Akkerbouw

Foto & video 856 x bekeken

Uienproefvelden zaaien

Op Rusthoeve is in tien dagen zeven hectare aan uienproefvelden gezaaid.

Foto

 • De afgelopen weken zaaiden medewerkers van proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) 10 hectare uien waarvan 7 hectare proefvelden. Bij elkaar kost het zo’n 10 dagen om alle proefvelden aan te leggen. Naast het jaarlijkse rassenonderzoek worden er ook bemestings-, fungiciden- en herbicidenproeven aangelegd.
  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Luuk Meijering

 • De proeven worden aangelegd met de speciale proefveldenmachine van het UIKC. De machine zaait 5 rijen op een bed van 1,50 meter.

 • Bemestingsproeven nemen dit jaar een belangrijke plaats in. Met de proefveldmachine kunnen granulaten en vloeibare mest toegediend worden. De vloeibare mest kan zowel met een kouter naast de rij, als over het zaad toegediend worden.

 • Het proefperceel is in twee werkgangen klaargelegd, voor de rassenproeven is tussen de bewerkingen door is de basisgift kunstmest gestrooid. De structuur van de kleigrond valt ondanks de natte herfst erg mee.

 • De aandrukrol tussen de voorwielen zorgt ervoor dat de grond egaal aangedrukt wordt, een triltand zaaicombinatie met dubbele rollen maakt het werk af. Na de tweede werkgang ligt er een mooi zaaibed.

 • Met een meetlint meten Eelco Boot en Mark Jonker de lengte van een proefveldje uit. De rassenproefveldjes hebben een lengte van 15 meter en een breedte van 1,5 meter.

 • Mark Jonker controleert de zaaidiepte. De bovengrond is mooi droog, terwijl de ondergrond nog vrij vochtig is. Het zaad komt daardoor mooi in de vochtige ondergrond te liggen.

 • Het zaaizaad voor de rassenproeven is van tevoren afgewogen en in genummerde potjes gedaan. Deze gaan allemaal mee op de zaaimachine.

 • Met een maatschepje verdeelt Boot het uienzaad uit het potje over de vijf zaadbakjes van de zaaimachine.

 • Na het zaaien van een ras zuigt Jonker met een huishoudstofzuiger het laatste zaad uit de machine. De standaard gemonteerde zuiger, zuigt niet hard genoeg om het laatste zaadje uit de machine te krijgen. Een omvormer op de accu van de trekker zorgt voor de benodigde spanning.

 • Het proefveldschema is al in de winter door Eelco Boot gemaakt zodat tijdens het zaaien duidelijk is waar wat moet komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.