Akkerbouw

Foto & video

Digestaat over de wintertarwe

Arjan Sandee geeft zijn tweede gift op de wintertarwe volledig via digestaat. De kniktrekker met sleepslang loopt mooi over de wintertarwe.

Foto

 • Op 16 april liet Arjan Sandee uit Meeden (Gr.) zijn tarwe bemesten met digestaat. Hij liet dit doen door loonbedrijf H. van Oosten, ook uit Meeden, met de Case-kniktrekker in combinatie met een sleepslangbemester.
  Foto’s: Hans Hut, tekst: Hilko Bos

 • Het is voor Sandee al het derde jaar op rij dat hij zijn tweede gift volledig vervangt door digestaat. En dat bevalt tot nu toe prima. De tarwe krijgt nu 18 kuub per hectare. De eerste gift heeft de akkerbouwer in de vorm van vloeibare kunstmest gegeven, met de spuit.

 • Het beeld net nadat de trekker met bemester is voorbijgekomen. “Het uitrijden ging mooi, de grond is droog, er is geen insporing”, is het oordeel van Sandee.

 • Een detail van de digestaat in het gewas: netjes ingewerkt.

 • De kniktrekker met bemester loopt mooi over de tarwe op de kleigrond heen. Nagenoeg geen insporing. “Na een paar dagen zie je er niks meer van”, vertelt de akkerbouwer.

 • De combinatie is voorzien van een zogenaamde swingpipe. Bij het keren op de wendakker zwenkt deze opzij, zodat zonder hinder van de slang gekeerd kan worden. Rechts in beeld het spoor van de vorige werkgang.

 • Arjan Sandee liet in het vroege voorjaar de digestaat aanvoeren in zijn eigen mestbassin. Daarbij kreeg hij 9 euro per kuub toe. Het tarief voor uitrijden gaat per uur, maar ligt omgerekend in de buurt van de 2,5 à 3 euro per kuub. Dat betekent dat er netto zo’n 6 euro per kuub overblijft. Bij 18 kuub per hectare ruim 100 euro per hectare. “En ik bespaar natuurlijk flink op kunstmestkosten”, aldus Sandee.

 • De wintertarwe heeft zwaar geleden van de vorstperiode afgelopen winter. In dit gebied was het gewas namelijk niet goed beschermd door sneeuw, waardoor er dunne plekken in het gewas zitten. “Ik heb denk ik nog nooit zo’n slechte tarwe gehad”, vertelt Sandee, “en dat terwijl het gewas voor de winter een plaatje was.”

 • De Case IH Steiger 400, met een eigen gewicht van 21 ton, is in de omgeving van Meeden sinds dit voorjaar een bekende verschijning. Toch blijft het voor menig akkerbouwer nog bijzonder om zo’n trekker in het voorjaar over de tarwe te zien rijden. Dankzij de 8 banden (520/85R46) blijft de bodemdruk binnen de perken, en is de druk per vierkante centimeter zelfs lager dan bij de Case CVX waarmee voorheen bemest werd.

 • De combinatie is voorzien van RTK-gps besturing.

 • Tot slot nog een mooi plaatje van het uitrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.