Akkerbouw

Foto & video 1659 x bekeken

Gerstoogst vanuit de lucht

Op 8 juli oogstte Pieter Dinkla samen met zijn vader Wim een perceel wintergerst in de omgeving van Bellingwolde (Gr.). Hier wat plaatjes vanuit de lucht.

Foto

  • Op 8 juli oogstten Pieter Dinkla en zijn vader Wim een perceel Naomi-wintergerst. Fotograaf Hans Hut maakte hiervan foto’s met een camera die onder een kleine zeppelin hangt. Dit leverde een aantal prachtige plaatjes op. Mooie rechte lijnen op het 650 meter lange perceel, met daarin de spuitsporen van de 28 meter brede spuit.
    Foto’s: Hans Hut, tekst: Hilko Bos.

  • Bijzonder detail is dat chauffeur Wim Dinkla, die binnenkort 80 wordt, nog het grootste deel van de graanoogst voor zijn rekening neemt. “Hij is nog steeds ongeduldig, maar op de combine komt hij tot rust. En hij vindt het nog prachtig om te doen”, vertelt zoon Pieter.

  • Pieter zorgt voor de afvoer van het graan naar de boerderij. De telers slaan alle wintergerst op in de schuur. Ook de bijna 20 hectare zomergerst gaat straks de schuur in, net als de 80 hectare wintertarwe. Dinkla levert alles af in de pool van Agrifirm.

  • De opbrengst op deze vochthoudende zandgrond schat de akkerbouwer op 7 ton per hectare. Op een perceel kleigrond was de opbrengst wat hoger. Ook kwam daar meer stro vanaf.

  • Op de wendakkers wordt het stro verhakseld.

  • Alle 12 hectare wintergerst is eraf. Als het weer niet tegenzit, verwacht Dinkla de laatste week van juli de zomergerst te dorsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.