Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Rondje gewassen in Flevoland (1)

Na de droogte in de polders is er eindelijk wat regen gevallen, op de ene plaats wat meer dan op de andere. De regenhaspels kunnen grotendeels weer in de schuur.

Foto

 • Na de droogte in de polders is er eindelijk wat regen gevallen, op de ene plaats wat meer dan op de andere. De regenhaspels kunnen grotendeels weer in de schuur. Al werd er toch nog beregend in het oosten van de Noordoostpolder, onder Marknesse en Luttelgeest. De meeste regen viel bij Tollebeek, twee keer 25 millimeter. Hier en daar wordt met de schop water gelost tussen de ruggen.
  Tekst & foto's: Sytze Bakker

 • Zo ook bij maatschap Hoekstra in Tollebeek. De maten hebben het pootgoed al vijf keer beregend. De pootaardappelen hebben het land al dicht. De maten spuiten met een spuitinterval van 5 tot 6 dagen naast phytophtoramiddelen met Karate en Teppiki en 6 liter olie.

 • Johan Hoekstra toont hier de setting van het ras Chopin. Deze lijkt goed.

 • Op de 42 hectare pootgoed teelt Hoekstra naast het ras Chopin de rassen Monalisa, Rodeo, Taurus, Vivaldi, Cecile en Innovator. Van de 10 hectare bieten zaaiden de maten begin april nog 3 hectare over vanwege emelten. De bieten staan er nu goed bij.

 • Er wordt 11 hectare Yorktown Engels raaigras geteeld. Hier groeit volgens Jan Hoekstra nu nog wel wat ondergras bij. Het gewas is behoorlijk onkruidvrij, al kostte het dit voorjaar wat meer moeite dan anders om de onkruiden weg te spuiten.

 • Op het biologische akkerbouwbedrijf van Mardi de Graaf (De Graaf Agro) in Tollebeek toont medewerker Else Marie Koopmans de pompoenen, die er mooi op staan. Op het bedrijf staat 7 hectare pompoenen.

 • Alle peen is gezaaid. Na twee keer beregenen komt het gewas op alle plekken mooi op.

 • De biologische uien zijn mede door het droge voorjaar mooi schoon.

 • Er is nog een eigen proef aangelegd met een extra keer afbranden tegen het onkruid.

 • Selectie gebeurt in de Noordoostpolder volop, zoals hier bij Kees Steenoven in Rutten. Hier heeft het wat minder geregend, zodat de selectiekar er nog door kan.

 • Kees Steenhoven (rechts) selecteert samen met Jan Schuttenbeld de Lady Claire. Hier zit niet veel virus is. In het ras Maritima zat meer werk. Op de 27 hectare staan verder nog de rassen Rosetta en Melody .

 • De setting van het ras Lady Claire.

 • Ilse Eggens (rechts) en Gerda Groenewold van de NAK plukken blaadjes van het ras Lady Claire voor virusonderzoek. De NAK-medewerkers hebben het druk met het plukken van alle percelen. De dames gaan ook nog bladplukken in Noord-Holland en op Texel.

 • De bladmonsters gaan in zakjes naar het laboratorium. Het bladplukken gebeurt in het algemeen bij rassen die moeilijk virus tonen, maar het kan ook vrijwillig, bijvoorbeeld in hoogwaardige stammen. Dan weet de teler wat hij kan verwachten in zijn uitgangsmateriaal.

  Bekijk hier deel 2 van deze reportage.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard Zweers

  Hallo

  Waarom blijft die irritante banner van de boerderij steeds voor het scherm flitsen en zweven. Kunnen jullie niets beter verzinnen.

  Groeten een zeer ontevreden klant

 • no-profile-image

  pieperboer

  droogte in de polder?????? Hier int zuidwesten is het pas droog!!!!!!
  Die polder heeft regelmatig water gekregen en hier in het zuidwesten niks!!!
  Maak eens een reportage over Walcheren, waar de bieten amper boven staan!!! Die polder redt het wel

Of registreer je om te kunnen reageren.