Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Bietenzaaien met flinke stofwolk

Ondertussen heeft het op de meeste plaatsen geregend. Een buitje was zeker welkom op de uien en de bieten. Hier nog een impressie van het zaaien voor de regen.

Foto

 • Ondertussen heeft het op de meeste plaatsen geregend. Een buitje was zeker welkom op de uien en de bieten. Hier nog een impressie van het zaaien voor de regen. Marcel Timmer, medewerker van loonbedrijf Zeijerveld, zaaide onlangs een perceel suikerbieten voor Leendert Erkelens in Zeijerveld (Dr.). Dit leverde mooie plaatjes op.
  Foto’s: Mark Pasveer, tekst: Hilko Bos

 • Voor het zaaien, rijdt Timmer eerst het perceel rond, om de contouren in het gps-systeem op te slaan.

 • Hij zaait hier het ras Sabrina KWS.

 • Bij de start van het zaaien moet de zaaidiepte nog even ingesteld worden: hoe losser de grond, hoe dieper het zaad komt te liggen. Om te voorkomen dat het zaad te diep komt, moet de veerdruk wat omlaag.

 • Onder de nog droge omstandigheden levert het zaaien mooie plaatjes op.

 • Bij het zaaien krijgen de bieten meteen de bemesting mee, in de vorm van vloeibare kunstmest. Hier wordt 170 liter N-xt Fertilizer per hectare gegeven. De trekker staat ook voor op dubbellucht, mede vanwege het gewicht van de kunstmesttank.

 • Timmer controleert het zaad in de grond. De grond is dit voorjaar bemest met 20 ton rundveedrijfmest, vervolgens bewerkt met een schijveneg en daarna geploegd. Vlak voor het zaaien is de grond nog eens losgetrokken met een vastetandcultivator met vorenpakker.

 • Erkelens besloot deze keer om de grond wel weer te ploegen, omdat hij het onkruid nu eens niet wilde afbranden met RoundUp maar mechanisch wilde aanpakken. Vaak bewerkt hij de grond alleen met de vastetandcultivator met vorenpakker.

 • Een passerende fietser vraagt zich af wat hier eigenlijk gebeurt, en maakt een praatje met Timmer.

 • En tot slot een mooie plaat.

Eén reactie

 • Aukevw

  mooie plaatjes

Of registreer je om te kunnen reageren.