Akkerbouw

Foto & video 1851 x bekeken 1 reactie

Volcontinu tuinbonen dorsen

Rijko bv in Helmond zit momenteel volop in de oogst van conservengroenten. Boerderij bezocht de dorstrein op een perceel tuinbonen in Evertsoord (L.).

Foto

 • Jan Claassen is melkveehouder en akkerbouwer in Evertsoord (L.). Op 64 hectare teelt hij mais, gras, tuinbonen en cichorei. Zijn perceel van 5,25 hectare tuinbonen werd deze week geoogst door Rijko bv in Helmond (N.-Br.).

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Claassen teelt dit jaar voor het eerst tuinbonen, met name omdat hij het land nu op tijd vrij heeft voor de teelt van luzerne. De opbrengst kan hij dus lastig schatten. Volgens de bestuurders van de dorsers wisselt de opbrengst sterk dit jaar, van grofweg 4 tot uitschieters van 12 ton per hectare.

 • Het gewas staat zeer wisselend op de zandgrond. Het perceel is niet beregend, maar wel is er peilgestuurde drainage. Claassen is zowel over het effect als over de samenwerking met het waterschap zeer goed te spreken. Dankzij de capillaire werking staat het gewas, zeker op de lagere stukken, stukken beter.

 • De variatie binnen het perceel is groot. Hier een hoger stuk grond. De vorige en deze foto zijn vanaf dezelfde plek gemaakt. Omdat een derde onkruidbespuiting vanwege de droogte toch niet aan zou slaan, is deze achterwege gelaten. Hierdoor staat er behoorlijk wat onkruid. Voor de dorsmachines is het niet problematisch.

 • Bij het openen van het perceel doet de FMC-dorser het nodige stof opwaaien, maar daar staat in de Peel niemand van te kijken.

 • Rijko is momenteel onderweg met tien eigen FMC-dorsers (rechts) en drie Ploegers. Daarnaast worden onder andere enkele machines van loonbedrijf Hack ingehuurd (links).

 • Het eindproduct in de kipper.

 • De resten zoals die op het land achterblijven.

 • Omdat de machines 24 uur per dag draaien wordt het onderhoud veelal onderweg uitgevoerd. In de winter worden de FMC-machines, die vaak ouder dan 15 jaar zijn, om de zoveel jaren compleet opnieuw opgebouwd en voorzien van nieuwe motoren, bedrading en een nieuwe verflaag.

 • Een kijkje in de dorser. De machines van FMC en Ploeger werken beide volgens hetzelfde principe. De grote trommel draait rond. De dorsassen bovenin de machine slaan de bonen uit hun omhulsel. Het loof blijft in de trommel en verlaat aan de achterzijde de machine. De bonen vallen door de mazen in de trommel.

 • De bonen en wat klein restloof vallen door de mazen in de trommel op de naar boven draaiende bandjes aan beide zijkanten van de machine.

 • Het restloof wordt zo verwijderd, de bonen vallen onder de machine op een afvoerbandje.

 • Uiteindelijk komen de bonen in de bunker. Afhankelijk van de machine kan deze 1 of 2 ton meenemen.

 • De chauffeur kan via het beeldscherm de belangrijkste functies controleren.

 • Vanuit de cabine kan ook de draaisnelheid van de dorstrommel variabel ingesteld worden. Per perceel moet de instelling aangepast worden aan de vochtigheid van het gewas en de omstandigheden, net zoals bij een combine dus.

 • Een technisch verschil tussen Ploeger en FMC is dat de FMC de snelheid van de gewasstroom aanpast door de schuinte van de complete machine te verstellen. Bij de Ploeger wordt dit geregeld door de snelheid van de doorvoeras aan te passen. Bestuurders zullen in negen van de tien gevallen zeggen dat hun eigen merk het beste werk levert. De rivaliteit tussen Ploeger- en FMC-aanhangers is te vergelijken met die tussen Fendt en John Deere onder trekkerfanaten. FMC (tegenwoordig PMC) en Ploeger zijn overigens merken van dezelfde eigenaar. • Vanuit de bunker komen de bonen in een hoogkipper.

 • Bij tuinbonen zorgt een haspel voor een goede invoer van het gewas. Met een ander voorzetstuk kunnen de machines ook erwten dorsen.

 • Deze brengt het gedorste product naar de vrachtwagen op de kopakker.

 • Al het materieel nog eens in beeld.

 • De bonen verdwijnen in de vrachtwagen.

 • De vrachtwagens zijn gevuld met 11 kuub water. De bonen moeten binnen een uur in het water liggen om te voorkomen dat ze bruin kleuren.

 • Schotten op de voor- en achterzijde van de kipper voorkomen dat het water uit de oplegger klotst wanneer de vrachtwagen optrekt of afremt.

 • Na het tekenen van de bon kan de vrachtwagen naar de verwerker. Op de achtergrond is de grote afsluiter zichtbaar waardoor de bonen gelost worden.

 • Na gedane zaken vervolgen de dorsers hun weg. De machines verplaatsen zich door zuidelijk Nederland, België en stukken van Duitsland.

 • Hierna volgen nog enkele foto’s van de dorsers op weg.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  boerke

  480.00€/ha om met zo'n oude tuf te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.