Akkerbouw

Foto & video 1836 x bekeken 1 reactie

Oogst winteruien van start

Landbouwbedrijf Bos in Ouwerkerk (Zld.) rooide 20 juni als één van de eerste telers een perceel winterplantuien. Dat is negen dagen eerder dan vorig jaar.

Foto

 • Landbouwbedrijf Bos in het Zeeuwse Ouwerkerk rooide op 20 juni als één van de eerste telers een perceel winterplantuien. Dat is negen dagen vroeger dan vorig jaar. De broers Driek en Marien Bos telen al enkele jaren winterplantuien. Dit gewas is net iets vroeger dan de normale tweedejaars plantuien en heeft een hogere opbrengst dan winterzaaiuien.  Foto’s en tekst: Niels van der Boom

 • Bos plantte de uien, van het ras Troy, in de laatste week van oktober. Op het perceel lichte kleigrond stonden vorig jaar aardappelen. Zodra deze uit de grond waren, hebben de telers geploegd en de uien over de ploegsnede geplant. Dit resulteerde in een iets ongelijk pootbed.

 • Ondanks dat er plaatselijk veel regen viel, liggen de uien mooi en schoon in het zwad. Op 22 en 23 juni hebben de telers de uien in kisten opgeladen. Hierna worden ze direct gedroogd. De opbrengst bedraagt circa 35 ton netto product, schat Bos.

 • In totaal gaat het om 3 hectare winterplantuien. Daarnaast telen de broers zaaiuien, aardappelen, spruitkool en gerst. Bijna alle werkzaamheden voeren ze in eigen beheer uit. Zo schaften ze de Holaras-loofklapper en -rooier twee jaar geleden aan.

 • In Dirksland (Z.-H.) zijn vader René en zoon Jörg Buth donderdag 22 juni druk bezig met het opladen van hun Troy-winterplantuien. Ze rooiden het gewas een dag eerder. Dit is het tweede jaar dat Buth winterplantuien teelt. Daarnaast teelt hij tweedejaars plantuien, zaaiuien, aardappelen, graan, suikerbieten en witlof.

 • Het perceel van ruim 5 hectare ligt niet ver van het bedrijf. Buth laadt de uien direct in kuubskisten. Dit is nodig om beschadiging tot een minimum te beperken. Een stortbak zou ervoor zorgen dat de uien kaal worden.

 • Twee trekkers en wagens transporteren de uien van het land naar de boerderij. Hiervoor roept Buth de hulp in van twee collega-telers. Soms valt er even wat regen, maar dit houdt de oogstwerkzaamheden niet tegen. Buth heeft geluk. Een paar kilometer verderop viel in tien minuten tijd 8 millimeter.

 • Ook op Goeree-Overflakkee viel recentelijk veel regen. De uien zijn daarom wat behangen met grond. De lichte kleigrond laat zich goed zeven. Uiteindelijk zie je weinig grond terug in de kisten. Omdat de uien een kleine dag in het zwad hebben gelegen zijn ze weinig opgedroogd.

 • Op de wagen met kisten staan continu twee personen. In dit geval Jörg Buth met zijn zus. Zij zorgen ervoor dat de kisten goed vol zitten en duwen eventuele hopen vlak. Ook helpen ze de chauffeur met handgebaren om alles in goede banen te leiden.

 • In de kist zien de uien er goed uit. Er zit nog weinig grond aan. Buth schat de opbrengst op zo’n 50 ton bruto. Dat komt neer op 30 tot 35 ton netto product. Hiervoor krijgt Buth de dagprijs uitbetaald.

 • Bij de buurman leende de teler een extra vorkheftruck om de kisten extra snel te kunnen laden en lossen. Soms staat het werk even stil wanneer de mannen moeten wachten op een vrachtwagen. Deze nemen zelf een vracht lege kisten mee en brengen de volle weg.

 • De winterplantuien gaan naar Wiskerke Onions in Kruiningen (Zld.). Het is voor Wiskerke de eerste dag dat het bedrijf product van oogst 2011 inneemt. Hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen, is nog even afwachten.

Niels van der Boom

Eén reactie

 • no-profile-image

  loonwerker

  Wij hebben op 17 Juni reeds de eerste voorjaars plantuien van het ras Jetset gerooid en geladen. Inmiddels hebben wij al zo'n kleine 30 hectare Jetset en Jagro gerooid en opgeladen. Als dit zo door gaat zitten we hier snel door de vroege plantuien heen. De vraag naar plantuien lijkt mij daardoor goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.