Akkerbouw

Foto & video

Kippenmest over aardappelruggen

Akkerbouw- en pluimveebedrijf VOF Van Bergeijk in Lelystad laat zijn ruim 30 hectare tafelaardappelen bemesten met eigen vleeskuikenmest.

Foto

 • Akkerbouw- en pluimveebedrijf VOF Van Bergeijk in Lelystad laat zijn ruim 30 hectare tafelaardappelen bemesten met eigen vleeskuikenmest. Het bedrijf heeft ongeveer 300 ton eigen mest en koopt ook nog wat aan. Met een zelfrijder en een strooier achter de trekker laat Van Bergeijk op twee afzonderlijke percelen 7,5 ton per hectare mest over de ruggen strooien.

  Foto’s en tekst: Sytze Bakker.

 • Hier wordt gestrooid met de zelfrijder, een omgebouwde Amac-spuit van Rikken-machineverhuur . Van boven af lijkt het strooibeeld niet optimaal, maar doordat de mest erg droog is, is het vooral het fijne stof dat de kleur van de banen weergeeft.

 • Desondanks wil chauffeur Job Rikken de strooischijven aanpassen voor een betere verdeling .

 • Op dit 15 hectare grote perceel met Ditta’s komen de knollen al los.

 • De strooier is uitgerust met een weegunit, waarbij na een werkgang de hoeveelheid in de cabine is af te lezen. Eventueel kan Rikken dan de snelheid van de bodemketting en de schuif voor de verticale walsen aanpassen. Dat laatste gebeurt handmatig.

 • Onder de bak zitten sensoren.

 • De bodemketting.

 • De strooischijven met daarvoor de verticale schuif.

 • De machine heeft een laag eigen gewicht.

 • Met dubbellucht aan de achteras is er weinig insporing.

 • Er gaat ongeveer 1.700 kilo mest mee voor één ronde bij een werkbreedte van 3 meter.

 • Een Manitou-verreiker voert de mest aan.

 • Chauffeur Arco Amperse, has-student, zorgt voor de aanvoer vanaf het erf.

 • Hij moet ongeveer een kilometer rijden naar de strooier.

 • Op het andere perceel, een aantal kilometers verderop, rijdt Erik van Ee van loonbedrijf Beekman uit Vaasen met een strooier op dubbellucht. Hij bemest een perceel Gourmandine-tafelaardappelen. Ook hier een gift van 7,5 ton per hectare. Op dit perceel van 18,5 hectare staan verder nog de tafelaardappelrassen Rosa Gold, Milva en Mariska .

Of registreer je om te kunnen reageren.