Akkerbouw

Foto & video laatste update:16 feb 2012

Aangepaste uienrooier

Terugblik 2011: eind september rooide Peter van Dorsser zijn rode uien. Hij deed dit met een aangepaste uienrooier, met onder andere een verzamelbandje voor in- en uitzetten.

Foto

 • Peter van Dorsser in Swifterbant (Fl.) heeft een Holaras-uienrooier naar zijn eigen wensen aangepast. Normaal moet hij vooral onder nattere omstandigheden de rooier vaak schoon steken. Vooral de geleideplaten boven het zwad zijn gevoelig voor aankoeken. Het schoonsteken kost veel tijd, vandaar dat Van Dorsser zijn rooier voorzien heeft van twee afvoerbandjes die de uien op het zwad leggen.

 • Eind september rooit Cor van Dorsser 9 hectare rode uien van het ras Red Tide F1. Deze uien lijken wat dieper in de grond te zitten dan de gele uien en er gaat ook meer grond mee met het rooien, maar onder deze droge omstandigheden gaat het rooien goed.

 • Aan het begin van de werkgang staan de banden tegen elkaar om de eerste meters de uien op te vangen.

 • Hier een onderaanzicht van de bandjes als ze tegen elkaar zitten. In eerste instantie was de rooier voorzien van zeefbandjes om nog wat zeefgrond kwijt te raken, maar het nadeel hiervan was dat loofresten en kleine uien zich in de zeefbandjes ophoopten. De zeefbandjes heeft de teler later vervangen voor dichte pvc-bandjes: nu loopt het perfect.

 • Na een paar meter rijden worden de bandjes uit elkaar geschoven en vallen de uien mooi in het zwad. Hier is geen last met aangekoekte grond.

 • De bandjes steken ruim 50 centimeter buiten de rooier. De uien vallen netjes tussen de geleiders in het zwad.

 • De rooier is voorzien van automatische diepteregeling, die wordt aangestuurd door vrij grote sleepvoeten voor op de rooier. Doordat er twee sleepvoeten op zitten, loopt de rooier veel rustiger. Pas als beide sleepvoeten aangeven dat de rooidiepte aangepast moet worden, past de machine de rooidiepte aan. Daarbij pakt de machine de gemiddelde waarde van beide sleepvoeten.

 • Voor de steunwielen onder de rooier heeft Van Dorsser twee cilinders toegepast. Die zijn om meer druk op de aandrukrol onder de rooier te krijgen, maar ook om de rooier vlak te kunnen stellen. Dit kan de teler electro-hydraulisch bedienen vanuit de cabine. Door het vlakstellen loopt de rooi-as altijd vlak en rollen de uien niet naar een kant op de rooimat.

 • Ook een vinding van Van Dorsser zijn de steunwielen die een roestvrijstalen rol aandrijven om een mooi vlak bed te maken voor het zwad.

 • Hier een onderaanzicht van de klapper. De bedden zijn 2,25 meter breed, de klapper is voorzien van drie messen.

 • Ook de schudders zijn voorzien van hydrauliek voor de verstelling. Verder heeft Van Dorsser alles elektrisch-hydraulisch gemaakt.

 • Naast de 9 hectare rode uien verbouwt de teler 40 hectare gele uien van het ras Hy tech.

 • Van Dorsser programmeert de hallenvuller, die automatisch de cel kan vullen. Ook de hoeken vult de hallenvuller automatisch.

 • Hier een aanzicht van de cel. De wanden zijn gemaakt van een soort dikke damwand.

 • Nieuw is de beluchting van de kisten. Tussen elke twee rijen, die met opblaasbare zakken zijn afgesloten, wordt lucht geblazen. De lucht moet dwars door de kisten heen om te kunnen ontsnappen. Een geforceerd blaassysteem dus. Bijzonder detail is dat ook de ruimte tussen de laatste stapels is afgesloten met een verticale opblaasbare zak. De kisten zijn maar liefst zevenhoog gestapeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.