Akkerbouw

Foto & video 6643 x bekeken 1 reactie

Zo wordt de graszaadoogst verwerkt

Boerderij nam een kijkje bij de grootste graszaadschoningsinstallatie van Europa, bij Innoseeds in Kapelle (Zld.).

Foto

 • 

Half augustus was de oogst van graszaad afgerond en zijn de partijen vrijwel allemaal aanwezig op de vestiging van Innoseeds. Het bedrijf ligt aan de rand van Kapelle in Zeeland en is dochter van DLF Trifolium.
Foto’s en tekst: Anton Dingemanse.

  Half augustus was de oogst van graszaad afgerond en zijn de partijen vrijwel allemaal aanwezig op de vestiging van Innoseeds. Het bedrijf ligt aan de rand van Kapelle in Zeeland en is dochter van DLF Trifolium. Foto’s en tekst: Anton Dingemanse.

 • 

Het schoningsbedrijf is inmiddels begonnen met het schonen van graszaad. Hier staat ongeschoond Engels raaigras klaar voor het schoningsproces. Tot in maart 2013 wordt de graszaadoogst van 2012 geschoond.

  Het schoningsbedrijf is inmiddels begonnen met het schonen van graszaad. Hier staat ongeschoond Engels raaigras klaar voor het schoningsproces. Tot in maart 2013 wordt de graszaadoogst van 2012 geschoond.

 • 
Hier een detail van ongeschoond Engels raaigras.

  Hier een detail van ongeschoond Engels raaigras.

 • En hier een detail van Engels raaigras na het schoningsproces.

  En hier een detail van Engels raaigras na het schoningsproces.

 • 
Het door telers aangeleverde zaad wordt droog in kisten opgeslagen met een vochtgehalte van maximaal 14 procent.

  Het door telers aangeleverde zaad wordt droog in kisten opgeslagen met een vochtgehalte van maximaal 14 procent.

 • 
In de schoningshal staan vijf schoningsmachines met een gezamenlijke capaciteit van 10 ton per uur. Het is hiermee de grootste graszaadschoningsinstallatie van Europa.

  In de schoningshal staan vijf schoningsmachines met een gezamenlijke capaciteit van 10 ton per uur. Het is hiermee de grootste graszaadschoningsinstallatie van Europa.

 • 
Elke machine, ook de afvul- en mengmachines, heeft een eigen stofafzuigsysteem. Hiermee zijn de bedrijfshallen zo goed als stofvrij. De afzuigunits van de vijf schoningsmachines staan gezamenlijk in een aparte ruimte opgesteld.

  Elke machine, ook de afvul- en mengmachines, heeft een eigen stofafzuigsysteem. Hiermee zijn de bedrijfshallen zo goed als stofvrij. De afzuigunits van de vijf schoningsmachines staan gezamenlijk in een aparte ruimte opgesteld.

 • 

Innoseeds past verschillende sorteertechnieken toe om het graszaad te schonen. Het ongeschoonde graszaad doorloopt de schoningsmachine via verschillende zeeftechnieken die zijn opgesteld in een zevenunit.

  Innoseeds past verschillende sorteertechnieken toe om het graszaad te schonen. Het ongeschoonde graszaad doorloopt de schoningsmachine via verschillende zeeftechnieken die zijn opgesteld in een zevenunit.

 • 

De bekendste zeef kent iedereen: de zeef met gaatjes.

  De bekendste zeef kent iedereen: de zeef met gaatjes.

 • 
Dit systeem wordt toegepast als vlakke en trommelzeef, waarbij de perforatie bestaat uit ronde, spleetvormige en driehoekige gaatjes. Via zeefsortering sorteert Innoseeds zaad op dikte en breedte.

  Dit systeem wordt toegepast als vlakke en trommelzeef, waarbij de perforatie bestaat uit ronde, spleetvormige en driehoekige gaatjes. Via zeefsortering sorteert Innoseeds zaad op dikte en breedte.

 • 
Een ander techniek is de trieur. Dat is een plaat met ronde putjes van een bepaalde diameter, min of meer vergelijkbaar met een poffertjespan. De diameter van de putjes bepaalt de zaadgrootte en vorm. Alles wat te groot is, wordt afgevoerd.

  Een ander techniek is de trieur. Dat is een plaat met ronde putjes van een bepaalde diameter, min of meer vergelijkbaar met een poffertjespan. De diameter van de putjes bepaalt de zaadgrootte en vorm. Alles wat te groot is, wordt afgevoerd.

 • 
Hier zijn de trieurs als cilinder uitgevoerd. Het zaad gaat in de ronddraaiende cilinder. In het hart van de cilinder zit over de hele lengte een vanggoot van bepaalde breedte. Het zaad van de passende afmeting blijft in de trieurputjes zitten, het niet-passende valt weg tijdens de omwenteling. Is de omwenteling op zijn hoogste punt, dan valt ook het passende zaad uit de trieur in de vanggoot en wordt richting kist afgevoerd.

  Hier zijn de trieurs als cilinder uitgevoerd. Het zaad gaat in de ronddraaiende cilinder. In het hart van de cilinder zit over de hele lengte een vanggoot van bepaalde breedte. Het zaad van de passende afmeting blijft in de trieurputjes zitten, het niet-passende valt weg tijdens de omwenteling. Is de omwenteling op zijn hoogste punt, dan valt ook het passende zaad uit de trieur in de vanggoot en wordt richting kist afgevoerd.

 • 

Het graszaad wordt ook gezeefd op basis van soortelijk gewicht, een zogenoemde sg-zeef. Deze zeef staat in een bepaalde hoek opgesteld en trilt met een bepaalde frequentie, waardoor het zwaardere materiaal van het lichtere wordt gescheiden. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van verticale luchtstromen.

  Het graszaad wordt ook gezeefd op basis van soortelijk gewicht, een zogenoemde sg-zeef. Deze zeef staat in een bepaalde hoek opgesteld en trilt met een bepaalde frequentie, waardoor het zwaardere materiaal van het lichtere wordt gescheiden. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van verticale luchtstromen.

 • 

Dan is er nog sortering met horizontale en verticale luchtstromen. Dit systeem sorteert op valsnelheid. Verder gebruikt Innoseeds wrijfmachines om dubbele zaden te scheiden en genaald raaigras te ontnaalden om een goede verzaaibaarheid te garanderen.

  Dan is er nog sortering met horizontale en verticale luchtstromen. Dit systeem sorteert op valsnelheid. Verder gebruikt Innoseeds wrijfmachines om dubbele zaden te scheiden en genaald raaigras te ontnaalden om een goede verzaaibaarheid te garanderen.

 • 

Van het geschoonde zaad worden met vastgestelde regelmaat monsters genomen. Dit is een geautomatiseerd proces. Kleine monstertjes van een partij zaad gaan via een buizenstelsel naar een bemonsteringsunit. Hier wordt het monstertje ter beoordeling opgevangen.

  Van het geschoonde zaad worden met vastgestelde regelmaat monsters genomen. Dit is een geautomatiseerd proces. Kleine monstertjes van een partij zaad gaan via een buizenstelsel naar een bemonsteringsunit. Hier wordt het monstertje ter beoordeling opgevangen.

 • 

Het geschoonde zaad wordt opgevangen in grote opslagkisten en deels opgezakt als basiszaad

  Het geschoonde zaad wordt opgevangen in grote opslagkisten en deels opgezakt als basiszaad

 • 
Het basiszaad is bestemd voor nieuwe uitzaai voor zaaizaadproductie door akkerbouwers. Het wordt geconditioneerd opgeslagen bij 15 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 50 procent. Hierdoor blijven de kiemkracht en vitaliteit van het zaad maximaal op peil.

  Het basiszaad is bestemd voor nieuwe uitzaai voor zaaizaadproductie door akkerbouwers. Het wordt geconditioneerd opgeslagen bij 15 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 50 procent. Hierdoor blijven de kiemkracht en vitaliteit van het zaad maximaal op peil.

 • 

Innoseeds gebruikt de geschoonde commerciële partijen voor een deel gebruikt voor zaaimengsels voor bijvoorbeeld gazon, sportveld of weiden.

  Innoseeds gebruikt de geschoonde commerciële partijen voor een deel gebruikt voor zaaimengsels voor bijvoorbeeld gazon, sportveld of weiden.

 • 
Dat gebeurt in een grote cilindrische machine waar 10 ton tegelijk gemengd kan worden.

  Dat gebeurt in een grote cilindrische machine waar 10 ton tegelijk gemengd kan worden.

 • 
Het getoonde etiket van een af te leveren partij laat een weidemengsel zien van drie rassen Engels raai. Een melange kan, indien gewenst, tot zeventien componenten bevatten.

  Het getoonde etiket van een af te leveren partij laat een weidemengsel zien van drie rassen Engels raai. Een melange kan, indien gewenst, tot zeventien componenten bevatten.

 • Mengsels worden uiteenlopend verpakt. In zakken van 5 tot 25 kilo of in bigbags, waarbij de klant het kleinverpakken zelf doet.

  Mengsels worden uiteenlopend verpakt. In zakken van 5 tot 25 kilo of in bigbags, waarbij de klant het kleinverpakken zelf doet.

 • 
Sinds kort beschikt Innoseeds over een bigbag-afvulinrichting die gebouwd is op specificaties van het bedrijf zelf.

  Sinds kort beschikt Innoseeds over een bigbag-afvulinrichting die gebouwd is op specificaties van het bedrijf zelf.

 • Verpakte producten gaan in opslag in een magazijn met stellingen van 12 meter hoog.

  Verpakte producten gaan in opslag in een magazijn met stellingen van 12 meter hoog.

 • 
Hierbij maakt het bedrijf gebruik van een zogenoemde man up-heftruck, waarbij de chauffeur met de last mee naar boven gaat om de pallets op hun plaats te zetten.

  Hierbij maakt het bedrijf gebruik van een zogenoemde man up-heftruck, waarbij de chauffeur met de last mee naar boven gaat om de pallets op hun plaats te zetten.

 • 
Een teelt voor Innoseeds die afwijkt van graszaad is Japanse haver. Dat wordt gebruikt als groenbemester. Het door de teler geleverde zaad doorloopt hetzelfde schoningsproces als het graszaad.

  Een teelt voor Innoseeds die afwijkt van graszaad is Japanse haver. Dat wordt gebruikt als groenbemester. Het door de teler geleverde zaad doorloopt hetzelfde schoningsproces als het graszaad.

 • 

Ondanks de zorgvuldigheid tijdens het proces van aan- tot afleveren staat of valt de kwaliteit van het product bij de kiemkracht en de zuiverheid. Innoseeds controleert deze constant in het laboratorium.

  Ondanks de zorgvuldigheid tijdens het proces van aan- tot afleveren staat of valt de kwaliteit van het product bij de kiemkracht en de zuiverheid. Innoseeds controleert deze constant in het laboratorium.

 • 

Alvorens het eindproduct de markt op gaat, controleren de eigen (NAK) geaccrediteerde labmedewerkers het. Hier brengen ze van een partij zaad een aantal kweekmatjes met elk 100 zaden tot kiemen. Na het kiemen tellen ze hoeveel zaden er wel of niet kiemen.

  Alvorens het eindproduct de markt op gaat, controleren de eigen (NAK) geaccrediteerde labmedewerkers het. Hier brengen ze van een partij zaad een aantal kweekmatjes met elk 100 zaden tot kiemen. Na het kiemen tellen ze hoeveel zaden er wel of niet kiemen.

 • 
Het tellen van de zaden gebeurt onder de microscoop. Uiteindelijk bepaalt het lab of de kwaliteit aan de normen voldoet en het zaad kan worden uitgeleverd.

  Het tellen van de zaden gebeurt onder de microscoop. Uiteindelijk bepaalt het lab of de kwaliteit aan de normen voldoet en het zaad kan worden uitgeleverd.

Eén reactie

 • Bison

  Erg impressief

Of registreer je om te kunnen reageren.