Akkerbouw

Foto & video

Uien op ruggen onder compost

Landbouwbedrijf Van Vilsteren in Marknesse (Fl.) zaait sinds een aantal jaren uien en peen onder een laagje compost, om zo de onkruiddruk van zaadonkruiden in de biologische uienteelt te verminderen.

Foto

 • Landbouwbedrijf Van Vilsteren in Marknesse (Fl.) zaait sinds een aantal jaren uien en peen onder een laagje compost, om zo de onkruiddruk van zaadonkruiden in de biologische uienteelt te verminderen. Een voorraadbak boven op de trekker neemt een hele vracht natuurcompost mee.

  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Hilko Bos.

 • Anton van Vilsteren (57) zaait al langer onder compost. Nu zaait hij de uien ook op ruggen. Op het 83 hectare grote biologische bedrijf teelt hij pootaardappelen, graan, kool, uien, peen en gras/klaver.

 • De ruggetjes worden gedurende het seizoen uitgevlakt door het schoffelen, zodat de teler in de herfst probleemloos met een uienrooier kan oogsten.

 • Rustig draaien op de kopakker. Met de flinke bak compost boven op is de combinatie wat instabiel. Het compost gaat via de bovenbunker naar de bak achter de trekker. Daaronder zit de uienzaaier. Achteraan, net voor de twee loopwielen, zitten de grijze trechters die het compost op de rug brengen.

 • Vanuit de bak achter de trekker komt het compost via een klep op een anderhalve meter brede band. De ronde borstel draait tegen de compoststroom in en zorgt zo voor een goede verdeling van het materiaal.

 • Vanaf de brede band valt het compost in drie trechters, die het compost op de ruggetjes brengen.

 • De zaaielementen zitten onder de compostbak, voor de trechters, weggestopt achter rubberflappen. Dat voorkomt dat onkruidzaden kort worden blootgesteld aan licht. Zo’n lichtflits zou kieming van de zaden kunnen veroorzaken. Direct na de rubberflap deponeert de lichtgrijze trechter het compost op het zaad.

 • De aandrukwielen zitten helemaal achteraan de machine. Zo drukken ze meteen het aangevulde compost aan.

 • De machine slaat steeds een slag over: zo rijdt hij de eerste keer met alle wielen in losse grond. Daarna zaait hij de overgebleven werkgangen en rijdt dan met alle wielen op aangereden grond: zo hangt de machine niet scheef.

 • Van Vilsteren heeft de ruggen zo’n twee weken voor het zaaien gefreesd. Nu de trekkerband een beetje grond van de rug af rijdt, zijn de eerste kiemende onkruiden alweer te zien.

 • De ruggen liggen er strak bij, van dichtbij lijkt het wel een snelweg. De teler heeft ze aangelegd met een kopeg met daarachter aangedreven rollen die de ruggen aandrukken.

 • Af en toe raakte de compostafvoer verstopt. Het compost was wat plakkerig en het koude, vochtige weer werkte ook niet mee.

 • De machine is geheel hydraulisch aangedreven. Een pomp op de aftakas van de trekker drijft niet alleen de bunker op het dak aan, maar bijvoorbeeld ook de ventilator van de pneumatische zaaimachine op de zijkant van de machine.

 • Een medewerker houdt de compoststroom in de gaten en probeert verstoppingen te voorkomen.

 • Van Vilsteren zaait op het biologische bedrijf uitsluitend meeldauwresistente rassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.