Akkerbouw

Foto & video

Zomergerst zaaien in Zeeland

Akkerbouwer Jean-Paul Goense checkt in ’s Gravenpolder (Zld.) het zaaiwerk van zijn medewerker Freek van Dorp. Hij zaait 10 hectare brouwgerst van het ras Tripple.

Foto

 • Akkerbouwer Jean-Paul Goense checkt in ’s Gravenpolder (Zld.) het zaaiwerk van zijn medewerker Freek van Dorp. Hij zaait 10 hectare brouwgerst van het ras Tripple.
  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Anton Dingemanse

 • Het perceel is vlak voor de vorstperiode geploegd en is nu goed te bewerken. De teler zaait in een werkgang. "De structuur is wel eens minder geweest."

 • De Renault staat achter op dubbellucht. In de fronthef hangt een pakkerwals om de grond gelijkmatig aan te drukken. De structuur van de voorjaarsgeploegde kleigrond is goed, vooral dankzij de forse vorstperiode.

 • Direct na het zaaien storten duiven en kauwen zich op het zaadgoed. Met een knalapparaat wist Goense de schade nog te beperken.

 • De grond is mooi uitgevroren.

 • Goense is eigenaar van akkerbouwbedrijf De vier linden. Het perceel ligt vlakbij de thuisbasis van het bedrijf. Goense brengt het zaadgoed met de heftruck naar het perceel. Op deze manier kan de medewerker continu door met zaaien.

 • Ook vader Lou Goense komt af en toe poolshoogte nemen.

 • Goense zaait 130 kilo per hectare. Deze foto's zijn 16 maart gemaakt. Enkele dagen terug was het zaad gekiemd. Goense; "Ik verwacht dit jaar een goede prijs. Je hoort veel verhalen over verongelukte wintertarwe en -gerst. De vorst heeft flink wat schade aangericht. In Duitsland en Polen heeft doorzaaien met zomergerst niet veel zin, dus die opbrengstderving is blijvend. Die percelen zijn van de markt."

 • Goense gaat de komende maanden gebruiken om nog eens goed te kijken naar de afzet van de gerst. "We leverden de laatste jaren goede (brouw-) kwaliteit af, maar toch werd de gerst door onze afnemer afgezet richting veevoer. Daar passen we dit jaar voor. Wellicht ontvangen we in België een betere prijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.