Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Bieten rooien met eigen bunkerrooier

Limburgse bietentelers rooien in samenwerkingsverband vof Sugarbeet met eigen rooier flexibel en goedkoop.

Foto

 • 

Henri Kremer en Jo Horbach in Simpelveld (L.) voeren binnen het samenwerkingsverband vof Sugarbeet de oogstwerkzaamheden uit. Vof Sugarbeet is een aparte vennootschap speciaal opgericht voor het rooien van suikerbieten. De vof bestaat uit drie partijen: vof Mergelland, vof Simons en Maatschap Geron.
Foto’s: Marcel van Hoorn, tekst: Luuk Meijering

  Henri Kremer en Jo Horbach in Simpelveld (L.) voeren binnen het samenwerkingsverband vof Sugarbeet de oogstwerkzaamheden uit. Vof Sugarbeet is een aparte vennootschap speciaal opgericht voor het rooien van suikerbieten. De vof bestaat uit drie partijen: vof Mergelland, vof Simons en Maatschap Geron. Foto’s: Marcel van Hoorn, tekst: Luuk Meijering

 • 
Vof Sugarbeet is eigenaar van de zelfrijdende Agrifac-bunkerrooierrooier uit 1995.

  Vof Sugarbeet is eigenaar van de zelfrijdende Agrifac-bunkerrooierrooier uit 1995.

 • 
Kremer en Horbach rooien jaarlijks 55 tot 60 hectare met deze machine. Het grootste deel voor de vennootschap en enkele hectares voor derden.

  Kremer en Horbach rooien jaarlijks 55 tot 60 hectare met deze machine. Het grootste deel voor de vennootschap en enkele hectares voor derden.

 • 
Voor onderlinge verrekening van de kosten worden alle gemaakte kosten, inclusief ingebrachte arbeid, bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal gerooide hectares. Het hectarebedrag brengt de vof bij de vennoten in rekening. De laatste jaren ligt dat rond €250 per hectare.

  Voor onderlinge verrekening van de kosten worden alle gemaakte kosten, inclusief ingebrachte arbeid, bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal gerooide hectares. Het hectarebedrag brengt de vof bij de vennoten in rekening. De laatste jaren ligt dat rond €250 per hectare.

 • 
Kremer vindt kwaliteit belangrijker dan capaciteit. Aan de hoop is dat te zien aan het geringe aantal bieten met puntbreuk. Er mag ook wel wat grond aan de bieten blijven zitten.

  Kremer vindt kwaliteit belangrijker dan capaciteit. Aan de hoop is dat te zien aan het geringe aantal bieten met puntbreuk. Er mag ook wel wat grond aan de bieten blijven zitten.

 • 
De telers willen geen bietenresten op het land zien liggen. Daarom laat Kremer de rooier niet te fel reinigen. Grond die bij het rooien aan de biet blijft zitten, gaat er bij het laden met de bietenmuis wel af.

  De telers willen geen bietenresten op het land zien liggen. Daarom laat Kremer de rooier niet te fel reinigen. Grond die bij het rooien aan de biet blijft zitten, gaat er bij het laden met de bietenmuis wel af.

 • 
De ontbladeraar stelt Kremer zo hoog af dat ook op de hoogste bieten een bladpruik blijft staan.

  De ontbladeraar stelt Kremer zo hoog af dat ook op de hoogste bieten een bladpruik blijft staan.

 • 
Van de grootste bieten snijden de scalpeurs dan ook maar een minimale hoeveelheid van de biet af.

  Van de grootste bieten snijden de scalpeurs dan ook maar een minimale hoeveelheid van de biet af.

 • 

Om rijschade te beperken maakt vof Sugarbeet zo min mogelijk gebruik van kippers voor het transport naar de bietenhoop. Als het kan, draaien ze de bieten direct vanuit de rooier aan de bult op de kopakker van het perceel.

  Om rijschade te beperken maakt vof Sugarbeet zo min mogelijk gebruik van kippers voor het transport naar de bietenhoop. Als het kan, draaien ze de bieten direct vanuit de rooier aan de bult op de kopakker van het perceel.

 • Alleen op lange percelen of op percelen waar niet met de bietenmuis geladen kan worden, zet Sugarbeet kippers in.

  Alleen op lange percelen of op percelen waar niet met de bietenmuis geladen kan worden, zet Sugarbeet kippers in.

Laatste reacties

 • Jan Zonderland

  In eerste instantie lijkt het wat controversieel: de heren streven naar een zo'n hoog mogelijke kwaliteit van het werk maar willen dat bereiken met (verouderde ???) technologie van 20 jaar oud. Het blijkt echter zeer goed te kunnen, voorzover te beoordelen aan de hand van de foto van de bietenhoop, netjes gekopte bieten met weinig puntbreuk. Je kunt je dan afvragen of alle vernieuwde technieken zoals die op de huidige bietenrooiers te vinden zijn, allemaal wel zoveel verbetering geven. Ik denk dat het hier ook weer blijkt: een machine is zo goed als de persoon die hem bediend.

 • amac47

  goed gesproken jan

 • nvdboom

  Jan, voor een loonbedrijf dat veel hectares moet rooien in weinig dagen is het belangrijk een up to date machine te hebben die onder alle omstandigheden goed werk levert. Deze mannen kiezen hun dagen goed uit en, neem ik aan, rooien wanneer het bekwaam is. Je mist dan misschien net dat stukje extra reiniging of beter koppen maar dat is voor hun voldoende. Zij zijn niet aan hun klanten/vennoten verplicht om met de nieuwste techniek op de dam te staan. Als loonwerker ben je dat eigenlijk wel. Dat maakt het een zeer moeilijk beroep in mijn optiek. Respect dan ook aan loonwerkend Nederland!

 • sjang

  @nvdboom, de inhoud van uw reactie is correct, echter de essentie van het verhaal van Jan, is geen aanval op nieuwere machines. Wat Jan aangeeft en ik onderstreep, is dat niet alleen nieuwe technieken resultaten kunnen bereiken, ook met oudere technieken is het mogelijk. Bovendien heeft de chauffeur grote invloed op het resultaat, en dit is onafhankelijk van het soort machine.

 • Jan Zonderland

  Even onze eiegen situatie: wij rooien sinds 2 jaar onze 20 ha bieten met een Edenhall 223 uit 1983! Rijden er ook 4,5 km per uur mee bij 90 ton / ha en deze machine levert beter werk dan meninge bunkerrooier. Dit jaar op zware grond 2 % tarra na mausen.

 • vanculenborg

  Ben het met Jan, en nvdboom eens, ook ik heb enorm veel respekt voor loonwerkend Nederland, maar in mijn optiek, heeft Jan volkomen gelijk wanneer hij zegt, 'een machine is zo goed als de persoon die hem bediend'

 • vanculenborg

  Dit was ik nog vergeten te vertellen, maar hier in de Noordoostpolder, worden de bieten verladen zonder tussenreiniging!! dus onze bietenrooierchauffeurs moeten echt wel weten wat ze doen, alles wat zij doen wordt geladen!! Het begrip Bietenmaus, is bij ons niet bekend.

 • nvdboom

  Sjang en Jan, natuurlijk kan een oudere machine ook goed resultaat bieden. Uiteindelijk is het de man op de bestuurdersstoel die de grootste invloed heeft op het resultaat.

 • Jan Zonderland

  @nvdboom: lees de eerste reactie nog eens na.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.