Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Gewasstand in het Zuiden

De mais vertoont grote verschillen op de zandgronden in Zuid-Nederland. Op sommige (laat gezaaide) percelen, zoals dit perceel in America, staat deze pas goed 15 centimeter hoog.

Foto

 • Brouwgerstcoöperatie Triligran verwacht een circa 15 procent lagere brouwgerstopbrengst dan in een doorsnee jaar. Gemiddeld halen de Limburgse telers die de gerst telen voor de Gulpener Bierbrouwerij rond de 7 ton per hectare. Dit jaar komt naar schatting 6 ton van dit perceel gelegen aan de Karstraat tussen Baneheide en Wahlwiller. De vraag is of de beschikbare stikstof uit kunstmest, die door de regen is vrijgekomen, het eiwitgehalte van de korrel niet te veel opjaagt. Voor brouwwaardige gerst mag het eiwitgehalte niet boven de 12 procent uitkomen.


  Tekst en foto’s: Guus Queisen


 • „Ondanks dat we niet beregenen staan de aardappels er overal magnifiek bij. De rijen waren al drie weken voor 21 juni, de langste dag, gesloten”, zegt akkerbouwer Roger van Hoven uit Cadier en Keer, terwijl hij op de Baneheide een perceel Fontane-aardappelen spuit. Verspreid over Zuid-Limburg en de aanpalende grensregio teelt hij op tal van percelen Fontane- en Innovator-aardappelen voor Farm Frites.

 • „De regen kwam juist op tijd. Wel verhoogt de regen de phytophthora-druk. Dit betekent iedere vier dagen spuiten. Afhankelijk van de neerslag zie ik nu wel verschillen tussen de percelen. Wat betreft de opbrengst is het nu nog koffiedik kijken. Zit het weer de komende maanden enigszins mee, dan verwacht ik een hele mooie oogst. In juli-augustus moeten de late rassen de kilo’s vormen.” Aan de plant van een perceel Fontane in Baneheide-Bocholtz telt hij 12 mooie knollen en enkele kleintjes.


 • De mais vertoont grote verschillen op de zandgronden in Zuid-Nederland. Op sommige (laat gezaaide) percelen, zoals dit perceel in America, staat deze pas goed 15 centimeter hoog.


 • Op andere percelen, vroeg gezaaid en veelal beregend, zoals dit perceel in Sevenum, gaat de mais eind juni richting één meter.

 • Veel beregeningsinstallaties maakten in april en mei overuren. De neerslag in juni zorgt voor een rustpauze.

 • Biologisch akker- en tuinbouwer Wiel van de Bool klaagt niet over het droge voorjaar. Integendeel, hij is juist heel tevreden. Medio juni oogstte hij omgerekend ruim 50 ton Rode Raja aardappels. Hij startte ruim twee weken vroeger dan normaal met de oogst. Stak hij andere jaren steevast op 31 mei met de riek een aantal aardappelplanten uit de grond om te beoordelen of ze oogstrijp waren, nu rooide Van de Bool al half mei de eerste aardappelen van het ras Frieslander, met een opbrengst van ruim 20 ton.

 • Het vroege telen loont. Eind mei beurde Wiel van de Bool ruim €1 per handgeraapte kilo van de groothandel. Eind juni was dit nog steeds ruim 80 cent. „Dit is zo’n 10 cent lager dan in andere jaren op dit tijdstip, maar wel een dubbel zo hoge kilo-opbrengst.” Door de vervroegde teelt voorkomt Van de Bool als biologisch teler ook aantasting door de aardappelziekte. Samen met partner Trudelies en de kinderen Stef en Mieke oogst hij de aardappelen met een kleine Wühlmaus-rooier.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Winsumer

  Dan staat de mais hier in Winsum (Gn) er toch een stuk mooier bij. Ruim 2 meter, dit mais was onder plastic gezaaid...

 • no-profile-image

  wouter

  Die van ons is ook ruim 2 meter hoog en voldoende dik bezet zonder plastiek

 • no-profile-image

  cook

  mijn plantjes staan 3 meter hoog

Of registreer je om te kunnen reageren.