Akkerbouw

Foto & video 2274 x bekeken

Aardappel op meststroken (2)

Maatschap Michel uit Dedemsvaart (Ov.) poot op een paar percelen de aardappelen op stroken mest. De mest is uitgereden met hulp van RTK-gps en een speciale bemester.

Foto

 • Jaap Michel in Dedemsvaart (Ov.) heeft samen met zijn zoon Gerjan, zijn neef Bertus Michel en diens zoon Bart een akkerbouwbedrijf in maatschap. Dit jaar poten ze een deel van de aardappelen op stroken mest. Loonbedrijf Koonstra heeft de mest een week eerder uitgereden. Op het akkerbouwbedrijf vormt de 270 hectare fabrieksaardappelen de hoofdtak.

  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Hilko Bos.

 • De mest werd uitgereden met een gps-gestuurde TerraGator die stroken grond loswoelde en die injecteerde met mest. De bemester reed op een AB-lijn die Michel al eerder met de trekker had gemaakt, en die nu gebruikt wordt voor het aardappelen poten.

 • De bemester heeft met het bemesten ook meteen het pootbed klaargelegd, zodat nu geen grondbewerking meer plaats hoeft te vinden.

 • Overigens legde Michel op dit perceel nog een proefje aan. Op het perceel heeft de maatschap vorig jaar bieten geteeld. Na de oogst is het hele perceel losgetrokken met de vaste tand. De helft van het perceel is vlak voor het bemesten nog eens losgetrokken met de vaste tand (rechts op de foto). Aan de linkerhelft is voor het bemesten niets meer gedaan. Op het oog is er weinig verschil, als is links wel te merken dat de onbewerkte stroken nog wat vaster zijn.

 • Links in de cabine het gps-scherm. Rechts daarvan twee monitors, waarop de vier pootkettingen goed te zien zijn. Uiterst rechts de bedieningsterminal van de pootmachine.

 • Van boven af is eigenlijk niet te zien waar de mest geïnjecteerd is. Wel vroeg het afstellen van de bemester wat aandacht: door de hoge werksnelheid ploegde de machine de grond in de bewerkte stroken weg. Dit moest Michel weer vlak strijken en aandrukken. Overigens is op de lange percelen op het Overijsselse zand een prima dagcapaciteit te halen. Per dag 12 hectare poten is geen uitzondering.

 • De akkerbouwer vult de pootmachine rechtstreeks vanuit de 18 tons kipwagen. Met de drie luiken die opengaan, gaat dat erg snel.


 • Het pootgoed is duidelijk goed droog.

 • Op dit perceel poot de akkerbouwer ruim 37.000 knollen per hectare van het ras Festien.

 • Michel poot voor het vierde jaar met een hydraulisch aangedreven Grimme, van het type GL 34 K.

 • De pootmachine werkt met hydraulisch aangedreven pootelementen. Het instellen van een andere pootafstand kan eenvoudig per rij. Wanneer de machine op gps aangesloten wordt, is het zelfs mogelijk deze per rij automatisch af te laten geren op een schuine kant.

 • Via twee camera’s boven de pootkettingen kan Michel goed zicht op het werk houden.

 • Achter de machine de bekende wieltjes, die de ruggen weer wat aandrukken.

 • De frontcultivator die tijdens het poten op de grond ligt dient vooral als frontgewicht. Wel is het gemakkelijk om kopakkers en hoeken op percelen nog even los te trekken, nadat er overheen gedraaid is. De hele cultivator kan neigen via een hydraulische topstang. Bovendien kunnen de tanden via de blauwe cilinder los van de rol geheven worden.

 • De aardappel zit mooi midden in de rug. De grond eronder is duidelijk losser dan tussen de ruggen. Al is de geïnjecteerde mest een week na het uitrijden eigenlijk niet meer terug te vinden.


  Bekijk hier deel 1 van de reportage

Of registreer je om te kunnen reageren.