Akkerbouw

Foto & video

Volautomaat plant knolselderij

Sinds een paar jaar werkt akkerbouwer en loonwerker Angelo Knuit met twee Ferrari volautomatische knolselderijplanters. Onlangs plantte hij een deel van de 7,5 hectare knolselderij voor de versmarkt.

Foto

 • Sinds een paar jaar werkt akkerbouwer en loonwerker Angelo Knuit met twee volautomatische Ferrari knolselderijplanters. Onlangs plantte hij een deel van de 7,5 hectare knolselderij voor de versmarkt. Daarnaast plant het loonbedrijf bij meerdere klanten.
  Samen met zijn broer Edwin heeft Knuit een loon- en een akkerbouwbedrijf in Heinkenszand (Zld.). Het bouwplan bestaat uit 30 hectare aardappelen, 9 hectare plantuien, 13 hectare wintertarwe, 6 hectare graszaad, 6 hectare witlofpennen en 6 hectare suikerbieten.
  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Hilko Bos.

 • De knolselderijplanten, die Knuit van de GrowGroup BV koopt, worden aangeleverd in trays, die op pallets achterop de plantmachine gezet worden.

 • Een goed doorwortelde selderijkluit zoals die uit de tray komt. Het is belangrijk dat de plant voldoende wortels heeft en de grond niet te nat is, anders valt de kluit uit elkaar tijdens het planten.

 • De planter werkt optimaal bij planten van 10 à 11 centimeter lengte. Om die reden laat Knuit de planten op die hoogte afmaaien voor aflevering.

 • Het enige handwerk op de planter is het plaatsen van de plantentrays in de planter. De machine doet de rest.

 • De zesrijige machine is voorzien van drie robots, die elk twee rijen planten. Elke robot kan tijdens het planten 7.500 tot 8.000 planten per uur planten. “Inclusief vullen en draaien op de kopakker doen we ongeveer vier tot vierenhalf uur over een hectare,” vertelt Knuit.

 • De planten worden eerst uit de trays gedrukt en vervolgens met lepels opgepakt.

 • De lepels draaien de planten een kwartslag en laten ze vervolgens vallen in een hydraulisch ronddraaiende carrousel met bekertjes. In elke beker komt een plant. Dit wordt gecontroleerd door een infrarood-sensor. Mist er toch een plant, dan draait de caroussel razendsnel een tikje door, zodat alsnog de volgende plant in het plantgat valt. Op die manier heeft de planter geen last van missers.

 • Twee aandrukwieltjes drukken vervolgens de grond rond de plantjes aan, zodat ze goed in contact komen met de grond. Bovendien is de capillaire opstijging een stuk beter na het aandrukken.

 • Knuit liet de planter voor aflevering voorzien van extra wielen. Standaard loopt de machine op twee wielen, maar nu loopt tussen elke twee rijen een wiel. Dit om een zo vlak mogelijk plantbed te creeeren. “De vier rijen aansluitend aan het trekkerspoor kwamen anders altijd wat dieper te staan,” vertelt Knuit. “Dat maakte het rooien lastig. Nu staan alle rijen op dezelfde hoogte.”

 • Hier is het systeem even buiten werking te zien. De achterste pennen drukken de planten uit de trays, waarna de lepels het plantje beet pakken. De voorste pennen moeten voorkomen dat het plantje valt, voordat de lepels het vastgegrepen hebben.

 • De rijen staan op 50 centimeter van elkaar. Het plantaantal per hectare varieert gedurende het seizoen van grofweg 50.000 per hectare tot zo’n 70.000 per hectare. Vooral vroeg in het seizoen, dat de eerste helft van maart begint, wordt een lager plantaantal aangehouden. Vanaf nu tot het half mei worden hogere plantdichtheden gehanteerd.

 • Knuit plant voor het tweede jaar met deze getrokken machine. Qua vermogen vraagt de machine niet veel. De aandrijving van de verschillende onderdelen is hydraulisch en pneumatisch. Verder hoeft de trekker de planter alleen over het land te trekken.

 • De trekker stuurt automatisch via RTK-gps van SBG. Om ook de getrokken planter exact op het spoor te houden, is ook deze voorzien van een gps-antenne. Via een gestuurde dissel is een eventuele afwijking van de gewenste lijn te corrigeren. Dit is de zogenaamde Twin-besturing van SBG.

 • Het resultaat bestaat uit keurig rechte plantrijen.
  Klik hier voor een filmpje van de tweede volautomaat van Knuit in bedrijf. Of kijk op de website van het loonbedrijf voor meer foto’s en filmpjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.