Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Zelf aardappelen wassen

Agro Giethoorn wast al sinds 2000 aardappelen op het bedrijf. Vorig jaar is een nieuwe wastrommel in gebruik genomen.

Foto

 • Agro Giethoorn, een samenwerkingsverband van de Overijsselse akkerbouwers Pieter Winter en Sander Cordes, wast al sinds 2000 aardappelen op hun bedrijf in Giethoorn (Ov.). Vorig jaar namen ze een nieuwe wastrommel van Tummers in gebruik. Daar verwachten ze met weinig kosten nog jarenlang mee vooruit te kunnen. Bij het wassen komt een hele keten van systemen op gang. Links de wastrommel, daarachter de aanvoer via de stortbak. Rechtsboven de leeskamer; dan gaat het product naar de vrachtwagen of de bunker (blauw).
  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Martin Smits.

 • Wassen gebeurt in een trommel. De doorstroomsnelheid is instelbaar en bepaalt de intensiteit van het wassen. Overdwars de band met meenemers die de drijvende delen, meest loof, afvoert.

 • De schuif (rechts) wordt met een hydraulische handkrik omhoog of omlaag gedraaid. De stand van de schuif bepaalt hoe lang het product in de trommel blijft en dus hoe intensief wordt gewassen.

 • De aardappelen komen in dit geval uit de bewaarplaats waar ook de wasinstallatie is opgesteld. Met de schepbak van de heftruck gaan de aardappelen rechtstreeks uit de bewaring in de stortbak.

 • Links gaan de aardappelen op transport naar de wasserij, maar er wordt op de stortbak ook de ondermaat uitgedraaid; geen vierkantsmaat maar op de ruimte tussen de rollen.

 • Onderin de aardappelen in de ondermaat. Nog net links te zien is de voorraadbunker voor gereed product, daarnaast de vrachtwagen die op dit moment wordt geladen. De groene stortbak staat geparkeerd en is bij deze handeling niet in gebruik.

 • Voor de aardappelen de trommel in gaan, vallen ze in een waterbak waar de stenen bezinken.

 • Afhankelijk van het perceel waar de aardappelen vandaan komen, worden ook meer of minder stenen afgescheiden. Op zandgrond kan het soms toch nog een verrassende hoeveelheid zijn en automatisch ‘ontstenen’ spaart dan een hoop werk aan de leestafel.

 • Het gewassen product wordt met een zeefband uit de waterbak gedraaid, die ook dienst doet om de drijvende delen af te voeren. Dat is de enige plek waar ook draaiende delen in het water zitten. Hoewel er veel water aan te pas komt, zitten de meeste draaiende delen toch buiten het water.

 • Na het wassen volgt het lezen. Groen, schurft, groeischeuren, ritnaalden, ieder schoonheidsfoutje is na het wassen perfect zichtbaar.

 • Hier gaan de aardappelen vanuit de bunker naar de transportband boven de vrachtwagen. Maar de aardappelen kunnen ook rechtstreeks van de leestafel naar de transportband boven de vrachtwagen.

 • Zo gaat het gewassen product in de lengte over de al gedeeltelijk gevulde vrachtwagen, die zo mooi vierkant wordt volgedraaid.

 • Het water wordt gerecirculeerd via een betonnen bezinkbak met twee compartimenten. Nabroezen van het product met vers water is voldoende om het niveau op peil te houden.

 • Hier de scheidingsmuur tussen de twee compartimenten. Af en toe moet een kraan de eerste bak een keer leeg scheppen, omdat daar het meeste zand bezinkt. Dat gaat om betrekkelijk geringe hoeveelheden zand, omdat de aardappelen van het zand betrekkelijk schoon de wasserij in gaan.

 • Op dit moment is bij Agrogiethoorn een 2 megawatt biogasinstallatie in aanbouw. Daar gaat straks de 15.000 kuub drijfmest die ze ieder jaar aanvoeren, samen met 2.000 ton kippenmest van de vleeskuikentak van het bedrijf doorheen. Samen met bijproducten op jaarbasis een 35.000 kuub. 275 tot 375 hectare aardappelen, 100 hectare mais en 165.000 vleeskuikens zijn de hoofdtakken van het bedrijf.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.