Akkerbouw

Foto & video 11 reacties

Onder water zetten bestrijdt aaltjes

Het 4 maanden onder water zetten van een perceel pootaardappelen is een prima maatregel tegen aardappelmoeheid (AM).

Foto

 • Anton en Frank de Schutter namen de proef op de som en zetten hun percelen in Vierhuizen (Gr.) onder water om te kijken naar de effecten tegen aardappelmoeheid. Het resultaat bleek veelbelovend. Foto's: Hans Hut, tekst: Kirsten Graumans

 • Uit de driejarige proef bleek dat 99,9 procent van de cystenlarven dood was. Hiermee bleken de cysten niet volledig uit de grond te zijn, maar kan er wel weer negen jaar een vatbaar ras geteeld worden.

 • Rondom het perceel bouwden vader en zoon De Schutter dijken. Ook werd de grond geëgaliseerd, zodat nergens een groter hoogteverschil dan 50 centimeter was. In het veld zaaiden ze bruine mosterd.

 • De mosterd werd onder de grond gewerkt om te rotten. Hierdoor rotten de aaltjes weg, die al zuurstofgebrek hebben door het water. Aan de kant blijft de mosterd staan om te voorkomen dat de dijkjes wegspoelen.

 • Op dit moment staat nog 20 hectare onder water. In totaal wordt ieder perceel 12 tot 16 weken onder water gezet. Dit werkt het best bij warme temperaturen, bij voorkeur van juli tot en met september.

 • Ondanks het feit dat het perceel zo lang onder water stond, heeft de grond er weinig schade van ondervonden. In 2011 werd van een perceel dat het jaar daarvoor onder water stond 90 ton bieten gehaald met 17 procent suiker.

Laatste reacties

 • snip

  hoe denk je dat t bodemleven hier zich onder zal gaan houden. de anaerobe zullen blijven leven maar de aerobe zullen sterven. en het bodemleven heeft t al moeilijk in de akkerbouw gewassen.

 • B bob

  Correct Snip !

 • Mels

  Lijkt dus mee te vallen,snip.Is ook logisch want alle slecht zijn zeker weg.De goede zullen zich bij een juiste bemesting met dierlijke mest en voldoende lucht in de grond dus snel herstellen.Waarschijnlijk is een vlot herstel te danken aan de goede ontwatering van de grond daar.Dit zal niet overal zo zijn natuurlijk maar het is een eerste vereistte om dit te kunnen doen.Groenbemesters en gewassen als lucerne kunnen hier voor zorgen.Evenals de bouwvoorlichter die de grond niet keert en het bodemleven laat daar waar het is maar de grond toch losmaakt op ploegdiepte en zo lucht brengt daar waar het zijn moet.

 • marten87

  Dierlijke mest is niet verstandig. Dit is een prima voeding voor slechte bacterien ed. Zoals ook in het artikel staat, lijkt het mee te vallen met het bodemleven en de structuur.

  @ Boerderij, in veel nieuwsberichten klopt er helemaal niks van de teksten die erbij staan. Het vier maanden onder water zetten van een perceel met pootaardappelen lijkt mij niet de bedoeling van pootgoed telen...

 • Bison

  Je heb gelijk marten87 (alias stupid),dierlijke mest is niet good voor de grond.
  What was mother nature thinking eh?

 • sim

  zolang je over vaste mest spreekt kun je veel betekenen voor je bodem en bodemleven. Maar niet alle gebruikte mest is vast en (lang) niet alle mest zal je grond verbeteren

 • Mels

  marten;koop maar lekker dure kunstmest van de steun uit europa......Denk na en gebruik wat ruim voorhanden is en waar alles wat planten nodig hebben in zit en vooral wat goedkoop is.Net op akkerwijzer meer over dit gebeuren gelezen,raadzaam om daar even te kijken.

 • marten87

  Mels, geef mij eens een link van een artikel waarin staat dat dierlijke mest goed is om het bodemleven weer op gang te krijgen?

  Dielijke mest kan prima gebruikt worden, maar niet na een jaar inundatie.

 • Boertje-M-sob Henak

  al die boeren hebben maar over mest. maar over mineralen hoor je niets, mensen educate yourself, en stop met poep praten.

 • leo,s vriend

  Boertje, mest is meer dan mineralen. Dat beseffen boeren zich wel en jij blijkbaar niet

 • politiek

  Mijn inziens gaat er niets boven de doodgewone natuurlijke mest. Ofwel strond. Je kan met een hoop berekeningen van adviesbureau,s wel uitrekenen wat het Plant(je) tekortkomt en dat aanvullen met chemische dure kunstmest , maar zo hou je doodgewoon een economie in stand die nergens op gebaseerd is. Uiteraard zullen die berekeningen van die adviesbureau,s niet kloppen want dan behoeven ze niet meer terug te komen het jaar erop. Adviesprijs adviesbureau,s ongeveer 100 euro per uur ! ? Voor gebruik chemische voedingsstoffen ( kunstmest) dient nogmaals duur betaald te worden en je breekt de natuurlijke kringloop voedingsstoffen af. Eigenlijk moet er een verbod komen op de akkerbouwers die middels deze chemische hulpmidellen producten in de schappen bij AH proberen te krijgen .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.