Akkerbouw

Foto & video

Goed gekleurde uien op de auto

Poul Wiertsema in Uithuizen (Gr.) schuift de hallenvuller uit, terwijl de chauffeur van transportbedrijf Wiegmink de trailer er onder manoeuvreert. Bakker leverde vorige week een paar vrachten uien af.

Foto

 • Poul Wiertsema in Uithuizen (Gr.) schuift de hallenvuller uit, terwijl de chauffeur van transportbedrijf Wiegmink de trailer er onder manoeuvreert. Bakker leverde vorige week een paar vrachten uien af. Jaarlijks teelt hij tussen de 4 en 5 hectare uien. Goede kwaliteit na de bewaarperiode is voor Bakker erg belangrijk. “Een iets lagere bruto-opbrengst is dan gauw goed gemaakt.”

  Foto’s: Dennis Beek, tekst: Hilko Bos.

 • Bij het afleveren van de uien krijgt Bakker hulp van zijn collega Poul Wiertsema, die hier het opschepapparaat bedient.

 • De stortbak haalt alle losse vellen en grond er uit.
 • Bakker is vooral tevreden met de kleur van de uien. Het geheim? “Ik heb ze vorig jaar niet te laat gerooid, en ze meteen de volgende dag bij mooi weer opgeladen. Geen risico’s nemen dus,” vertelt Bakker. Wel moest hij flink stoken om het gewas goed droog te krijgen. • Het tarrapercentage ligt dit jaar duidelijk hoger dan anders. De teler verwacht op deze partij een tarragehalte van zo’n 10 procent. De grootste boosdoener: zachte uien. De laatste jaren slaat Bakker een deel van zijn uien op in kisten, die hij op het erf zet. Ventilatie gaat dan alleen via natuurlijke trek. Deze uien levert hij vroeg af, en ook niet alle partijen zijn hier geschikt voor. “De uien moeten echt droog de kist in komen, anders gaat het niet goed.” De uien in kist, die hij in november afleverde, hadden een tarrapercentage van slechts 3,5.


 • Bakker verkoopt al zijn uien via Agrifirm. Zowel vrij als in de pool. • Deze dag verlaten twee vrachten het erf. Maar Bakker wil nu wel doorgaan met afleveren, om meerdere redenen. Zo kan hij een deel van de cel moeilijk ventileren wanneer deze aangebroken is. Bovendien lopen de buitentemperaturen flink op, waardoor de uien zonder mechanische koeling lastiger goed te houden zijn. Zeker dit jaar, nu de kwaliteit toch al minder is. Bakker verwacht de schuur in de eerste week van april leeg te krijgen.


 • Terwijl de oude oogst het erf verlaat, zijn de uien voor dit seizoen alweer gezaaid. Ook nu weer het ras Napoleon. “Misschien niet de hoogste opbrenger,” vertelt Bakker, “maar ik kies dit ras vanwege de hardheid en de huidvastheid. Dat betaalt zich na een lange bewaarperiode vanzelf terug.”
  Over de nieuwe inzaai is de teler zeer tevreden. “Vorig herfst liep alles moeizaam, van het rooien van de aardappelen en de uien tot het binnenhalen van de peen.” De grond lag er zeer slecht bij, maar is onvoorstelbaar goed hersteld. Niet alleen de vorst heeft hieraan meegeholpen, maar zeker ook het lage aantal millimeters neerslag dat er viel.

Of registreer je om te kunnen reageren.