Akkerbouw

Foto & video

Volop aardappels rooien in Zeeland

Boerderij maakt rondje op het moment dat het rooiseizoen, medio september, geleidelijk op gang komt.

Foto

 • Het aardappels rooien komt half september geleidelijk op gang in de provincie Zeeland. Als de weersomstandigheden het toelaten komen de rooiers uit de schuur. Op 18 september rooit Cees de Rijke in Poortvliet op Tholen samen met zijn zoon Edwin 25 hectare Volva.

 • Zij telen dit ras tot grote tevredenheid voor het tweede jaar. Deels op contract en deels vrij. Het vrije deel zal waarschijnlijk in de winter verkocht worden.

 • Telkens rooien ze twee karren die ze naar het bedrijf brengen en inschuren.

 • In de aardappelen zitten geen groeischeuren of uitstulpingen. Om dit te voorkomen heeft De Rijke de aardappelen eerder dood gespoten dan eigenlijk nodig is. “De kilo`s die er nog bij zouden komen, verdwijnen dan weer bij het sorteren”, is zijn ervaring. “Plus het werk dat je er dan extra aan hebt.”

 • Jan Boonman uit Oudelande rooit 13 hectare Fontane. Hij schat de opbrengst wat matig in.

 • De aardappelen gaan gelijk de bewaring in.

 • Ronald Goense in Ovezande rooit 8,5 hectare Melody. Ook hij teelt dit ras voor het tweede jaar en is daar uitermate tevreden over. De aardappel is dankzij de gelige kleur gewild voor verwerking in salades.

 • Hij rooit met een tweerijige Noorse Underhaug.

 • Een optie op deze rooier is de vertraagd met de rooiband meedraaiende schoepenband. Die zorgt een betere verdeling van het gerooide product op de rooimat, en dus voor een betere reiniging. Ook is de kans dat de rooiband vol komt te zitten veel kleiner.

 • Goense schat de opbrengst op 50 ton netto. Hij wijt dit deels aan de vroege plantdatum. Die was rond 10 april.

 • Loonbedrijf Joossen uit Oostdijk rooit 26 hectare Innovator. Het rooien gebeurt met een vierrijige Ploeger AR-4b. Op dit perceel waren plekken met melde. Die waren geen probleem voor dit rooigeweld.

 • De bunker kan 12 ton aardappelen bevatten. Ondanks dit gewicht vermeerderd met het gewicht van de rooier zorgen de rupsbanden voor een gelijkmatige druk op bodem. Ook de spuitsporen worden deels volgereden.

 • Af en toe moet er wat rommel worden verwijderd.

 • De kopakker,

 • Over opbrengst viel nog weinig te zeggen. Ze waren net gestart. De kwaliteit oogt in ieder geval goed.

 • Peter Buijsrogge in ‘s-Gravenpolder rooit 10 hectare Ramos. Op de achtergrond de schuren van zijn bedrijf.

 • Buijsrogge teelt dit ras al verschillende jaren en is daar zeer tevreden over. Om te voorkomen dat de opvoerband zou stroppen rooide hij met een snelheid van 3,5 km/u. Bij een normale oogst is zo`n 5 km/u gebruikelijk.

 • Nadat een cel gevuld is, verplaatst de akkerbouwer de inschuurlijn.

 • Bij het plaatsen van de stortbak wordt nog even gekeken of de deur indien nodig nog dicht kan.

 • En het inschuren kan weer verder gaan.

Anton Dingemans

Of registreer je om te kunnen reageren.