Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Volautomatisch opzakken

Laurens Snippe en Wim Snippe in Espel (Fl.) zijn een groot deel van het jaar bezig met opzakken. Naast het werk op het eigen akkerbouwbedrijf, voeren ze in loonwerk sorteer- en opzakwerkzaamheden uit. Het opzakken gaat sinds afgelopen herfst volautomatisch.Foto

 • Laurens Snippe en Wim Snippe in Espel (Fl.) zijn een groot deel van het jaar bezig met opzakken. Naast het werk op het eigen akkerbouwbedrijf, voeren ze in loonwerk sorteer- en opzakwerkzaamheden uit. Het opzakken gaat sinds afgelopen herfst volautomatisch. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Hilko Bos

 • Aardappelen worden vooral in kisten aangevoerd. Die worden gelost in een bunker met daarop een kantelaar. Vanuit de kistenkantelaar gaan de aardappelen naar de tweebaks Manter-opzakker op de voorgrond. Op de achtergrond is de bigbagvuller nog te zien.

 • Op het aanvoerbandje naar de opzakker, kan nog een knolbehandeling uitgevoerd worden.

 • Bijzonder aan de opzakker is dat deze is voorzien van de ERC Baxmatic. Een apparaat dat zelf poly- en jutezakken onderhangt. Mocht een zak niet passen of goed hangen, dan laat de Baxmatic deze automatisch vallen en pakt een nieuwe.

 • De zakken die bovenin twee gaten hebben, hangen aan twee stalen pinnen. Na het vullen van de zak wordt deze automatisch dichtgenaaid en voorzien van een certificaat.

 • Vanuit de naaistraat komen de zakken eerst op de valband en vervolgens op de blauwe opvoerband naar de Symach-palletiseerder.

 • De palletiseerder is van alle gemakken voorzien, zoals een automatische palletinvoer (links), een automatische wikkelaar (rechts) en een uitvoer voor volle pallets (uiterst rechts).

 • Hier een blik bovenop de palletiseerder. De zakken glijden vanaf de opvoerband direct in de grijper van de palletiseerder. Die legt de zakken in het juiste patroon op de groene dichte kleppen. Pas als de laag vol ligt, gaan de kleppen open en valt de hele laag in een keer op de pallet. Tijdens het wisselen van de pallet kan de machine de eerste laag dus al weer klaar leggen.

 • Hier de automatische wikkelaar in actie. Links zijn nog de blauwe deuren van de stapelbak te zien. Deze deuren zorgen er voor dat de zakken goed strak en recht op de pallet komen. Bij het wisselen van palletmaat gaan de deuren met een druk op de knop op de juiste stand staan.

 • En de pallet staat klaar. Het enige wat de heftruckchauffeur tijdens het opzakken hoeft te doen, is het lossen van kisten in de bunker, het afvoeren van volle pallets en het vullen van de cassettes met lege zakken.

 • Het systeem draait volgens Snippe probleemloos, mede dankzij goede beveiliging. Mocht er tijdens het naaien een draad breken of opraken, dan schakelt het hele systeem uit. Dat gebeurt ook als de certificaten of het wikkelnet op zijn. De capaciteit ligt bij 25 kilozakken op netto 16 ton per uur.

Laatste reacties

 • Peter1125

  zo, dat is pas praat!

 • Spotvogel

  Dat is wel een mega-idee voor de hele Nederlandse landbouw- en veehouderijsector: Opzakken en exporteren die handel. Zo vér mogelijk weg!

 • Peter1125

  spotvogel, volgens mij verwar je deze site met <>

 • Mulders

  volgens mij is er hier iemand actief die het begrip handel en geld verdienen niet begrijpt of gewoon gruwelijk naïef is.

 • Aukevw

  mooi systeem

 • Peter1125

  juist mulders, ik vind dat die mannen een pracht systeem hebben!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.