Akkerbouw

Foto & video 1334 x bekeken

Ruim 30 gewassen op 27 hectare

Op 8 maart plantte Henk Landwehr de eerste bloemkool van het jaar. Dit is in verhouding vrij vroeg. Vorig jaar gingen de eerste planten tien dagen later de grond in.

Foto

 • Henk Landwehr runt samen met zijn vrouw Sylvia, zijn dochter Tineke en zoon Dirk de boerderijwinkel Goudgewas in Roodeschool (Gr.). Daarnaast krijgen ze veel hulp van medewerker Gwen. In de winkel worden alle groenten verkocht die ze op het 27 hectare grote bedrijf telen. Op 8 maart plantte Henk Landwehr de eerste bloemkool van het jaar. Dit is in verhouding vrij vroeg. Vorig jaar gingen de eerste planten tien dagen later de grond in.

  Foto’s: Jannes Wiersema, tekst: Hilko Bos.

 • Voor het planten wordt de grond, die twee dagen eerder geploegd werd, klaargelegd met de kopeg. De teler is tevreden over de grond. De omstandigheden zijn goed. “Het is zachte grond. Twee dagen zon na het ploegen maakte de grond droog genoeg.”


 • Zoon Dirk zit op de trekker, terwijl moeder en dochter de planter bemannen. Schoolhulp Marco zorgt voor de aanvoer van de planten.

 • De planten staan in perspotten van 8 centimeter. Deze zijn extra groot. “De planten komen op koude grond te staan, door de extra potgrond blijven de planten langer warm”, aldus Henk Landwehr. Later in het seizoen, als de grond warmer wordt, worden steeds kleinere potten gebruikt.


 • De plantafstand is in de rij ruim 40 centimeter, tussen de rijen 75 centimeter.


 • Voor het planten van deze grote potten zijn niet alle planters geschikt. Landwehr gebruikt hiervoor een oude planter, die alleen een gleuf trekt en deze weer toedekt. De planters moeten de planten op het gevoel laten vallen. “Bij deze manier van planten is ervaring vereist”, lacht de teler. Later, bij de kleinere potten, gebruikt Landwehr machines die wel zelf de planten op de juiste afstand zetten.

 • Marco zet enkele planten die niet goed in de grond staan, stevig recht neer.

 • Na het planten gaat er een warmhouddoek over de planten. Dit doek laat water en lucht door en blijft continu op de planten liggen. • De planten worden sterk genoeg om het doek omhoog te drukken. Alleen voor het kunstmeststrooien en schoffelen gaat het doek er nog een keer af. Verder blijft het tot half mei op de planten liggen: dan begint de oogst van dit perceel.

 • Alle gewassen die nu de grond in gaan, stopt Landwehr onder doek. Dus ook de aardappelen die onlangs zijn gepoot. Het planten begint in week 9 en gaat door tot week 31 om over een zo lang mogelijke periode verse producten voor de boerderijwinkel te hebben.


 • Het bouwplan, met onder meer aardappelen, pompoenen, sla, broccoli en spitskool, omvat in totaal tussen de 30 en 40 gewassen. Met de gespreide plantdatum per gewas streeft de teler naar zo veel mogelijke spreiding in oogst, voor zo veel mogelijk verse producten in de winkel. “In principe is het zo dat wanneer er geen strenge winter is, wij jaarrond bloemkool kunnen oogsten,” aldus Landwehr.

Of registreer je om te kunnen reageren.