Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Primeur in Drenthe: boeren-biogas in aardgasnet

Eerste leverantie van boeren-biogas aan het aardgasnet in Witteveen is een nieuwe stap in de ontwikkeling van biogas in Nederland.

Foto

 • In Witteveen (Dr.) ging donderdagmiddag 7 april de eerste leverantie van boeren-biogas aan het aardgasnet van start. Het is een nieuwe stap in de ontwikkeling van biogas in Nederland. Afzet van het gas is een alternatief voor opwekking van elektriciteit ter plekke met een WKK-installatie.

  Foto's: Harry Tielman, tekst: Johan Oppewal.

 • Wethouder Jannes Pit van gemeente Midden-Drenthe, gedeputeerde Rein Munniksma van Drenthe en ondernemer Gert Bouwhuis draaien de gaskraan open.

 • Bouwhuis Biogas Vergisting bv in Witteveen had al langer een grote vergister met een elektrisch vermogen van 1,6 megawatt (MW). Deze vergister is een van de weinige in Nederland die zonder mest draait. Belangrijkste grondstof is mais. Door een uitbreiding van zijn installatie kan akkerbouwer Bouwhuis nu ook per jaar 1,6 miljoen gas van aardgaskwaliteit leveren.

 • Nadeel van opwekking van elektriciteit is dat veel van de energie verloren gaat als warmte. Het rendement van een WKK is minder dan 40 procent. Bouwhuis gebruikt de warmte deels om substraat in te drogen, waardoor het beter te verkopen is. Een deel van de warmte gaat toch verloren via de ventilatoren, die hier als platte schijven te zien zijn.

 • Afzet als groen gas heeft dat nadeel niet. Biogas zonder meer in het net pompen is echter niet mogelijk. De samenstelling van biogas is anders dan die van aardgas.

 • Het biogas moet gezuiverd worden. Van een gasmengsel met 60 procent methaan en verder zwavel, stikstof en kooldioxide, moet het naar een zuiverder gasmengsel met ongeveer 90 procent methaan. Het bedrijf Norit Haffmans is gespecialiseerd in het zuiveren van gas en heeft die techniek toegepast bij Bouwhuis.

 • Schematisch overzicht van de stappen die het biogas doorloopt. In stap 1 wordt met actieve kool de zwavel eruit gefilterd. De volgende stap is verwijdering van het koolzuurgas. Voor gezuiverd koolzuurgas is een markt in onder meer de glastuinbouw.

 • De gaszuivering is ondergebracht in twee rechthoekige containers.

 • De zuiveringsinstallatie van binnen. Hier wordt het grootste deel van het koolzuurgas uit het biogas gehaald.

 • Het gas wordt vervolgens op druk gebracht voordat het in het aardgasnet gepompt kan worden. De blauwe elektromotor, die loopt op stroom uit de WKK, drijft de groene pomp aan. Het gas gaat vervolgens via een speciaal aangelegde, 3 kilometer lange pijplijn naar het aardgasnet. Al met al een investering van €1,3 miljoen.

 • De ingebruikname van de installatie ging donderdagmiddag 7 april gepaard met een symposium over biogas. Een van de sprekers was gedeputeerde Munniksma. Hij had kritiek op het verschil in concurrentiepositie tussen Nederlandse en Duitse biogasondernemers, als gevolg van de ruimere subsidiemogelijkheden in Duitsland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert Korving

  Koolzuurgas, is dat niet hetzelfde als CO2 ?

 • no-profile-image

  Boertje

  Een rendement van minder dan 40%, dat lijkt me niet echt rendabel. Daarbij lopen de prijzen van de grondstoffen voor de vergister aardig omhoog. Daarbij snap ik niet waarom ze niet meteen hebben gekozen voor bio raffinaderij ipv een vergister. Dit geeft al meteen een veel hoogwaardiger biogas. Bovendien zijn er geen restproducten omdat alle stoffen die uit het digestaat gewonnen worden rendement opleveren.

 • no-profile-image

  Anton

  nog meer grond uittrekken voor deze volgepompte subsidie ideen zodat snijmais steeds duurder word en er steeds minder grond is voor voedselproductie

Of registreer je om te kunnen reageren.