Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Laatste peen rooien, stalmest strooien en tarwe zaaien

Er is nog volop drukte op het land: peen rooien, wintertarwe zaaien en stalmest strooien. Bijzonder detail: twee zaaimachines op een spitmachine.

Foto

 • Op het bedrijf van maatschap Dick en Arjan Leber in Emmeloord (Fl.) rooit Matthijs Jansen van loonbedrijf Cintégro uit Ens (Fl.) met een Asalift zelfrijdende peenrooier de laatste peen van 5 hectare.
Foto’s en tekst: Sytze Bakker.

  Op het bedrijf van maatschap Dick en Arjan Leber in Emmeloord (Fl.) rooit Matthijs Jansen van loonbedrijf Cintégro uit Ens (Fl.) met een Asalift zelfrijdende peenrooier de laatste peen van 5 hectare. Foto’s en tekst: Sytze Bakker.

 • 
Het rooien gaat goed. De peen komt mooi en met aanvaardbare hoeveelheid grond in de kist. Een Poolse medewerker egaliseert de kisten op de wagen.

  Het rooien gaat goed. De peen komt mooi en met aanvaardbare hoeveelheid grond in de kist. Een Poolse medewerker egaliseert de kisten op de wagen.

 • Op het erf haalt Arjan Leber de kisten van de wagen.

  Op het erf haalt Arjan Leber de kisten van de wagen.

 • De meeste kisten gaan in de eigen bewaring, die voor het tweede jaar in gebruik is en waar ook pootgoed bewaart. De rest gaat naar koelbedrijf De Groene in Rutten (Fl.).

  De meeste kisten gaan in de eigen bewaring, die voor het tweede jaar in gebruik is en waar ook pootgoed bewaart. De rest gaat naar koelbedrijf De Groene in Rutten (Fl.).

 • Toevallig is op het bedrijf van Leber een trike bezig met het uitrijden van vloeibare kali, protamylasse (300 kilo zuivere kali), over de stoppel en het wortelland waar volgend jaar uien op komen.

  Toevallig is op het bedrijf van Leber een trike bezig met het uitrijden van vloeibare kali, protamylasse (300 kilo zuivere kali), over de stoppel en het wortelland waar volgend jaar uien op komen.

 • 
Haijo van Lessen van Bos Agra Service uit Bedum (Gr.) bestuurt de trike. Met een laptop aan boord is de zogenoemde digitale planning uit te voeren, waarbij alle nog te bewerken percelen overzichtelijk te vinden zijn met behulp van gps-coördinaten. Alle percelen die klaar zijn worden gesynchroniseerd met de thuisbasis. Op een overzicht van Noord-Nederland zijn alle percelen die nog bemest moeten worden zichtbaar.

  Haijo van Lessen van Bos Agra Service uit Bedum (Gr.) bestuurt de trike. Met een laptop aan boord is de zogenoemde digitale planning uit te voeren, waarbij alle nog te bewerken percelen overzichtelijk te vinden zijn met behulp van gps-coördinaten. Alle percelen die klaar zijn worden gesynchroniseerd met de thuisbasis. Op een overzicht van Noord-Nederland zijn alle percelen die nog bemest moeten worden zichtbaar.

 • Op het bedrijf van maatschap Wolters is Marknesse (Fl.) dekt Ronald Wolters de laatste maiskuil af. Loonbedrijf Cintégro uit Ens rijdt stalmest uit. De mest komt uit de kalver- en afkalfstal.

  Op het bedrijf van maatschap Wolters is Marknesse (Fl.) dekt Ronald Wolters de laatste maiskuil af. Loonbedrijf Cintégro uit Ens rijdt stalmest uit. De mest komt uit de kalver- en afkalfstal.

 • 


De mest wordt met een hoeveelheid van 9 ton per hectare uitgereden over uienland. Volgend jaar komen hier suikerbieten. Met twee strooiers met beide een werkbreedte van 12 meter is het werk vlot klaar.

  De mest wordt met een hoeveelheid van 9 ton per hectare uitgereden over uienland. Volgend jaar komen hier suikerbieten. Met twee strooiers met beide een werkbreedte van 12 meter is het werk vlot klaar.

 • 

Kennet Verbeek in Luttelgeest (Fl.) heeft zomergerst in zijn uienland gezaaid als dekvrucht. Volgend jaar wil hij hier suikerbieten zaaien, in de hoop dat de gerst dan wel uitgewinterd is.

  Kennet Verbeek in Luttelgeest (Fl.) heeft zomergerst in zijn uienland gezaaid als dekvrucht. Volgend jaar wil hij hier suikerbieten zaaien, in de hoop dat de gerst dan wel uitgewinterd is.

 • Ploegen doet Verbeek al zeven jaar niet meer. Als alternatief kiest hij voor spitten.
Uniek is de proef-zaaicombinatie met een Farmtec-spitmachine met daar boven op een Amazone-zaaimachine met slangen en een extra zaaimachine van het merk Demeter Classic 3000 Kongskilde met zaaipijpen. Beide zaaimachines worden gevuld met wintertarwe van het ras Delmare.

  Ploegen doet Verbeek al zeven jaar niet meer. Als alternatief kiest hij voor spitten. Uniek is de proef-zaaicombinatie met een Farmtec-spitmachine met daar boven op een Amazone-zaaimachine met slangen en een extra zaaimachine van het merk Demeter Classic 3000 Kongskilde met zaaipijpen. Beide zaaimachines worden gevuld met wintertarwe van het ras Delmare.

 • 

Verbeek zaait de tarwe op vroeg peenland, waarbij 180 tot 200 kilo per hectare de grond in gaat. De Amazone zaait een derde en de Kongskilde twee derde van de hoeveelheid. Verbeek doet dit voor de eerste keer om de eventuele kans op uitgewinterde tarwe te voorkomen. Het zaad komt er op deze manier beter verdeeld in.

  Verbeek zaait de tarwe op vroeg peenland, waarbij 180 tot 200 kilo per hectare de grond in gaat. De Amazone zaait een derde en de Kongskilde twee derde van de hoeveelheid. Verbeek doet dit voor de eerste keer om de eventuele kans op uitgewinterde tarwe te voorkomen. Het zaad komt er op deze manier beter verdeeld in.

 • De slangen van de Amazone verdelen een derde van de zaaizaadhoeveelheid vlak achter de spitmachine. Met de tweede zaaimachine wordt het zaaibed vol gezaaid. Tegelijk laat de zaaimachine een vlak zaaibed achter. Verder gebruikt Verbeek een mix van verschillende soorten stalmest, als grondverbeteraar.

  De slangen van de Amazone verdelen een derde van de zaaizaadhoeveelheid vlak achter de spitmachine. Met de tweede zaaimachine wordt het zaaibed vol gezaaid. Tegelijk laat de zaaimachine een vlak zaaibed achter. Verder gebruikt Verbeek een mix van verschillende soorten stalmest, als grondverbeteraar.

 • Voor op de trekker zit een dubbele sterrol die volgens Verbeek de bestuurbaarheid over de sporen verbetert vanwege de egaliserende werking.

  Voor op de trekker zit een dubbele sterrol die volgens Verbeek de bestuurbaarheid over de sporen verbetert vanwege de egaliserende werking.

Laatste reacties

 • allard.martinet

  Zaait een van de twee machines ook dieper? Of heeft de kongskilde alleen 2x zoveel pijpen in gebruik als de amazone?

 • Videofarmer

  De Amazone zaait met slangen direct achter de spitmachine zodat het zaad in de vallende grond terecht komt en daarmee wat dieper .

 • nvdboom

  In de ene fotoreportage op Boerderij.nl ziet men (bijvoorbeeld) een teler die erg met zijn bodem bezig is en de tarwe bijvoorbeeld zaait met een direct-zaaimachine en probeert altijd onder optimale omstandigheden te werken. Deze foto's laten weer de grote contradictie zien. Tarwe die er met recht wordt 'ingemodderd' onder het mom; tarwe is net onkruid, het groeit toch wel. Waarschijnlijk zal van dit perceel een goede kilo opbrengst komen maar voor hoe lang nog? Dit jaar zal er veel gespitzaaid worden gok ik maar wat is hier het effect van op lange termijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.