mooie tijd om te poten. Hogenhout kiemt voor 19 hectare pootgoed voor in kiembakjes.

 • Om de structuur van de grond te verbeteren en schurft te voorkomen, laat Hidde de Vries in Witmarsum (Fr.) Agro-Servo op zo’n 17 hectare pootaardappelland gips strooien. Voor op de trekker zit een koppensneller om het spoor wat te vlakken, zodat de strooier rustig loopt en een egaal strooibeeld geeft.

 • Met vier grote scheppen vult Gerben Jan Sieperda in Witmarsum (Fr.) de kalkstrooier met een nieuwe lading gips. Binnen vijf minuten kan hij met een volle vracht naar het volgende perceel.

 • Maatschap Van der Zee-de Jong in Tzummarum (Fr.) poot het eerste perceel van hun 70 hectare pootaardappelen. Jaap de Jong heeft niet veel haast, de grond is nog koud. De vorige dag zijn de telers om een uur of drie gestopt vanwege een regenbui. Nu kunnen ze weer verder. Bij het poten gebruiken ze twee BM-Volvo-terreinheftrucks om de kisten met pootaardappelen te verplaatsen.

 • Bij het vullen van de pootmachine met de kistenkantelaar geeft Jelte van der Zee zijn vader Durk aanwijzingen, zodat hij de bak egaal en zonder knoeien kan vullen.

 • In de omgeving van Hallum (Fr.) bemesten Oane Kalsbeek en Entsje Jouke van der Ende van loonbedrijf De Vries een perceel bouwland waar dit jaar mais in komt. Met een slangaanvoersysteem en een speciale bouwlandbemester geven ze 50 kuub rundveemest per hectare.

 • In Anjum (Fr.) plant Philippus Bakker miniknollen en eerste- en tweedejaarsstammen. De ruggen trok hij met de rijenfrees. De aardappelen poot hij vervolgens handmatig vanuit de kistjes.

 • De grootste knollen snijdt Bakker een keer doormidden om meer stengels te krijgen. De ruggen maakt hij dicht met de pootmachine, waarmee hij in dezelfde werkgang middelen tegen luis en rhizoctonia toedient.

 • De late aardappelrassen kiemt Tom Buys in Ulrum (Gr.) voor in Joppe-zakken om de teelt te vervroegen. Over het kavelpad brengt hij een rek met het zetmeelras Axion naar de pootmachine.

 • De zakken kunnen aan de onderkant open zodat de aardappelen rustig in de pootmachine lopen. Een vol rek past in één keer in de pootmachine.

 • Freek Bakker in Borgercompagnie (Gr.) spit nog snel even de kopakker waar bij het poten van de Seresta-pootaardappelen over gedraaid is.

 • Medewerker Erik Levers poot het perceel vervolgens af. Maatschap Bakker moet nog 20 van de 135 hectare zetmeelaardappelen poten.

Of registreer je om te kunnen reageren.