Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Veldwerk in het Zuiden

Akkerbouwers hoeven zich niet te haasten met het voorjaarswerk. Er is geen regen van betekenis voorspeld. Een impressie van het voorjaarswerk in de zuidelijke helft van Nederland.

Foto

 • ’s Ochtends vroeg geeft Wout Westerveld, werkzaam voor landbouw- en loonbedrijf Meiland in Azewijn (Gld.), een graszaadperceel Engels raaigras de eerste stikstofgift. Zodra de zon er doorkomt, zijn de suikerbietenpercelen aan de beurt.
  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Luuk Meijering

 • In Ledeacker (N.-Br.) zaait Jos Nas conservenerwten op een 6 hectare groot perceel lichte zandgrond. Hij zaaide in een week ruim 60 hectare. De percelen drogen zo snel op dat het zaaien sneller gaat dan gepland.

 • Nas controleert de zaaidiepte. Om voldoende vocht te hebben voor het kiemen moeten de erwten minimaal 6 tot 7 centimeter diep liggen.

 • Akkerbouwer en aspergeteler Tonnie van Mierlo in Soerendonk (N.-Br.) drukt een vers geploegd perceel aan door er spoor aan spoor overheen te rijden. Hij gaat het perceel kilveren, omdat er asperges in komen. De aardappel- en bietenpercelen waren nog te nat om te bewerken.

 • Op een perceel zware zandgrond in Hoeven (N.-Br.) poot Jan Wijnen 6 hectare Premières. De grond is mooi en de aardappelen zijn los dus waarom nog wachten.

 • Wijnen houdt zelf de werking van de pootmachine in de gaten en helpt bij het vullen van de machine. Met een dag zit het perceel er in.

 • Willem Romme in Standdaarbuiten (N.-Br.) legt met een dubbele zaaibedcombinatie in één werkgang zijn bietenland zaaiklaar. De kleigrond is in de herfst al voorbewerkt, zodat het land al mooi vlak ligt.

 • Nog even snel de kopakkers, de loonwerker kan ieder moment komen om te zaaien.

 • Een eindje verderop spuit een akkerbouwer zijn aardappel- en bietenpercelen schoon met Roundup. Voor de kosten hoef je het volgens hem niet te laten, later corrigeren kost meer en remt bovendien de gewasgroei.

 • In Anna Jacobapolder (Zld.) poten Jan en Freek Boudeling op een perceel vrij lichte kleigrond de eerste Innovator-fritesaardappelen. Door de mooie structuur van de grond gaat het poten vlot. Alleen het gesneden pootgoed loopt niet zo vlot door de machine, waardoor dit wat extra aandacht vraagt.

 • Na het vullen van de pootmachine vult Boudeling ook de voorraad granulaat aan.

 • Op hetzelfde perceel zaait loonwerker André Guiljam voor Boudeling vroege B-peen.

 • Ivan Dogterom in Oude Tonge (Z.-H.) ploegt het laatste perceel van dit seizoen. Normaal ploegt hij met een rupstrekker, maar deze wordt nu omgebouwd om aardappelen mee te poten.

 • De lichte kleigrond laat zich door de zesschaar mooi omleggen.

 • In Herwen (Gld.) laat Jos Lamers 18 hectare wintertarwe en graszaad bemesten met een slangaanvoersysteem. Voor het tweedejaars graszaad werd het tijd, de tarwe had wat verder mogen zijn. De grond was droog genoeg om zonder gewasschade te kunnen bemesten.

Laatste reacties

 • nvdboom

  Zware zandgrond, Bestaat dat dan?

 • nieuweoogst1

  zware zandgrond noemen we grond met veel org stof/humus (> 5 %) en wat lutum erin (> 5 %). Ook wel overgangsgrond genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.