Akkerbouw

Foto & video laatste update:28 feb 2012

70 hectare Australische olijven

Hoewel Australië bekend staat om zijn uitgestrekte graanvlakten, is het klimaat ook geschikt voor bijzondere teelten, zoals olijven. Een kijkje op een 70 hectare grote boomgaard.

Foto

 • Marek Kwiecien-Fisher van Regans Ford Estate Pty Ltd West-Australië heeft een olijfboomgaard van 70 hectare. Hij teelt de olijven voor de olieproductie. De laatste jaren is de internationale olieprijs gedaald. De onderneming wil vooral van de schaalgrootte profiteren om toch winstgevend te werken. De belangrijkste kosten zijn die voor water en energie, kunstmest, snoeien en oogsten. Via innovaties probeert de onderneming de kosten zoveel mogelijk te drukken. Foto’s: Sytze Bakker, tekst: Sytze Bakker en Hilko Bos.

 • De bomen worden in een haag geplant of in een patroon. Door de bomen in een rij te planten, zijn de kosten voor het snoeien en oogsten te drukken, omdat dit het gebruik van machines mogelijk maakt. Het bedrijf gebruikt bomen met een compacte bouw.

 • De olijfboomgaard bestaat uit 87.000 bomen. Op 7 hectare is geplant volgens een zogenoemde hoge dichtheidpatroon. Dit deel is in 2002 geplant. Op nog eens bijna 60 hectare is geplant volgens het superhoge dichtheidpatroon. Deze bomen zijn allemaal in 2007 en 2009 geplant.

 • De bomen krijgen elke 12 minuten water via druppelleidingen.

 • Het water komt uit een bron van 42 tot 63 meter diep. In de schuur voegt Kwiecien-Fisher meststoffen toe met behulp van regelapparatuur.

 • De grondsoort is een zanderige leem die water te snel doorlaat. Daarom gebruikt het bedrijf compost om het vocht en de mineralen in de bodem vast te houden. De neerslaghoeveelheid in het gebied is ongeveer 587 millimeter op jaarbasis, vorst is zeldzaam. Hoge temperaturen, van 40 a 50 graden, komen daarentegen wel veel voor.

 • Met vochtsensoren controleert Kwiecien-Fisher continu de vochttoestand van de bodem. Via het systeem past hij niet alleen automatisch de watergift aan, maar kan hiermee ook de concentratie van meststoffen regelen.

 • De bomen in het superhoge dichtheidpatroon worden afgetopt op 2,2 meter hoogte. Dit is lager dan bij de bomen in het hoge dichtheidpatroon. Het aftoppen gebeurt machinaal, net als het snoeien van de zijkanten van de bomen. Het uitdunnen blijft handwerk.

 • De snoeier in actie.

 • Als proef snoeit Kwiecien-Fisher met een quad met opgebouwde heggenschaar de onderkant van de bomen. Tot nu toe is dit handwerk.

 • Het machinale oogsten, hier bij de hoge bomen met hoge dichtheid, gebeurt met een grote machine die over de hele boom heen werkt. Een zogenoemde klopperbar slaat de olijven uit de boom, waarna de machine ze opvangt en via een transportband in een naastrijdende wagen brengt. Het nadeel van deze machine is de lage snelheid en schade aan de bomen.

 • Bij het oogsten van de bomen in het superhoge dichtheidpatroon kan het bedrijf met kleinere machines oogsten: deze bomen zijn kleiner. Deze machines zijn afgeleid van druivenoogstmachines. Met deze machines is sneller en efficiënter te oogsten. De rijsnelheid is 2,0 tot 2,5 kilometer per uur.

 • De oogst van 2010 leverde een totaal van 14,09 ton olie van 38 hectare. Dat komt neer op 0,37 ton olie per hectare. Voor 2011 schat Kwiecien-Fisher de oogst op minimaal 42 ton olie van 38 hectare: 1,10 ton olijfolie per hectare. De verwerking van het geoogste gewas besteedt het bedrijf uit aan de lokale industrie minder dan 3 kilometer verderop. Dat is ook nodig, want de tijd tussen oogst en verwerking moet onder de twee uur blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.