Akkerbouw

Foto & video laatste update:13 feb 2013

Road train over de kop

Vanaf het Australische erf van emigrant Henk Fledderus was deze week een flinke rookpluim te zien.

Foto

 • Vanaf het erf van de van oorsprong nederlandse emigrant Henk Fledderus was deze week een flinke rookpluim te zien. Foto's: Sytze Bakker/Henk Fledderus

  Vanaf het erf van de van oorsprong nederlandse emigrant Henk Fledderus was deze week een flinke rookpluim te zien. Foto's: Sytze Bakker/Henk Fledderus

 • Fledderus woont in Moora, West Australië.

  Fledderus woont in Moora, West Australië.

 • Vijf kilometer verderop stijgen dikke zwarte rookwolken op.

  Vijf kilometer verderop stijgen dikke zwarte rookwolken op.

 • Een chauffeur van een road train met bijna 50 ton lupine, verloor de controle over de combinatie op de afslag, sloeg om en vloog vervolgens in brand. In Australië is het al sinds jaar en dag gebruikelijk om, onder andere, agrarische producten te vervoeren met deze gigantische vrachtwagencombinaties.

  Een chauffeur van een road train met bijna 50 ton lupine, verloor de controle over de combinatie op de afslag, sloeg om en vloog vervolgens in brand. In Australië is het al sinds jaar en dag gebruikelijk om, onder andere, agrarische producten te vervoeren met deze gigantische vrachtwagencombinaties.

 • De chauffeur wist zichzelf tijdig uit het wrak te bevrijden. Het ambulance-personeel verzorgt zijn flinke schouderverwonding, terwijl de politie met de omstanders praat.

  De chauffeur wist zichzelf tijdig uit het wrak te bevrijden. Het ambulance-personeel verzorgt zijn flinke schouderverwonding, terwijl de politie met de omstanders praat.

 • Een zestal omwonende ‘farmers’ die als eerste ter plekke zijn met hun ‘fire units’ bevinden zich al gauw tot de enkels diep in de lupine als ze met water en schuim de brand te lijf gaan.

  Een zestal omwonende ‘farmers’ die als eerste ter plekke zijn met hun ‘fire units’ bevinden zich al gauw tot de enkels diep in de lupine als ze met water en schuim de brand te lijf gaan.

 • Er is niet veel verbeelding nodig om vast te stellen dat de chauffeur veel geluk had, die zit in Australie aan de rechter kant in de cabine. Van de diesel tank, die zich op de foto links tussen de waterstralen en de uitlaat bevind, is nog de helft over. De andere tank zat daar nog voor, dus onder de cabine en achter het voorwiel. Van deze tank is niets meer over.

  Er is niet veel verbeelding nodig om vast te stellen dat de chauffeur veel geluk had, die zit in Australie aan de rechter kant in de cabine. Van de diesel tank, die zich op de foto links tussen de waterstralen en de uitlaat bevind, is nog de helft over. De andere tank zat daar nog voor, dus onder de cabine en achter het voorwiel. Van deze tank is niets meer over.

 • Henk Fledderus blust de achterkant van de eerste trailer, de dollie en de vracht in de tweede trailer branden nog.

  Henk Fledderus blust de achterkant van de eerste trailer, de dollie en de vracht in de tweede trailer branden nog.

 • De later ariverende vrijwillige brandweer van Moora doet het nabluswerk, terwijl de ‘farmers’ zich trug trekken om wat te drinken. Het duurde ongeveer drie kwartier om het vuur onder controle te krijgen, en hoewel het tegen zessen in de avond is, is het nog steeds 38 graden.

  De later ariverende vrijwillige brandweer van Moora doet het nabluswerk, terwijl de ‘farmers’ zich trug trekken om wat te drinken. Het duurde ongeveer drie kwartier om het vuur onder controle te krijgen, en hoewel het tegen zessen in de avond is, is het nog steeds 38 graden.

 • Op de voorgrond liggen de opzetschotten van de eerste trailer, vervormd onder de dollie. Het halve dekzeil van de tweede trailer brandde weg en de brand in de bak wil zich nog niet gewonnen geven. Door het verbranden van de banden hangt de trailer wat voorover en is deze gloeiend heet.

  Op de voorgrond liggen de opzetschotten van de eerste trailer, vervormd onder de dollie. Het halve dekzeil van de tweede trailer brandde weg en de brand in de bak wil zich nog niet gewonnen geven. Door het verbranden van de banden hangt de trailer wat voorover en is deze gloeiend heet.

 • In totaal branden er 30 banden van de combinatie.

  In totaal branden er 30 banden van de combinatie.

 • Politie agent Peter Toya inspecteert de ravage en praat met ‘farmer’ Darrel Chester.	Darrel draagt een brandwerend pak dat hij in zijn ‘fire unit’ heeft liggen. Meestal loopt hij in korte broek en T-shirt en dat is geen kleding waar in je brand wilt bestrijden.

  Politie agent Peter Toya inspecteert de ravage en praat met ‘farmer’ Darrel Chester. Darrel draagt een brandwerend pak dat hij in zijn ‘fire unit’ heeft liggen. Meestal loopt hij in korte broek en T-shirt en dat is geen kleding waar in je brand wilt bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.