Akkerbouw

Foto & video 1099 x bekeken

Praktijkmiddag suikerbieten

Op 22 september organiseerden CSV Covas, PPO en IRS in Wijnandsrade (L). de Praktijkmiddag Suikerbieten. Belangrijke topics: bodemkwaliteit, grondbewerking en emissiebeperking.

Foto

 • Op 22 september organiseerden CSV Covas, PPO en IRS in Wijnandsrade (L). de Praktijkmiddag Suikerbieten. Naast suikerbieten waren bodemkwaliteit , grondbewerking en emissiebeperking belangrijke onderwerpen waar veel aandacht aan besteed werd.  Foto’s: Marcel van Hoorn, tekst: Luuk Meijering


 • Voor de lange bewaring is het essentieel dat de bieten vorstvrij, koel en droog blijven. Toptex houdt de hoop wel droog maar beschermt onvoldoende tegen vorst, zodat dan aanvullend afdekmateriaal nodig is. Achteraan het CSV Covas-bietendoek met topontluchting; vooraan noppenfolie dat onder het vliesdoek is aangebracht.


 • De Belgische firma Pype Agro & Geo Textiles ontwikkelde samen met de zusterorganisatie van het IRS, het Kbivb, de Jupette om bieten tegen vorst en sneeuw te beschermen. Het is een geweven en geplastificeerd doek met daaraan 3 centimeter breed klittenband om het vast te hechten aan Toptex.

 • Het IRS ontwikkelde een schema waarop af te lezen is wanneer welke afdekking nodig is.

 • Bietentelers krijgen van IRS-onderzoeker Elma Raaijmakers uitleg over hoe opbrengstderving door witte bietencysteaaltjes te beperken is.

 • Bodemonderzoeker Paul Belder van het Louis Bolk Instituut legt uit hoe telers met behulp van een profielkuil de bodemstructuur van hun percelen kunnen beoordelen.


 • In de praktijk wordt nog te vaak met te hoge bandenspanning op het veld gereden. Dat veroorzaakt onnodige insporing en daarmee structuurbederf en kost bovendien extra brandstof. Michelin toont bij drie typen banden het effect van een te hoge bandenspanning op de bodem.

 • In de Zuid-Limburgse erosieverordening is een niet-kerende grondbewerking opgenomen als leidend om erosie te voorkomen. Daarom worden alternatieven voor ploegen als hoofdgrondbewerking onderzocht. Een van de alternatieven is een zaaicombinatie met voorzetwoeler.

 • Een andere methode is ondiep ploegen met verlengde ondergronders. Een mengende bewerking tot 12 centimeter is toegestaan. Zo wordt een schoon zaaibed neergelegd, terwijl de organische resten bovenin blijven. De ondergronders zorgen voor een voldoende losse bouwvoor.


 • In het project ‘Samen werken aan een schone Maas’ wordt gezocht naar methoden om emissie van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. DLV Plant adviseur Richard Korver legt uit dat bijvoorbeeld met gps gestuurde sectieafsluiting, automatische boomhoogteregeling of een automatisch reinigingssysteem op de veldspuit nog winst te behalen is.

 • Een opvangbak met een biologisch filter kan restvloeistof en spoelwater dat verontreinigd is met gewasbeschermingsmiddelen voor 95-99,9 procent reinigen. Het biologische filter met daarin een deel eigen grond breekt de middelen af en het water verdampt.

 • Uiteraard ontbreekt de in Limburg bekende bietenmuis niet. Dit nieuwe type pakt bietenhopen tot 10 meter breed in één keer op. Het grote voordeel van deze machine is dat de bietenhopen korter kunnen blijven. Hierdoor passen ze beter op de kopakker en zijn eenvoudiger af te dekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.