Akkerbouw

Foto & video 1388 x bekeken

Belgische peenopslag bijna leeg

Hagranop in Tollebeek en een Belgische spoeler hebben in het Belgische Fernelmont een grote opslag. Er staan 28.000 kisten peen, 6.000 kisten witlof en 3.000 kisten pootgoed.

Foto

 • Samenwerkingsverband Hagranop in Tollebeek (Fl.) en een Belgische spoeler hebben in Fernelmont (B.) een grote opslag van peen, witlof, diepgevroren groente, fruit, boter en zeevruchten onder de naam Frigo Fernelmont . Er staan ook 3.000 kisten pootgoed, gevuld uit onderlossers via FarmFrites. De opslag van peen omvat 28.000 kisten, die van witlof 6.000 kisten. Ook zijn er nog twee vriescellen van 10.000 kubieke meter. Bedrijfsleider Tom Foriers is verantwoordelijk voor de bewaring, de bewerking en de verlading.
  Tekst & foto's: Sytze Bakker

 • Op de opslaglocatie wordt 60 procent van de witlof gesorteerd. De rest gaat rechtstreeks in kisten naar de diverse klanten. De vrachtwagens hebben een achterdeur met gazen openingen om de witlof tijdens het transport al te ontdooien. De bewaartemperatuur ligt op -2 graden. Frigo Fernelmont heeft een goede naam wat betreft lange bewaring.

 • In deze vriescel staan grote stellingen om de ruimte goed te benutten. Groenten, fruit en zeevruchten worden met een op afstand bediende robot-heftruck in- en uitgehaald. De bewaartemperatuur is hier -18 graden.

 • De peen gaat voor 75 procent in kisten weg, veelal naar de grootste klant, het Belgische De Kimpe.

 • Deze klant is bezig met een omschakeling naar los verladen. In de toekomst wordt het afleveren in kisten daarom minder.

 • Uiteindelijk is dit de bedoeling: peen los op de vrachtwagen laden. Nu gebeurt dit met 25 procent van het gewas, maar dat wordt dus hoger. Met de losrobot verloopt het verladen vlot. De peen wordt ook voorgereinigd over de stortbak.

 • Chauffeur Ronald Hogenterp van het Friese transportbedrijf Runia bedient de hallenvuller. Hij begint met laden door de deur, dit vanwege de valhoogte van de peen.

 • 22 Deze peen is in België geteeld op leemgrond. Het gewas ziet er goed uit.

 • De kistenlosrobot telt het aantal kisten dat geladen moet worden. De vracht wordt vervolgens van boven af gevuld en kan dan richting Duitsland.

 • In deze grote loods worden de lege kisten tot 12 hoog opgestapeld. Ze nemen zo minder plaats in op de vloer. Hier rijden alleen elektrische heftrucks.

Of registreer je om te kunnen reageren.