Akkerbouw

Foto & video 2245 x bekeken 5 reacties

De Russische akkerbouw in beeld

In juni vertrok het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) voor een studiereis naar Rusland. De jonge ondernemers wilden met eigen ogen zien hoe het met de Russische akkerbouw gesteld is.

Foto

 • De eerste kennismaking met de Russische landbouw vindt onderweg plaats: in de metro van Moskou.

  Tekst en foto's: Sander Kerkhoffs, Agaath Timmerman, NAJK-Internationaal .

 • De voormalige, Russische staatsbedrijven bestaan nog steeds uit duizenden hectares. Een typisch Russisch erf ziet er vaak uit zoals op deze foto: een rij maaidorsers die jaarlijks 1.000 hectare per machine moeten oogsten en een paar dikke John Deere-trekkers.

 • Wat vaak ook niet ontbreekt, is een serie Kamaz-vrachtwagens om de logistiek van meststoffen, zaaizaad en oogst in goede banen te leiden.

 • De regio Voronezh ligt in het gebied van de Zwarte Aarde. De grond hier is donker van kleur en rijk aan organische stof. Het pakket zwarte aarde bedraagt 50 centimeter op klei. De bieten gaan naar een suikerfabriek in de buurt.

 • Het Russisch-Duitse landbouwbedrijf EkoNiva heeft 120.000 hectare ploegbare grond in gebruik. In het gebied rond Voronezh worden bieten, tarwe, gerst, mais en erwten verbouwd. Deze mais is in mei gezaaid, maar heeft wel wat te lijden gehad van de droogte.

 • Met de eigen opslag van granen is EkoNiva minder afhankelijk van de grillen van de markt en de Russische overheid. Hier worden in totaal 40 silo’s gebouwd. De capaciteit per silo is 1.000 ton, uit te breiden naar 1.500 ton. Korrelmais kan hier geschoond en gedroogd worden.

 • Het bedrijf Logus-Agro teelt ten noorden van Voronezh aardappelen, uien, bieten en wortelen. In dit gebied valt jaarlijks gemiddeld 500 millimeter neerslag. Sinds dit jaar maakt het bedrijf gebruik van een centerpivot die de aardappelen van 20 millimeter voorziet in een rondje van 60 uur.

 • De uien worden van water voorzien door middel van druppelirrigatie. Bij het zaaien worden de slangen neergelegd. Tijdens de oogst worden de slangen met de hand verwijderd om daarna niet meer gebruikt te worden.

 • De irrigatiekosten liggen op €1.200 per hectare. De opbrengstverwachting is 60 ton per hectare.

 • Het bedrijf Moscow on Don heeft in twee regio’s in totaal 4.000 hectare akkerbouw. Het bedrijf maakt veel gebruik van zaaizaad van Bejo. Het perceel wortelen dat bekeken wordt, ziet er goed uit. Het bedrijf verwacht hier 80 ton per hectare te kunnen rooien.

 • In deze halfronde opslag kan 5.000 ton aardappelen worden opgeslagen. Bij temperaturen tot 30 graden hoeft er niet verwarmd te worden. De bewaring met bovengrondse kanalen is een Russisch product.

 • Aurora is een ander bedrijf in de omgeving van Lipetsk. Het bedrijf teelt 10.000 hectare zomergraan, 10.000 hectare wintergraan, 10.000 hectare suikerbieten, 5.000 hectare aardappelen en 5.000 hectare koolzaad. Bij deze oppervlaktes hoort natuurlijk een passend machinepark.

 • Op het moment van het bezoek werden de maaidorsers klaargemaakt voor de oogst.

 • Het Russische personeel is op technisch gebied goed geschoold en voert het onderhoud aan de machines zelf uit.

 • Gerard is teeltspecialist bij McCain. Hij vertelt dat McCain nog op zoek is naar de ideale plek om in Rusland aardappelen te telen. Een nadeel van het gebied van de zwarte aarde is dat de bodemtemperatuur erg hoog kan worden. Door middel van beregening met haspels haalt McCain een opbrengst van 40 tot 45 ton per hectare.

 • In een polder ten noorden van Moskou worden veel aardappelen en groenten geteeld. Het blijkt lastig om de logistiek op de grote bedrijven goed voor elkaar te krijgen. De aardappelen kwamen al op, maar de ruggen moesten nog gefreesd worden.

 • Dit perceel mais kende een slechte opkomst. Veel van de wortels waren aangevreten.

 • In deze graanopslag wordt 1.200 ton graan opgeslagen voor zaaizaad. Na het extreme jaar 2010 lijkt dit geen verkeerde maatregel.

 • Alexander Volodin is manager bij AgroForward. Dit bedrijf vermeerdert pootgoed voor Agrico. Op de bezochte locatie wordt 100 hectare pootgoed geteeld. Het bedrijf heeft onlangs 100 kilometer verderop 1.200 hectare zandgrond gekocht om de pootgoedteelt uit te breiden.

 • De Russische wegen zijn slecht. Veel vervoer vindt per spoor plaats. Dit geldt ook voor export vanuit Nederland; wanneer een product eenmaal de grens gepasseerd is, komt het snel op de plaats van bestemming.

 • Peter en Marloes zijn twee jonge Nederlanders die in Rusland een akkerbouwbedrijf hebben van ruim 1.700 hectare. Dit jaar verbouwen ze 620 hectare aardappelen. Die willen ze aan een chipsproducent verkopen.

 • Op 4 mei zijn de ondernemers met poten begonnen. Zij poten 24 uur per dag en halen dan een capaciteit van 40 hectare per dag. Voor 10 oktober moeten de aardappelen alweer geoogst zijn. Na deze datum is 10 graden vorst geen uitzondering.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Als ik de reportage/onderschriften zo eens bekijk is er een erg eenzijdig beeld van de Russische landbouw verkregen. Dat is natuurlijk ook logisch als je alleen maar bedrijven bezoekt van buitenlandse investeerders. Het gros van de landbouwbedrijven is echter nog erg ver weg van de situatie zoals te zien/lezen is in de reportage.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  r
  Christian ik vond het juist zo leuk niet alleenmaar negative berichten te lezen over de russische landbouw want ik ben er nog steeds van overtuigd dat daar ook heel kundige vakmensen zijn .Dat de financiele situatie op veel ex staats bedrijven moeilijk is is te begrijpen in het westen zijn de meeste grote sterke landbouwbedrijven ook het resultaat van meerdere generaties Als we de geschiedenis van rusland een beetje doorsnuffelen dan denk ik toch dat ook voor de revolutie het niet meeviel om landbouwbedrijven rendabel en in eigen handen te bewaren voor meerdere generaties Als ik het lees zijn er ook nu weer overheids maatregelen die het de zelfstandige boer financieel niet makkelijk maken

 • no-profile-image

  Landbouwer

  En veel van die Westerse bedrijven gaan ook nog vaak plat op hun smoel.
  Dan kan Christian ook wel vertellen.
  logistiek en logisch denken wil nog wel eens missen. En kan je als westers bedrijf wel menen dat je makkelijk 40.000 ha kan managen, maar begin eerst maar eens kleiner.

 • no-profile-image

  Christian

  Dat klopt, dergelijke bedrijven zijn niet gemakkelijk te managen, zeker bij de lokale omstandigheden hier.
  Neemt niet weg dat een bezoek aan alleen maar westerse bedrijven een ontzettend vertekend beeld geeft van de alledaagse praktijk in Rusland en dat lijkt mij nou net de bedoeling van zo'n studiereis.

 • no-profile-image

  Sander

  Klopt helemaal Christian, daarom hebben we ook zowel bedrijven met Russische managers en eigenaren als bedrijven met 'Westerse' managers bezocht. Maar ja het blijft een momentopname en het is jammer genoeg niet mogelijk alles te zien...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.