Akkerbouw

Foto & video laatste update:16 feb 2012

Rooien van biologische peen

Terugblik 2011: biologisch akkerbouwer Anne Willem Maris in Oudemolen (N.-Br.) liet op 12 oktober zijn biologische peen rooien. Deze ging naar Duitsland en Flevoland.

Foto

 • Op 12 oktober liet Anne Willem Maris in Oudemolen (N.-Br.) zijn biologische peen rooien. De peen stond op lichte klei en zavel. Maris werkt bij de teelt samen met Govert van Dis, eveneens een biologische teler.

 • Loonbedrijf Van der Sluijs & Van Zielst uit Oude-Tonge (Z.-H.) rooit de peen. Dit gebeurt met een tweerijige getrokken klembandrooier.

 • Mede dankzij de koude nachten zijn de omstandigheden ideaal.

 • De rijsnelheid ligt op ongeveer 3 kilometer per uur.

 • De eerste rondjes gaan nog wat moeizaam, door regen op de dag voor het rooien. Maar al snel loopt het als een trein.

 • Anne Willem Maris vindt de peenoogst zowel een gezellige als een hectische periode: in totaal zijn zeven personen in touw tijdens de oogst. Extreem lange dagen worden niet gemaakt. “We starten om kwart over zeven, en we stoppen om negen uur, want het is geconcentreerd werk”, zegt Maris.

 • Collega Phily Brooijmans bedient via een afstandsbediening de afvoerband en de valbreker van de rooier, zodat de peen voorzichtig in de kist komt en de kisten goed afgevuld worden.

 • De peen was in 2011 iets korter dan normaal, daardoor viel de kilo-opbrengst ook wat lager uit. De prijs is gelijk met het jaar daarvoor. Over het geheel is de akkerbouwer tevreden over het peensaldo.

 • In totaal zijn binnen drie dagen zo’n 800 kisten peen gevuld en afgevoerd. Met vier kisten per wagen betekent dat in totaal zo’n 200 vrachten. Een flinke logistieke klus. De kisten gaan meteen op vrachtwagens richting Flevoland en Duitsland om daar de bewaring in te gaan. “Veel van de biologische peen gaat naar Duitsland”, vertelt Maris. Ook deze peen komt daar uiteindelijk in de supermarkt terecht.

 • In een kist zit ongeveer 600 kilo aan wortels en 300 kilo aan grond.

 • Het loof is nog mooi frisgroen.

Of registreer je om te kunnen reageren.