Akkerbouw

Foto & video 704 x bekeken 1 reactie

Kersenbomen volop in bloei

Boerderij-blogger Ronald Scholten woont in de Hongaarse regio Albertirsa-Danszentmiklós. Daar zijn de kersengaarden nu prachtig mooi wit.

Foto

 • Er staan telkens vier ruggen met aardappelen tussen twee rijen met jonge aanplant kersenboompjes. Tussen elke rij boompjes zit zes meter ruimte.

  Tekst en foto's: Ronald Scholten.

 • De Debreceni: samen met de Érdi (die enkele weken eerder in het seizoen klaar is red.) is dit één van de twee soorten zure kersen die veel in Hongarije geteeld worden. De naam geeft de herkomstregio van de kers aan.

 • Tijdens de bloeiperiode is het belangrijk om borium te spuiten. Dit geeft een sterkere vruchtbinding.

 • Dit is een jong geënte kers. Op een stammetje wordt de gewenste kersensoort geënt. Die wordt dan in een bomenschool uitgezet. Na een jaar in de bomenschool wordt een selectie gemaakt welke boompjes sterk genoeg zijn om in een groot perceel uitgezet te worden.

 • De opkweek van jonge plantjes. Dit gebeurt in houten dozen met zand en krullen.

 • Een foto van een rij kersen, inclusief de bewerkte grond. Net voor de kersenbomen is een strook omgewoeld land te zien. Dat gebeurt meerdere keren per jaar. Het water wordt zo goed vastgehouden voor de wortels.

 • Waterdruppels: simpele plastic waterslangen. Deze waterslangen worden langs de jonge aanplant uitgerold. Als er druk op de leiding komt, spant die zich. Daardoor komen er uit de gaatjes langzamerhand waterdruppels, die de jonge aanplant vochtig houden.

 • Fraaie kersenbomen die in bloei staan.

 • De witte kersengaarden zijn kenmerkend voor deze regio in Hongarije.

 • Een ‘vijfdehands’ vierrijige aardappelpoter. Deze oude machine is in Nederland onbruikbaar, maar is in Hongarije nog goed genoeg om een testje te doen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  ronald wij hebben dat ook gedaan in de eind50er jaren naast de bomen de grond bewerken in ons geval vrezen het verhaal was dat gras meer water gebruikt dan open grond maar daar zijn we toch helemaal van terug gekomen wortelbeschadiging van de haarwortels was een reden goed kort houden met een cirkelmaaier met zelfdenker die toen pas echt in zwang kwamen was beter
  nog fijne pasen en goede oogst gewenst

Of registreer je om te kunnen reageren.