Akkerbouw

Foto & video

Slechte uien op composthoop

Ronald van de Wouw sorteert een deel van zijn uien uit de opslag. Er zijn veel uien aangetast, waardoor het percentage tarra veel te hoog is om fatsoenlijk te kunnen leveren.

Foto

  • Ronald van de Wouw sorteert een deel zijn uien uit de opslag. Veel uien zijn aangetast, waardoor het percentage tarra veel te hoog is om fatsoenlijk te kunnen leveren.
    Tekst: René Stevens, foto’s: Peter Roek

  • Akkerbouwer Ronald van de Wouw (31) teelt in het Zeeuwse Kruiningen 30 hectare uien, waarvan 5,5 hectare als winteruien vorig jaar al is geplant. De situatie in de uienteelt is dit seizoen ronduit slecht: uien brengen nauwelijks iets op en de kwaliteit is door rot sterk aangetast. Van de Wouw laat daarom een deel van zijn uien over de sorteerband lopen, totaal zo’n 350 ton. Vorige week zijn de gele uien al gesorteerd, nu is hij bezig met de rode uien.

  • In bepaalde kisten ligt het aandeel tarra boven de 50 procent. ,,We doen het op eigen initiatief. Ik wil een goed product kunnen afleveren. De uien zijn met zorg geteeld en ik vind de relatie met mijn afnemer belangrijk”, legt de ondernemer uit. Van de Wouw hoopt dat hij de sorteerkosten terugverdient, maar die zekerheid heeft hij niet. Met 60 ton per dag verwacht hij eind van de week klaar te zijn.

  • De uien komen vanuit de kuubskist op een transportbandje.

  • De uien gaan over rollen waar vuil en losse vellen alvast op het afvoerbandje vallen. De uien die overblijven vallen op de leesband.

  • De uien vliegen voorbij en vliegensvlug beoordelen de medewerkers of ze voldoende kwaliteit hebben. Ze beoordelen de buitenkant van de ui en voelen of de ui niet te zacht is. Ook andere tarra die niet in de partij thuishoort verdwijnt van de schone band. De slechte uien worden op een parallel lopend transportbandje gegooid. Deze uitgeselecteerde uien gaan direct op de kipper.

  • De goede uien blijven op de leesband liggen. Ze gaan via een transportband naar een kistenvuller. Deze uien hebben nog 10 tot 15 procent tarra. Nog steeds veel, maar voor dit jaar een acceptabel percentage, aldus de akkerbouwer. Welke prijs hij voor deze uien beurt weet Van de Wouw nog niet.

  • De hoop uitgesorteerde uien laat de ondernemer composteren. Daarna rijdt hij ze op land waar nooit uien komen. ,,Het is de eerste en hopelijk laatste keer dat we dit doen. Het is in ieder geval goedkoper dan ze naar de vergister laten rijden.”

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.