Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Investeren in graanopslag

Het 910 hectare grote akkerbouwbedrijf Calenberg-Bredenbeck in Wennigsen (D.) investeert in graanopslag, voor een vlotte logistiek en flexibele afzet.

Foto

 • Het akkerbouwbedrijf Calenberg-Bredenbeck in Wennigsen (D.) investeert op allevier locaties in uitbreiding en modernisering van graanopslag. Dat werkt vlot bij de oogst. En met meer opslagcapaciteit kan het bedrijf grotere partijen verkopen en profiteren van prijsschommelingen. Hans-Heinrich Voigt is bedrijfsleider op het 910 hectare grote akkerbouwbedrijf. Op vier locaties teelt het bedrijf rond 500 hectare tarwe. Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Harma Drenth.

 • Bintec levert een compleet systeem voor graanbewaring van Canadese makelij. Silo’s van Westeel, transporteurs van Brandt, graanverdelers van AgriDry, lostechniek van Springland en meetapparatuur van OPIsystems.

 • Op de locatie Rittergut Bredenbeck zijn in juli 2011 twee silo’s met een opslagcapaciteit van 2.100 ton geplaatst. De investering is 116 euro per ton exclusief btw; inclusief bouwvergunning, stroomaanleg, fundering en bijbehorende apparatuur.

 • In zijn kantoor op locatie Bredenbeck volgt Voigt precies wat er in de silo’s op de verschillende locaties gebeurt. Ook kan hij de ventilatoren en heteluchtkanonnen aansturen. „Managen vanaf één locatie, dat scheelt veel tijd.”

 • Silo 1 op Bredenbeck is leeg, geeft het programma aan. Op 15 augustus is de eerste tarwe de silo ingegaan. Op 21 februari geeft de laatste meting een vochtgehalte van 14 procent aan. De ventilator heeft in totaal 623 uur gedraaid, de kachel 189 uur. Beide staan nu uit.

 • Dat de silo leeg is, klopt nog niet helemaal. Het afleveren is ver gevorderd. De SwingAway-transporteur staat klaar om een volgende vrachtwagen te vullen. De trekker van 70 kW drijft met de aftakas de transporteur aan, met de hydrauliek de losser onder in de silo.

 • In de silo zijn nu kabels met meetapparatuur zichtbaar. Deze meten de temperatuur in verschillende lagen in de silo en geven dat door aan het managementprogramma. Bintec levert sinds kort een meetkabel die ook het vochtpercentage van het graan meet.

 • De silo stroomt leeg door een centrale put in de roostervloer. Onder de roostervloer loopt een vijzel die de tarwe naar buiten brengt. Een trekker buiten drijft de vijzel aan.

 • De meeste tonnen stromen spontaan door de losputten bij het leeghalen van de silo. Het laatste graan blijft liggen. Een horizontale vijzel draait heel langzaam rond om ook die tonnen naar de put te sturen.

 • Bij voertarwe voldoet de relatief goedkope vijzeltransporteur. Bij zaaitarwe is vanwege het te hoge percentage korrelbeschadiging een transporteur met banden nodig.

 • De transporteur heeft een capaciteit van 120 tot 150 ton per uur. Een vrachtwagen laden gaat snel; in een kwartiertje is het klusje geklaard. (Foto: Hans-Heinrich Voigt)

 • Met dergelijke wagens transporteren Duitse boeren hun graan. Op Bredenbeck lossen ze hun vrachtje in de opvangbak van de schroeftransporteur. Die brengt het naar het hoogste topje van de silo, in de opvangtrechter met graanverdeler.

 • De graanverdeler in de silo voorkomt dat bij het vullen stortkegels ontstaan. „Het gewicht van het graan laat de verdeler draaien terwijl het graan uit verschillende openingen stroomt. Kaf en korrels ontmengen niet”, legt Voigt uit. „Binnen regent het tarwe.”

 • Voor het droogblazen en beluchten van de tarwe heeft elke silo een eigen ventilator van 22 kW en gaskachel. Deze zijn onder een beschermkap gebouwd. Zodra de eerste meter tarwe in de silo ligt, kan het drogen beginnen. Voigt begint met de tarweoogst bij 18 procent vocht.

 • In deze schuur slaat het bedrijf ook graan op. Het bedrijf kan in schuren en silo’s totaal 5.800 ton graan opslaan. Het voordeel van een schuur vindt Voigt dat hij die ook voor andere doeleinden kan gebruiken. Maar de investering is met €200 tot €350 per ton hoger.

 • De graanbewaring heeft ondergrondse ventilatiekanalen. „Ventileren kan pas als de schuur vol is en het graan moet bij inschuren eigenlijk maximaal 16,5 procent vocht hebben. Dat betekent langer wachten met oogsten; dus minder oogstdagen en meer risico dan bij opslaan in silo’s.”

 • Voigt volgt de Matif op de voet. „We hebben vooraf vijf perioden gekozen voor de verkoop. Binnen elke periode proberen we op het juiste moment te handelen”, zegt Voigt. Hij verkoopt ook op de termijnnotering. „Ik verkoop nu al oogst 2013.”

Harma Drenth

Laatste reacties

 • siegert

  Tja, die 10 inch vijzel is een beetje kort aan capaciteit. OPI kabels werken redelijk, als ze recht naar beneden hangen (vastknopen dus). En voor de rest, computers prima, voor een goed resultaat, ladders bestijgen en ruiken, testen, overdraaien van graan, Etc.Etc.
  Veel succes van een collega in een ander werelddeel

 • online1

  Dat dit A.D 2012 nieuws is, Groninger Hogeland boerderijen hadden volgens mij vorige eeuw al graandrogerijen, zo zie je maar weer, er is niets nieuws onder de zon.

 • Peter1125

  hoe werkt dat met graan verkopen op de termijnmarkt? (zie laatste foto) kan iedereen dat zomaar doen? wij rijden het altijd gewoon naar de cooperatie, verder niks.

Of registreer je om te kunnen reageren.