Akkerbouw

Foto & video 2999 x bekeken

Suikermaisoogst in Nederland

In het zuiden van het land is de oogst van suikermais in volle gang. Het areaal is niet groot, maar het is bijzonder om de oogst en verwerking in Nederland eens te zien.

Foto

 • In de omgeving van het Zeeuwse Kapelle plukt Peter de Graaf van firma FarmPack een perceel suikermais. Door het droge voorjaar is de opbrengst een stuk lager dan de normale 10 à 11 ton. In totaal verwerkt FarmPack dit jaar 140 hectare suikermais. Het oogstseizoen startte op 24 augustus en loopt dit jaar ongeveer door tot 20 oktober. Door het donkere weer in augustus is één tot twee weken vertraging opgelopen.


  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Hilko Bos

 • FarmPack gebruikt voor het plukken een Pixall-maisplukker met bunker van het type Big-Jack.

 • De machine plukt vier rijen mais. Al in de bek worden de kolven van de stengel gescheiden. Het plukken is een eenvoudig proces: twee tegen elkaar in draaiende rollen trekken de stengel naar beneden en strippen dan de kolf van de stengel.

 • Via een transportband komen de kolven in de bunker achter op de plukker.

 • De stengels blijven achter op het veld.

 • Als de bunker vol is, wordt deze leeggekipt in de kipwagen.

 • De mais is tussen eind april en half juni gezaaid. Het schema is zo uitgekiend dat de fabriek steeds door kan draaien. De mais wordt geoogst bij een drogestofpercentage tussen 22 en 26.

 • Eerder in het seizoen is precies in kaart gebracht wanneer de percelen in bloei gekomen zijn. Vanaf dat moment is vrij nauwkeurig te voorspellen wanneer de mais oogstrijp is. Ongeveer een week voordat de mais oogstrijp is, worden monsters genomen om het exacte drogestofgehalte te bepalen.

 • Enkele kolven zijn ongeschikt voor consumptie. Deze kolf is aangetast door fusarium. Dit treedt vooral op in overrijpe kolven.

 • Voor transport nog even de laatste kolven van de rand halen.

 • Omdat het vandaag rustig is, rijdt plukker-chauffeur Peter de Graaf de kolven zelf naar de fabriek in Kapelle. Bij de fabriek worden de kipwagens met mais leeggekiept in een stortbunker.

 • Boven een kolf voor het ontbladeren, daaronder een ontbladerde kolf.

 • Via een transportband gaan de kolven verder de fabriek in.

 • Oprichter Jos de Regt van FarmPack bekijkt een van de kolven bij de invoer.

 • Laborante Lian Augustijn bekijkt een monster kolven bij de ingangscontrole. Elk uur wordt bij de invoer automatisch een monster van zo’n 15 kilo uit de partij genomen. Het bedrijf beoordeelt deze onder meer op het percentage grote kolven en het percentage zieke kolven. Dit telt ook mee bij de uitbetaling richting de teler.

 • Ook onrijpe kolven, zoals deze, zijn ongeschikt voor verdere verwerking.

 • Nadat de kolven machinaal zijn ontbladerd, komen ze over een leesband. Medewerkers verwijderen hier handmatig alle verkeerde kolven uit de partij. Dus zieke, onrijpe en slechte kolven. Kolven die nog niet ontbladerd zijn, gaan terug naar de ontbladeraar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.