Akkerbouw

Foto & video 1325 x bekeken 6 reacties

Vroeg zaaien op zware grond

In de omgeving van Zeewolde zijn op zware grond de eerste bieten en uien gezaaid. Het drogende weer in combinatie met lichte vorst bood telers de gelegenheid te zaaien.

Foto

 • In de omgeving van Zeewolde zijn op zware grond de eerste bieten en uien gezaaid. Het drogende weer in combinatie met lichte vorst bood telers de gelegenheid de grond onder goede omstandigheden zaaiklaar te leggen en te zaaien. Harke Fluks in Zeewolde zaaide 8 maart 9 hectare suikerbieten van het ras Fernanda. Hij heeft qua opbrengst goede ervaringen met vroeg zaaien.

  Foto’s: Sytze Bakker, tekst: Sytze Bakker en Luuk Meijering

 • Fluks zaait met een Vicon-zaaimachine met een werkbreedte van 6 meter.

 • Het perceel is voor de middag over de lichte vorst klaargelegd en droogt in de loop van de dag mooi grijs op, mooi om te zaaien.


 • De teler gebruikt markeurs om op te rijden. De trekker heeft wel een gps-stuurhulp, maar deze is niet secuur genoeg om bieten mee te zaaien. Volgens Fluks is het bij het zaaien vooral handig als hectareteller.

 • Jolanda Velzing controleert de ligging van het bietenzaad. Maatschap Hilgers-Velzing zaait 12 hectare suikerbieten van de rassen Bernadette en Coyote.


 • Peter Hilgers maakt het land zaaiklaar met een 4,5 meter brede zaaibedcombinatie met egjes en verkruimelrollen. De grond is mooi droog.

 • Hans van Campen van loonbedrijf Karelse zaait de bieten met een 18-rijige Hassia-zaaimachine. Van Campen rijdt op de markeurs en heeft er zo te zien weinig moeite mee recht te rijden.

 • Op een ander perceel van de maatschap zaait buurman Jan Zandee de uien. Hij zaait vandaag de rassen Sunskin en Centro. Het zaaien op de 50 procent afslibbare grond loopt naar wens.Laatste reacties

 • no-profile-image

  Abraham

  Waarom geeft de Boerderij Sietse geen groter werkgebied. Altijd maar die NOP en Flevo .. Verder is afslipbaarheid geen achterhaalde term? men spreekt tegenwoordig toch van Luthum gehalte? althans dat is mij geleerd op de HAS 15 jaar geleden.

 • no-profile-image

  Bert

  En meneer Abraham, waar stond die HAS?....

 • no-profile-image

  Boer

  Vijftien jaar geleden en tegenwoordig is me nogal een verschil. En hier wordt tegenwoordig van afslibbaar (niet afslipbaar) gesproken. Nooit anders geweest.

 • no-profile-image

  Arjan

  Abraham moet niet zo zeiken. Sytze maakt altijd mooie reportages het hele jaar door, en wat krijgt hij: gezeur over zich heen dat de reportages allemaal uit Flevoland komen. Misschien kan Abraham zelf in zijn buurt reportages gaan maken. En probeer ook niet de professor uit te gaan hangen met je lutumgehalte want dat schrijf je nog steeds zonder H. En wat is er mis met jargon op een site waar veelal bezoekers zijn uit de landbouw en vertrouwd zijn met de term afslibbarheid.

 • no-profile-image

  abraham

  Deze HAS stond in de Polder... excuus voor mijn schrijffauten, ik ben ook maar een praktijk man, val me daar niet op aan maar zeg me eens hoe dat dan zit met het lutum gehalte of afslibbaarheid??Verder zeg ik ook niet dat ik de reportage niet mooi vind, valt me alleen op dat Sytze alleen in de Polder knipt. Er zoveel meer interessante gebieden en om een breed beeld van de Nederlandse landbouw te krijgen zou de boerderij hier misschien ook aandacht moeten besteden. Van elkaar moet je immers leren.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Abraham, laat mij eens proberen of ik het goed genoeg onthouden heb wat mij destijds, 37 jr geleden, op de M.A.S. (ook in DE polder) verteld is: De afslibbare delen in de grond bestaan uit de fracties lutum en sloef. Lutum zijn de deeltjes van 0 tot 2 Mu en sloef is deeltjes van 2 tot 16 mu. Deze deeltjes tot 16 mu zijn de klei deeltjes en omdat die min of meer blijven zweven in water noemt men het dus de afslibbare deeltjes. Ik hoop dat ik het goed heb, zo niet ik sta open voor verbetering. Wat betreft de beperkte actieradius van Sytze, die man doet het ook alleen maar uit hobby en laat ons er allemaal van mee genieten. Hij is geen betaalde fotograaf van Boerderij voor zover ik weet. Als je nu zelf een een reportage maakt bij jullie in de buurt en je stuurt die eens naar Boerderij.nl dan kunnen we allemaal eens zien hoe het er bij jullie toe gaat.
  M.vr.gr.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.