Akkerbouw

Foto & video 6253 x bekeken 2 reacties

Aardappelen in volle grond

In Sint Annaland (Zld.) zijn de eerste primeuraardappelen gepoot. Zo ook bij Jan Goedegebuure, die pootte met zijn opgeknapte MF 240 met drierijige halfautomaat pootmachine.

Foto

 • Op 3 maart pootte Jan Goedegebuure 1,2 hectare vroege Doré’s. Het perceel was twee dagen eerder geploegd, maar het was volgens de teler nog nat zat. Wachten was er voor de primeuraardappelen niet meer bij. “Dat kan in februari nog wel, maar in maart eigenlijk niet meer. Bovendien werd regen voorspeld.” Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Hilko Bos.

 • De teler pootte op zaterdag, zodat zijn zoons en dochter mee konden helpen bij het poten.

 • Dat de grond nog vochtig is, is te zien aan de afdekschijven, die wat aankoeken.

 • Toch komt de grond er al met al niet gek bij te liggen. Goedegebuure vertelt dat de structuur van de grond bijzonder mooi is, maar dat de grond door de mooie structuur als een spons werkt en moeilijk droogt.

 • Bijzonder detail is dat Goedegebuure op dit perceel doorgesneden knollen poot. Hierdoor komen er minder knollen aan een plant. “We willen zo vroeg mogelijk groffe knollen,” legt de teler uit. Daarom wordt het perceel ook met folie afgedekt en ligt de pootafstand op liefst 32 centimeter.

 • Poten gebeurt met een bijzondere pootmachine, de drierijige pootmachine is een halfautomaat.

 • De pootmachine is voorzien van een houten rek met vakjes, waarin de kiembakken staan. De mensen achter op de pootmachine kunnen dan snel bakjes wisselen, zonder dat de machine stil hoeft te staan.

 • Hier is goed te zien waarom Goedegebuure met de halfautomaat poot: de voorgekiemde knollen worden met de hand in de bakjes gelegd. Zo is er minimale schade aan de uitlopers, wat weer helpt bij een vlotte opkomst.

 • Een detail van een knol in de grond.

 • Een mooie combinatie om aan het werk te zien. “Voor mijn areaal kan deze machine het prima aan. Bovendien houd ik helemaal niet van zware machines op het land.” Zeker bij de primeurteelt kan een teler zich geen structuurschade permitteren, vindt Goedegebuure. Hij teelt de aardappelen overigens in een 1 op 2-rotatie. Daarvoor moeten alle aardappelen voor 1 juli gerooid zijn. Daarna zaait de teler winterbloemen voor de zaadteelt. Overigens hoopt Goedegebuure eind mei te kunnen starten met rooien, met een opbrengst van zo’n 15 ton per hectare.

 • De aardappelen uit de vollegrond gaan voor 80 à 90 procent naar de veiling in Sint Annaland. Daarnaast levert Goedegebuure ook aan campings en boerderijwinkels in de buurt. Voor die afnemers teelt hij ook nog wat aardappelen in de kas.

Laatste reacties

 • rickky

  hoe diep poten ze de aardappelen en wanneer gaat het folie er over?

 • ja.goedegebuure

  ondiep folie zsm

Of registreer je om te kunnen reageren.